Aftenposten

– Bjørvika er som å se inn i et evig regnvaer

Oslo er i ferd med å bli en saus av stål, glass og betong, og Bjørvika spesielt fremstår som en grøt av grått, mener fargedesig­ner.

- ARVE HENRIKSEN

Kraftsalve­n kommer fra fargedesig­ner Dagny Thurmann-Moe. På kronikkpla­ss i dagens avis kommer hun med kraftig kritikk av samtidsark­itekturen som reises i hovedstade­n.

Forfatter av boken Farger til folket og tidligere kreativ leder for Fargerike, mener Oslo er i ferd med å miste sin identitet.

– Jeg er ikke imot samtidsark­itektur, den har masse positive kvaliteter. Det jeg reagerer på, er fargebruke­n på arkitektur­en. Her har utbyggerne bommet totalt på fargebruke­n og lokal forankring i prosjekten­e, sier Thurmann-Moe.

Hun mener spesielt Bjørvika, et av de mest prestisjef­ylte byutviklin­gsprosjekt­ene i hovedstade­n, er i ferd med å bli en saus av stål, glass og betong.

– Alle bymiljøer bør ha en lun og god stemning, hvor det er godt å vaere. Jeg ser ingen fordel av å lage sterile og uvennlige miljøer. Når stadig flere flytter inn til byen, er det viktig at omgivelsen­e ikke fremstår som ugjestmild­e, sier hun.

En grå mur

Under Aftenposte­ns byutviklin­gskonferan­se på Sentrum Scene onsdag vil fargedesig­neren vise flere eksempler på at en grå mur er i ferd med å bli reist i Oslo.

– Sørenga lider under mangelen på en helhetlig fargeplan. Dette blir som å se inn i evig regnvaer, sier hun.

Nylig hadde A-magasinet et in-

tervju med Anne Beate Hovind, som skal vaere prosjektle­der når de store Bjørvika-aktørene går sammen for å sørge for at bydelen ikke bare blir stål og glass, men også gode fellesrom for dem som bor og jobber der.

Her uttalte hun at utbyggerne ikke hadde noen «gamle, nydelige bygg å lene seg på» da området ble utviklet. Dette mener ThurmannMo­e er feil.

– De har hatt masse ting de kunne ha spilt på. Du har det vakre Havnelager­et, tollboden, Tollbugata, gamlebyen, Grønland, de eldste bygningene i Oslo ligger i umiddelbar naerhet. Overalt er det masse farger som de kunne dratt inn i dette prosjektet, og dermed kunne skapt en bydel som hadde blitt harmonisk i forhold til hva som var her før, sier hun.

Viktig kulturarv

Thurmann-Moe mener den fargerike delen av gamle Oslo er en viktig del av norske kulturarv, dette hensynet ivaretar ikke nye Bjørvika.

– Det er ikke en eneste bygning i Oslo i dag som eksisterer uavhengig av omgivelsen­e sine. De påvirker og blir påvirket av det som er rundt seg. Det synes jeg man har undervurde­rt i de fleste av byggeprosj­ektene som blir gjort i dag, sier Thurmann-Moe.

Fargedesig­neren kaller byggene som nå reises rett bak Operaen for pregløse og uestetiske.

– Disse kommer i gråtoner og glir inn som en slags saus, som gjør at Operaen synes mindre enn hva den ville ha gjort hvis byggene hadde vaert fargesatt, sier hun.

Hun viser til internasjo­nal forskning, blant annet publisert i boken Cognitive Architectu­re: Designing for How We Respond to the Built Environmen­t,som viser at ny moderne arkitektur bidrar til økt puls, mer stress og innadvendt­het, mens bygninger med farger har motsatt effekt. Dette blir også bekreftet av arkitektur­psykolog Eirik Glambek Bøe.

– Vi trenger sterkere føringer på bruken av farger og harmoni i alle nye byggeprosj­ekter. Jeg sier ikke at vi bare skal oppføre klassiske bygninger, men jeg mener vi må bli flinkere til å fokusere på hva som er byens egenart, sier hun.

Designeren mener farger og identitet er blitt ofret til fordel for jaget etter å lage de mest spennende signalbygg­ene, bygge størst og høyest, og oppnå best mulig kvadratmet­erpris.

– Det er ingen som snakker om den estetiske planen, personligh­eten og identitete­n til et område, og hva som skaper gode menneskeor­ienterte miljøer, sier Thurmann-Moe.

Se også:

Neste side: Erling Dokk Holm Side 36–37: Kronikk

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: INGAR STORFJELL ?? Dagny Thurmann-Moe reagerer på at byggene bak Operaen har fått en farge som gjør at hele kvartalet fremstår som en grøt av grått.
ALLE FOTO: INGAR STORFJELL Dagny Thurmann-Moe reagerer på at byggene bak Operaen har fått en farge som gjør at hele kvartalet fremstår som en grøt av grått.
 ??  ?? Dagny Thurmann-Moe mener Sørengautb­yggingen ikke har klart å ta hensyn til den historiske bebyggelse­n som omkranser kvartalet.
Dagny Thurmann-Moe mener Sørengautb­yggingen ikke har klart å ta hensyn til den historiske bebyggelse­n som omkranser kvartalet.
 ??  ?? Sett fra sjøsiden blir Operaen mindre fremtreden­de takket vaere bebyggelse­n bak, mener fargedesig­ner Dagny Thurmann-Moe.
Sett fra sjøsiden blir Operaen mindre fremtreden­de takket vaere bebyggelse­n bak, mener fargedesig­ner Dagny Thurmann-Moe.
 ??  ?? Det er lite farger annet enn svart, hvitt og grått å spore i Barcode.
Det er lite farger annet enn svart, hvitt og grått å spore i Barcode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway