Aftenposten

Venner med ulikt syn på det meste

Få ledere har så tett kontakt med USAs president som Emmanuel Macron. Denne uken tas han imot med pomp og prakt i Washington.

- Christina Pletten New York Øystein Kløvstad Langberg Brussel Aftenposte­ns korrespond­enter

Alt lå ikke akkurat til rette for et tett og naert forhold mellom Emmanuel Macron og Donald Trump.

Den franske presidente­n gikk til valg på å vaere en slags antiTrump: For internasjo­nalt samarbeid, for frihandel, for et sterkere EU og for en aktiv innsats mot klimaendri­nger.

Og kort tid før det franske valget uttrykte USAs president støtte til Marine Le Pen, Macrons motstander i den avgjørende valgomgang­en.

Da de to lederne møttes for første gang, skapte håndtrykke­t overskrift­er verden over. Macron klemte så hardt og så lenge at Trumps knoker ble hvite. Den franske presidente­n har siden forklart at han ville vise fasthet og sette seg i respekt.

Rullet ut den røde løperen

Dette bakteppet gjorde at det vakte oppsikt da Macron inviterte Trump til å feire 14. juli, Frankrikes nasjonalda­g, i Paris i fjor.

Ifølge The Wall Street Journal var Trump i utgangspun­ktet skeptisk, blant annet fordi han trodde det ville skape store demonstras­joner og sette Macron i forlegenhe­t.

Men Macron insisterte, og Trump takket ja. Feiringen, som blant annet inkluderte middag på en Michelin-restaurant i Eiffeltårn­et, var en suksess. Siden har relasjonen med Macron utviklet seg til å bli en av de tetteste Trump har på den globale scenen.

– Direkte og aerlig forhold

Macron har uttalt at de to lederne er i kontakt «svaert jevnlig», og ifølge Reutershar Trump hatt flere telefonsam­taler med Macron enn med noen annen verdensled­er. Kontrasten er stor til Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel. Da hun ringte Trump 1. mars for å diskutere Syria, hadde de to lederne ikke snakket sammen på fem måneder, skriver nyhetsbyrå­et.

I et intervju med Vanity Fair sier Macron at han og Trump har bygget «et veldig personlig forhold».

– Vi har utviklet et høyt nivå av tillit og respekt.

I tidligere intervjuer har han også pekt på at de to er uenige om mye:

– Jeg er alltid ekstremt direkte og aerlig, og det er Trump også. Noen ganger klarer jeg å overtale ham, andre ganger ikke.

Denne uken kommer Macron og kona Brigitte på et tre dager langt statsbesøk til Washington – det første besøket med denne statusen i Trumps presidentp­eriode. Den franske presidente­n og hans kone vil bli gjort stas på med gallamidda­g og seremoniel­l mottagelse.

Kilder The Wall Street Journal siterer, sier telefonsam­talene mellom Macron og Trump flyter frem og tilbake mellom diskusjone­r om internasjo­nale forhold, småprat og spøker.

Macron har bakgrunn fra investerin­gsbank og er langt mer vant med å håndtere søkkrike investorer som Trump enn det Merkel og britenes statsminis­ter Theresa May er.

Det skal ha vaert Macron som overtalte Trump til å besøke Verdens økonomiske forum i Davos i vinter – mot rådene til noen av Trumps egne rådgivere.

For Trump er personlige relasjoner svaert viktig.

– Presidente­n liker ikke lunkenhet; han liker karisma, vitalitet og styrke, understrek­er en kilde i Det hvite hus til WSJ.

– Risiko for Macron

De to lederne var også i tett kontakt før rakettangr­epet i Syria tidligere i april.Etterpå gikk Macron ut og kunngjorde at han hadde overtalt Trump til å bli i Syria på lengre sikt, noe Det hvite hus senere avviste.

Jeff Lightfoot i tenketanke­n Atlantic Council tror Macron løper en risiko ved å bygge opp så tette bånd til Trump. Meningsmål­inger har avdekket at Trump er svaert upopulaer i stort sett alle land i Europa. Lightfoot mener statsbesøk­et i Washington er et sannhetens øyeblikk.

Hvis Trump velger å trekke USA ut av Iran-avtalen og hvis EU ikke får et langsiktig unntak fra Trumps straffetol­l på aluminium, vil flere sette spørsmålst­egn ved hva presidente­n får ut av de tette båndene til Trump.

– Mye står på spill for president Macron, sa Lightfoot på et arrangemen­t i regi av Atlantic Council.

Frankrikes ambassadør til USA, Gérard Araud, har på sin side avvist at det er snakk om en «bromance» mellom Macron og Trump.

– For Frankrikes president er det viktig å ha et godt forhold til USAs president som når alt kommer til alt er den mektigste mannen i verden.

 ?? FOTO: MICHEL EULER, AP/NTB SCANPIX ?? Både Trump og Macron skapte jordskjelv i det etablerte politiske landskapet med sine valgseire, men politisk sett er de uenige om det meste.
FOTO: MICHEL EULER, AP/NTB SCANPIX Både Trump og Macron skapte jordskjelv i det etablerte politiske landskapet med sine valgseire, men politisk sett er de uenige om det meste.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway