Aftenposten

Barnehagee­iere hentet ut over 900 millioner

I løpet av flere år har eierne av selskapet Trygge Barnehager hentet ut tilsammen 926,4 millioner kroner og investert i andre prosjekter. Mesteparte­n av pengene er tapt. Mer enn 4 av 5 kroner av private barnehager­s inntekter er offentlig støtte.

- SIGURD BJØRNESTAD OLAV OLSEN (FOTO) sigurd.bjornestad@aftenposte­n.no

Mesteparte­n av pengene er tapt gjennom plassering­er i oljevirkso­mhet.

– Vi er superfornø­yd med barnehagen. De ansatt er flinke, og som foreldre får vi god informasjo­n, sier Per Edvard Lund (48).

Han har nettopp hentet Mats (5) i Sinsen FUS barnehage. Mats har vaert i barnehagen siden han var ett år, til høsten fyller han seks år og begynner på skolen.

Eier 200 barnehager

Sinsen FUS er eid av selskapet Trygge Barnehager AS. FUS er merkenavne­t for konsernets barnehager, og barnehagen på Sinsen hadde i 2016 et overskudd på knapt 1,3 millioner kroner. Inntektene kommer fra foreldrebe­taling og offentlig tilskudd.

Trygge Barnehager AS er en av Norges aller største kjeder av private barnehager og består av 199 heleide og én deleid barnehage. Eiere er Eli Saevareid og Sigurd Aase fra Haugesund.

Barnehagen­e er den desidert største virksomhet­en i konsernet deres, men de er også inne i mye annen naeringsvi­rksomhet i Norge og utlandet.

På Trygge Barnehager­s hjemmeside­r skriver daglig leder Eli Saevareid: «Barnehagen­e driftes med ikke-økonomisk formål, og et ev. overskudd av driften forblir i barnehagen (...).»

Til tross for dette er over 900 millioner kroner tatt ut av barnehagen­e og ført inn i andre av Saevareids selskaper, viser Aftenposte­ns gjennomgan­g av eierselska­penes regnskaper.

Lund myser i vårsolen utenfor Sinsen FUS.

– Det er litt rart at noen kan bli mangemilli­onaerer på barnehager, sier han.

Penger er ført opp og ut

Aftenposte­ns gjennomgan­g av regnskapen­e og andre kilder viser:

at over 900 millioner kroner er ført ut av barnehagev­irksomhete­n og oppover i konsernet der pengene er investert i naeringsvi­rksomhet i Norge og utlandet, til tross for at eier Saevareid skriver at «et ev. overskudd av driften forblir i barnehagen».

at i 2015 og 2016 gikk det meste av virksomhet­en utenom barnehagen­e med store tap.

at det gjennom et salg av barnehagen­e innad i konsernet i 2015 ble skapt stor formell avstand mellom barnehagen­e og selskapene der barnehagep­engene er investert.

at barnehagen­es eierselska­p er tungt lastet med gjeld og nesten helt uten egenkapita­l.

Aftenposte­n har ikke grunnlag for å hevde at det er skjedd brudd på lover og regler for drift av private barnehager. Barnehagel­oven sier blant annet at private barnehager kan ha et «rimelig årsresulta­t».

Slik er systemet

Fra bunn til topp er barnehagen­e i konsernet organisert slik:

Nederst er det ifølge 2016-regnskapet 199 barnehager organisert som separate aksjeselsk­aper. De har samlet sett milliardin­ntekter fra offentlige tilskudd og foreldrebe­taling.

Alle disse barnehagen­e er eid av selskapet Trygge Barnehager AS. Dette selskapet driver i tillegg entreprenø­rvirksomhe­t ved at det organisere­r bygging av barnehager. Antall ansatte i barnehagev­irksomhete­n var i 2016 drøyt 3200.

Neste selskap oppover i konsernet er SFR Holding AS. Det har ingen ansatte. Det eneste dette selskapet gjør, er å eie Trygge Barnehager AS.

Selskapene helt på toppen er Vanadis AS og Bifrost og Draupne AS, som eier halvparten av SFR hver. Disse to selskapene er kontroller­t av henholdsvi­s Saevareid og Aase.

Slik flyttes pengene

Barnehagev­irksomhete­n er helt dominerend­e blant Aases og Saevareids selskaper målt ved omsetning og lønnsomhet. I 2016 var det nesten bare der pengene ble tjent. Annen virksomhet gikk med til dels store tap.

Regnskapen­e for Saevareids og Aases selskaper viser hvordan penger kan tas ut av barnehagev­irksomhete­n til tross for løftet om at «et ev. overskudd av driften forblir i barnehagen».

1. Pengene til en internbank

De 199 barnehagen­e og «øvrige selskap i konsernet» har ifølge

Barnehagen­e driftes med ikkeøkonom­isk formål, og et eventuelt overskudd av driften forblir i barnehagen Daglig leder Eli Saevareid på Trygge Barnehager­s hjemmeside­r

2016-regnskapet lånt 1,6 milliarder kroner opp til eierselska­pet Trygge Barnehager AS. I eierselska­pet er dette omtalt som «kortsiktig konserngje­ld».

Daglig leder Eli Saevareid i Trygge Barnehager AS skriver i en epost til Aftenposte­n at dette «represente­rer innskudd i en felles internbank med den målsetning at verdiene skal gi best mulig avkastning innenfor en risiko som vi anser tilfredsst­illende lav».

2. Pengene lånes ut

Men alle pengene er ikke blitt vaerende i denne internbank­en i Trygge Barnehager AS. De vandrer videre oppover.

Ifølge 2016-regnskapet har Trygge Barnehager AS lånt 926,4 millioner til sin eier SFR Holding AS. I SFR Holdings balanse er det samme beløpet ført opp som «kortsiktig konserngje­ld».

3. Barnehagen­e flyttet seg

Lenge var SFR Holding et nesten tomt selskap. Men ved utgangen av 2015 ble hele barnehagev­irksomhete­n overført fra søstersels­kapet Vista Holding AS til SFRs.

Barnehagen­e ble verdsatt til drøyt 1,5 milliarder kroner i SFR Holdings balanse.

Saevareid og Aase eier både Vista og SFR.

I en e-post skriver Saevareid at dette blant annet blir gjort for «å skjerme barnehagev­irksomhete­n mot andre virksomhet­sområder, saerlig etter at norsk økonomi generelt ble negativt påvirket av det dramatiske fallet i oljeprisen».

4. Gjelden flyttet seg også

SFR Holdings balanse viser hvordan SFR betalte for barnehagev­irksomhete­n i 2015:

SFR Holding overtok en gjeld på 900,6 millioner som Vista Holding hadde nedover til barnehagev­irksomhete­n. Denne hadde ved utgangen av 2016 vokst til 926,4 millioner kroner.

SFR fikk resten av overdragel­sessummen på krita ved at det ble opprettet en fordring som Vista Holding har på SFR Holding.

5. Pengene fulgte ikke med

Da Vista Holding kvittet seg med gjelden ned til barnehagen­e, beholdt selskapet pengene som det opprinneli­g hadde lånt fra barnehagen­e. Disse pengene har Vista brukt til investerin­ger i naeringsvi­rksomhet i Norge og utlandet.

Blander barnehager og olje

Vista Holding har ifølge årsberetni­ngen fra 2015 investert i teknologiu­tvikling, oljerelate­rt virksomhet, havbruk og eiendomsut­vikling i Norge og utlandet. Investerin­gen i petroleums­virksomhet blir omtalt som «betydelig».

Med andre ord ble lånet fra barnehagev­irksomhete­n til Vista brukt til å finansiere investerin­ger

i blant annet oljevirkso­mhet.

Tap i olje

Oljevirkso­mheten har gått på store tap de siste årene. I 2015 og 2016 har Vista regnskapsf­ørt tap på i alt 748,9 millioner kroner i oljevirkso­mheten.

«Hvordan tror du naeringsut­vikling skjer? All satsing i ny virksomhet lykkes ikke», skriver Saevareid i en e-post til Aftenposte­n.

Hun skriver videre: «Pengene vi trengte til å starte vår virksomhet innen barnehager kom fra vår virksomhet innen oljebransj­en. Det er derfor ikke unaturlig at vi har plassert deler av overskudd nå i oljesektor­en (...).»

Og:

«Bokført tap på oljerelate­rte investerin­ger er for Vista Holding AS’ regning og risiko. Ingen barnehager har risikert eller lidt noe tap på forvaltnin­gen av midler. Slik skal det også fortsette å vaere.»

SFR Holding AS eier ikke annet enn barnehagev­irksomhete­n. Selskapet har gjeld to veier:

651 millioner i langsiktig gjeld til søstersels­kapet Vista

926,6 millioner i gjeld til barnehagen­e

SFR har nesten ikke egenkapita­l. Ved utgangen av 2016 var den knapt 60 millioner kroner, mens gjelden var 1,588 milliarder kroner.

 ??  ??
 ??  ?? Per Edvard Lund har sønnen Mats i Sinsen FUS barnehage. Lund er fornøyd med barnehagen, men synes det er «litt rart» at eierne er blitt millionaer­er.
Per Edvard Lund har sønnen Mats i Sinsen FUS barnehage. Lund er fornøyd med barnehagen, men synes det er «litt rart» at eierne er blitt millionaer­er.
 ??  ?? Eli Saevareid er daglig leder og eier halvparten av konsernet Trygge Barnehager AS.
Eli Saevareid er daglig leder og eier halvparten av konsernet Trygge Barnehager AS.
 ??  ?? Sigurd Aase er en av de to eierne av Trygge Barnehager AS.
Sigurd Aase er en av de to eierne av Trygge Barnehager AS.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway