Aftenposten

– Kikkerne lever i beste velgående

Marit Eikemo har skrevet bok om livet på Finn.no

- HEIDI BORUD

I dag er muligheten for å leve skjult mye større enn tidligere, mener Marit Eikemo.

Hva er egentlig det verste du kan gjøre mot en partner i vår moderne tid? Eikemo stiller spørsmålet i en roman som tilsynelat­ende handler om boligmarke­det, livet på finn.no og jakten på drømmehuse­t.

Men det er helt andre etiske spørsmål som er bokens virkelige omdreining­spunkt.

Familien vi møter i Gratis og uforplikta­nde verdivurde­ring er foreldrene Hanne og Andreas, barna Sverre og Sanne. Eikemo har det satiriske og tragikomis­ke blikket, men i denne siste boken er det mye alvor når hun skriver om lengsler, drømmer og hverdagsli­v.

Henger sammen

– Jeg har selv brukt ufattelig mye tid på finn.no. Og da tenker jeg at jeg må bruke det til noe. Man er i en veldig presset situasjon når man kjøper bolig, men jeg ville også utforske mer hva som setter et parforhold under press.

– Finn.no har en sentral plass og mye spinnes rundt nettstedet. Hvilket forhold har du selv til finn?

– Jeg har kjøpt og solgt masse brukt der. Og jeg har jo vaert i boligmarke­det i mange år, fra jeg kjøpte første leilighet, så vertikalde­lt hus og nå enebolig. Pluss at jeg har kjøpt og solgt en hytte i affekt. Men jeg har også solgt mye privat uten bruk av megler, og da er jeg i mitt ess, for da kan jeg vaere megler selv, sier Eikemo, som er gift, har fire barn og to katter.

Verdiene vi vurderer

Nå har hun utforsket hva slags verdier vi setter høyest i livet. Hun har skrevet en samlivsrom­an, huskjøpet er bare en ramme.

– Hjemmet er jo selve livet, der man skal bo og leve med sine naermeste. Det handler om tilhørighe­t og fellesskap.

– Vi er jo alle materialis­ter i større eller mindre grad. I vår tid er det jo stort sett gjennom bolig vi skaper verdier for våre etterkomme­re. Det er de verdiene vi skal gi videre til neste generasjon.

– Men man kan jo bli manisk opptatt av det.

Hjemmet er jo selve livet, der man skal bo og leve med sine naermeste. Det handler om tilhørighe­t og fellesskap q Marit Eikemo om hjemmet

Noen fyller livet med å gå på visning hos naboene for å se, og mange har full oversikt over nabolaget og hva boligene går for. Kikkerment­aliteten lever i beste velgående. Å vaere på boligjakt handler om hva man vil bort ifra og hva slags liv man ønsker for seg og sine barn. Det er et indre og ytre press om hvem man skal vaere i verden.

– Hovedperso­nen Hannes drøm om det perfekte liv og hjem står sentralt. Hva sier den drømmen om samfunnet vi lever i?

– Det er det jeg prøver å se på. Selv setter jeg veldig stor pris på huset jeg bor i. Rommene, tingene, hvordan jeg har det rundt meg betyr veldig mye for meg. Jeg har ikke lyst til å bo i et skur. Jeg kan ha lange samtaler om ting, og når man handler på finn.no kommer man i kontakt med folk og får høre historier om bestemors stol, om forbindels­er mellom folk, tilknytnin­g og tilhørighe­t. Det handler om følelser.

Bolighiera­rkiet

Det handler også om å rykke oppover i bolighiera­rkiet.

– Hvor mye styrer boligmarke­det våre liv?

– For veldig mange tror jeg det styrer mye. Man presser sin egen økonomi, og man må omstille seg veldig i transaksjo­nsfasen. Mye står på spill. Det er dyrt, man bruker millioner av kroner på en ettermidda­g. Boligmarke­det opptar kvinner og menn like mye. Det er en stor felles interesse på tvers av kjønn.

Lerkeveien og Ibsen

Adressen Lerkeveien gir assosiasjo­ner til Henrik Ibsen og Et dukkehjem.

– Jeg er veldig opptatt av Ibsen og Et dukkehjem. Og hva som er det verste, det uløselige, i moderne parforhold, med de muligheten­e og valgene denne tiden gir oss. Romanen har en helt åpen slutt.

Mye løgn

Det er mye løgn på ulike nivåer i romanen. Hanne sier til Andreas at hun leser en artikkel om løgn og sannhet av Ibsen, men holder på med interiørbl­ogger og IKEA-kataloger. Etter hvert ser vi at hun er villig til å strekke løgnen veldig langt for å oppnå sine idealer og drømmer.

– Jeg tror mange av Ibsens sannhetsid­ealer fortsatt står sterkt, men så er det noe med livet vi lever som ikke tåler hele sannheten. Det ser du på skilsmisse­statistikk­en. Hva klarer vi å leve med? I dag er muligheten for å leve skjult mye større enn tidligere. På overflaten ser hjemmet og familieliv­et greit ut, men det er veldig mye man kan holde skjult innfor den rammen, både for hverandre og samfunnet.

Rom for rom blir blottstilt

– Selv om verdivurde­ringen av boligen og jakten på drømmehuse­t er rammen om romanen, så er det jo de dype, etiske problemsti­llinger som etter hvert blir bokens viktigste tema?

– Ja, det er jo det. Rom for rom blir blottstilt, kan du si. Hvert av rommene represente­rer noe i deres historie. Hva finner man da, når man går dypt inn i rommene. Også Hanne, som Nora i Et dukkehjem, håper på det vidunderli­ge.

Det er langt fra idealer til virkelighe­t i Hannes liv, og det murrer mye i Hannes kropp.

– Hva er det uttrykk for?

– Det er en flytende smerte som ikke kan identifise­res. Det er ganske vanlig for mange kvinner med smerter som flyter rundt i kroppen, uten at du kan plassere det. Det er en tidstypisk sykdom og udefinerba­r tilstand.

Lite fellesskap rundt

Familie er ingen garanti for fellesskap. Hanne og Andreas har ikke så mange rundt seg, hverken av venner eller slekt. Det er lite familie og få naere venner.

– Hvor blir det av alle sammen, spør Hanne?

– Ja, de står litt alene og lurer på hvor det blir av alle de andre. Det er noe skjørt der. Og de viser et tappert arbeide for å oppretthol­de dette fellesskap­et. Det er første gang jeg har gått så tett inn på et samliv, sier Marit Eikemo.

heidi.borud@aftenposte­n.no

Finn.no eies av Schibsted, som også eier Aftenposte­n

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR G. STENERSEN ?? Forfattere­n Marit Eikemo er opptatt av Henrik Ibsens forfatters­kap. – Jeg tror mange av Ibsens sannhetsid­ealer fortsatt står sterkt, men så er det noe med livet vi lever som ikke tåler hele sannheten. Det ser du på skilsmisse­statistikk­en, sier hun.
FOTO: TOR G. STENERSEN Forfattere­n Marit Eikemo er opptatt av Henrik Ibsens forfatters­kap. – Jeg tror mange av Ibsens sannhetsid­ealer fortsatt står sterkt, men så er det noe med livet vi lever som ikke tåler hele sannheten. Det ser du på skilsmisse­statistikk­en, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway