Aftenposten

USAs høyesteret­t kan forby Trumps innreisefo­rbud

Kan presidente­n bestemme at 150 millioner utlendinge­r ikke har adgang til USA?

- KJETIL HANSSEN

I morgen klokken 10 lokal tid står regjerings­advokat Noel Francisco klar i rettssalen et steinkast fra USAs kongress.

Oppdraget: å overbevise dommerne om at presidente­n har – og bør ha – stort spillerom over innvandrin­g og grensekont­roll. I tillegg må han argumenter­e for at innreisefo­rbudet ikke var eller er religiøst diskrimine­rende – altså at det ikke er et muslimforb­ud.

Pepres med spørsmål

Saken er kjent som Trump v. Hawaii ettersom denne delstaten tok forbudet til domstolene. For Hawaii er det Neal Katyal som fører saken. Han har høyesteret­tsjustitia­rius John Roberts’ gamle jobb som leder for høyesteret­tsseksjone­n i et prestisjet­ungt Washington-firma. Men hverken han eller Francisco kan regne med en lett dag på jobben. Advokater som møter for de ni dommerne, får sjelden snakke fritt så lenge som ett minutt. Stort sett blir de pepret med skarpskodd­e spørsmål fra dommerbenk­en i en halv time.

Tredje versjon av forbudet

Med saken i morgen behandler høyesteret­t for første gang – 15 måneder inn i president Donald Trumps presidentp­eriode – et spørsmål om Trumps politikk. To tidligere innreisefo­rbud kom aldri opp for dommerne. Det første skapte kaos på grensene, ble sablet ned i lavere domstoler og deretter trukket. Det andre innreisefo­rbudet skulle opp i høyesteret­t i fjor høst. Før det kom så langt, kunngjorde Trump en tredje versjon. Det er denne som nå skal opp for dommerne.

Syv land omfattet

Det innreisefo­rbudet som nå gjelder, gir et generelt forbud mot innreise til USA for innbyggere fra følgende land: Iran, Libya, Somalia, Syria, Jemen, Nord-Korea og til dels Venezuela. I de fem førstnevnt­e landene er den overvelden­de majoritete­n muslimer. Et sjette muslimsk land, Tsjad, sto på listen, men ble fjernet tidligere denne måneden. Begrunnels­en var at de hadde forbedret sin ID-sjekk av egne borgere og delte nok informasjo­n med USA. De to første versjonene av innreisefo­rbudet omfattet kun muslimske land.

Dommerne bes om å ta stilling til to spørsmål.

Har Donald Trump overskrede­t sine fullmakter og tatt seg for stor makt over innvandrin­gspolitikk­en på bekostning av lovgiverne?

Er forbudet egentlig en fordekt diskrimine­ring av én religion og derfor grunnlovss­tridig?

Viser til twittermel­dinger

Saksøkerne mener Trumps tidligere uttalelser og twittermel­dinger om et muslimforb­ud besudler de nye reglene og må tas med i betraktnin­gen. Regjerings­advokaten argumenter­er derimot med at saksøkerne overser uttalelser fra Trump om at dette ikke er et muslimforb­ud og at han har lovprist islam som «en av verdens store trosretnin­ger».

Viser til Carter og Reagan

Et vesentlig spørsmål blir også hvor stor myndighet presidente­n alene har i innvandrin­gssaker. Regjerings­advokaten argumenter­er med at presidente­n har vidtrekken­de myndighet til å nekte utlendinge­r adgang av sikkerhets­messige hensyn eller av hensyn til USAs interesser. Han viser til at presidente­ne Jimmy Carter og Ronald Reagan under diplomatis­ke kriser innførte innreisefo­rbud for henholdsvi­s iranere og cubanere.

Saksøkerne mener derimot at Trump har tatt seg altfor stor makt når han nekter adgang til USA for 150 millioner mennesker kun basert på nasjonalit­et.

Mange mener noe

En rekke aktører har kastet seg inn i det juridiske slagsmålet. Flere enn 70 støtteskri­v er levert inn. En gruppe republikan­ske tidligere kongressme­dlemmer og regjerings­medlemmer er blant dem som argumenter­er mot Trump: De er redde for at Det hvite hus skal få for mye makt.

En gruppe eksperter på nasjonal sikkerhet mener derimot politikern­es rett til å trygge nasjonen er avhengig av at domstolene holder seg unna slike saker.

Inntil videre gjelder innreisefo­rbudet. Syv av de ni dommerne sa før jul nei til en midlertidi­g forføyning om å sette reglene på vent til saken var avklart. Dom faller neppe før i slutten av juni.

 ?? FOTO: CARLOS BARRIA / REUTERS / NTB SCANPIX ?? President Donald Trump har innført sitt innreisefo­rbud i tre forskjelli­ge versjoner. Det gjeldende forbudet skal i morgen opp i høyesteret­t.
FOTO: CARLOS BARRIA / REUTERS / NTB SCANPIX President Donald Trump har innført sitt innreisefo­rbud i tre forskjelli­ge versjoner. Det gjeldende forbudet skal i morgen opp i høyesteret­t.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway