Aftenposten

Fratrer som nestleder til sex-saken er løst

- Ola Borten Moe

Ola Borten Moe fratrer til saken om den grove sexmelding­en blir løst.

Ola Borten Moe fratrer vervet som Sp-nestleder «inntil videre», ifølge NRK. – En voksen avgjørelse, sier sentralsty­remedlem.

Borten Moe opplyser til NRK at han tar pause fra vervet frem til saken rundt den grove sexmelding­en som ble sendt til tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete, «har funnet sin løsning».

– I denne perioden der alt handler om å finne ut hva som skjedde på hytteturen der jeg deltok, er det krevende for meg å vaere sentral tillitsval­gt. Jeg håper inderlig at saken blir løst, og at vi kan komme tilbake i normal gjenge, men inntil videre er det der saken står, sier Moe til NRK.

Han var en av ti menn som var på hyttetur der det for to år siden ble sendt en sjikaneren­de melding til Navarsete. Alle ti har benektet å ha sendt meldingen.

Navarsete selv er på komitétur i Polen og har ikke annen kommentar til Borten Moes konklusjon enn at hun er «opptatt med skytetreni­ng og kjøring i militaere kampvogner.»

– Trist at det har gått så langt

Meldingen til Navarsete ble sendt fra telefonen til tidligere statssekre­taer Morten Søberg. Han sier i en kommentar at det «selvsagt er trist at det hele nå har gått så langt, at vi er kommet hit».

– Det eneste lyspunktet måtte vaere at dette kan bidra til at saken vedrørende den beryktede messengerm­eldingen til Liv Signe Navarsete blir avklart, skriver han i en SMS.

– En møkkasak

Sentralsty­remedlem Bjarne Undheim fra Rogaland har stor forståelse for Borten Moes avgjørelse.

– Det er en voksen avgjørelse. Jeg ser jo problemet hans. De sitter i gapestokk hele gjengen, sier han om alle som deltok på hytteturen.

Undheim karakteris­erer det som en grei løsning at Borten Moe nå trer tilbake midlertidi­g.

– Dette er ingen trivelig sak. Det er en møkkasak, sier han og påpeker at i tillegg til at saken har vaert en belastning for Navarsete, er den en belastning for hele partiet og for «hele gjengen».

– Nå får vi håper vi får en løsning, sier han.

– Si unnskyld!

– Det er trist at saken kom til dette, sier Ada Arnstad, leder i Senterungd­ommen og dermed også medlem av Sps sentralsty­re.

Også hun sier hun har forståelse for at det er vanskelig å utøve vervet som nestleder mens saken er uløst.

– Min sterke oppfordrin­g til den eller de som har gjort det, er å ta ansvar og si unnskyld. Det er to år på overtid, men ikke for sent.

Betydelig ansvar for å løse saken

– Dette er ryddig, sier sentralsty­remedlem, Sigrid Brattabø Handegard fra Hordaland, om Borten Moes avgjørelse.

– Jeg håper det bidrar til at den som sendte meldingen, informerer generalsek­retaeren og beklager overfor Liv Signe Navarsete. Det er ikke behov for offentlig gapestokk, sier hun.

Før nestledere­n trakk seg tilbake, ga hun overfor Aftenposte­n i går uttrykk for at Borten Moe selv har et betydelig ansvar for å løse saken.

– Ekte mannfolk tar ansvar, sa hun og la til at hun synes Borten Moe er i «best posisjon til å få vedkommend­e til å innrømme handlingen, siden det er hans vennegjeng.»

– At han i tillegg er 1. nestleder, understrek­er også et betydelig ansvar, sa hun.

Sps ledelse har gitt de ti frist til i kveld med å komme frem med sannheten.

– Jeg håper én står frem og sier unnskyld. Hvis ikke, sender vi saken til politiet, sa Sp-leder Trygve M. Slagsvold Vedum før det ble kjent at Borten Moe tar en pause.

Løsningen ligger hos avsenderen

Sentralsty­remedlem Kathrine Kleveland fra Vestfold sier hun har «respekt» for avgjørelse­n nestledere­n har tatt.

– Jeg forholder meg nå til det ultimatume­t partileder Trygve Slagsvold Vedum har satt, og en eventuell politianme­ldelse om det ikke fører frem. Jeg har tiltro til at både generalsek­retaer, leder og nestleder har gjort det de kan for å løse denne triste saken, sier hun.

Tidligere Sp-leder Åslaug Haga ba i helgen partiet om å suspendere Borten Moe og alle de mannlige politikern­e som var med på hytteturen.

Dersom én melder seg som avsender i løpet av kort tid, er det foreløpig uavklart om Sp går ut med navn på vedkommend­e. For partiet vil det viktigste da å bli å få vedkommend­e til å snakke ut med Navarsete.

Men i og med at ti er mistenkt i saken, kan det å holde synderens navn hemmelig, også bli et dilemma.

Tillitsbru­dd i en kameratgje­ng

Borten Moes ektefelle, Anna Ceselie Brustad Moe, kritiserer flere medier for deres dekning av saken i et Facebook-innlegg. Innlegget er rettet direkte mot politisk redaktør i Adressa.

– Nå har du og mediene veltet dere i fordømmels­e i snart to uker, og fordømt gode menn på utallige harde måter. Uten annet bevis enn at de var på samme sted, skriver hun i et innlegg til Tone Sofie M. Aglen.

Borten Moe selv uttalte på Facebook i forrige uke at han var «skuffet og forbannet over at den ansvarlige ikke har stått frem». Han omtalte også saken som et tillitsbru­dd i en kameratgje­ng og la til at han ikke visste hvordan det skulle håndteres.

 ??  ??
 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ??
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway