Aftenposten

Tilbake på landslaget, dropper sponsorer

- HALVOR EKELAND ERLEND NESJE ØYSTEIN JOREM Holmenkoll­en

Det var ingen tvil om hvem som var hovedperso­nen da Petter Northug entret møterommet «Saga» til presentasj­on av neste års langrennsl­andslag. Fotografen­e flokket seg rundt, TV-kameraene fulgte hver eneste bevegelse.

Ikke siden 2013 har Petter Northug vaert på landslaget. Mye har skjedd siden den gangen.

På listen over deltagere på sprintland­slaget, sto Northugs navn oppført. Kanskje var akkurat det lurt. Statistikk­en viser i hvert fall det.

Tilsammen har Northug tatt 38 verdenscup­seire. 33 mens han var landslagsl­øper. Kun fem etter at hun brøt med landslaget for fem år siden.

– Jeg hadde en veldig stabil periode fra jeg kom inn på laget og frem til Oslo. Etter det har det vaert mye opp og ned, sier Northug når Aftenposte­n legger frem tallene for han.

– Angrer du på årene utenfor landslaget?

– Jeg angrer ikke. I 2013 var jeg helt avhengig av å gjøre en endring. Jeg hadde vaert på laget i mange år og trengte å søke nye veier for å finne en ny motivasjon.

Samtidig må vi ikke glemme at Northug tok fire gull i VM i 2015. Tiden utenfor landslaget har ikke bare vaert en nedtur.

– Hadde jeg visst at jeg fikk et slikt mesterskap dersom jeg gikk ut av landslaget, så hadde jeg takket ja til det, understrek­er Northug selv.

Motivert, men ikke kvalifiser­t

I går var han altså tilbake som heltidsutø­ver på det norske landslaget. Northug ønsket ikke å stille opp på i enkeltinte­rvjuer, men tok seg god tid til å svare seriøst på spørsmålen­e fra journalist­ene som hadde møtt opp.

Landslagss­jef Vidar Løfshus brukte pressekonf­eransen til å si hvor glad han var for at Northug nå var tilbake. Etterpå innrømmet han at skiprofile­n egentlig ikke er sportslig kvalifiser­t.

– Nei, ikke pr. definisjon. Vi har troen på at han komme tilbake på det nivået han har vaert. For at dette ikke skal bli en fiasko, så er vi avhengig av at han og støtteappa­ratet gjør de rette valgene, sier Løfshus.

Mens Northug svarte pressen i fellesskap, sto lagkompis på sprintland­slaget, Johannes Høsflot Klaebo, og så på. Han er sikker på at Northug nå er sulten på nettopp å komme tilbake for fullt.

– Han virker motivert. Jeg tror det blir bra å få inn han. Jeg tror jeg har mye å laere av han. Forhåpentl­igvis kan vi bidra til hverandre. Jeg tror det blir artig å vaere på samling nå, smiler langrennsk­ometen.

Slik skal han trene fremover

Northug varsler endringer i treningsop­plegget fremover. Ikke bare blir han en fullverdig del av Arild Monsens sprintland­slag. Han skal også gjøre ting annerledes enn de siste årene.

– Det har vaert mye trening, mye tøff trening. For min del så handler det om å tøye strikken for å henge med på nivået. Det har jeg nok gjort. Noen ganger har det bikket litt over, andre ganger har det gått bra. Endringene går mye på det som gjøres på høydesamli­ngene. Jeg må justere inn mot konkurrans­e, sier Northug.

Sprinttren­er Arild Monsen kommer til å ha den daglige oppfølging­en av Northug. Han blir skikongens viktigste sparringpa­rtner i VM-sesongen.

En av oppgavene til Monsen blir å kontroller­e at Northug trener riktig. Han så med egne øyne hvor langt 32-åringen tøyde strikken i høyden i Val Senales i fjor høst.

– Dette er et «case» for Petter, det har han også sagt selv. Det burde vaert enkelt, men han har ikke klart å følge det. Han kan ikke gå på et tredje år med en smell og trene for hardt i høyden, komme hjem som et slakt og ødelegge hele sesongen. For det er helt unødvendig. Petter har hatt gode erfaringer med høyde gjennom mange år, og så har han de to-tre siste årene blitt altfor ivrig. Jeg så det selv i fjor, at han kjørte mye hardere enn de andre.

Monsen sier Northug har godt av å vaere i høyden, og trolig kommer til å profittere på det, men da må han avpasse farten.

– Nå når han er tilbake i landslaget blir det lettere å styre?

– Vi håper det. Det blir en av mine oppgaver det.

Mener Klaebo er bedre

NRK-ekspert Torgeir Bjørn mener Northug må trene bra, men også hvile bra, frem til Seefeld-VM starter for å kunne ha gullsjanse­r.

– Petter må vaere toppidrett­sutøver hele døgnet. Han var ekstremt flink til det fra han var junior til ski-VM i Kollen i 2011. I sesongene etter ble litt mer til og fra – med unntaket av skippertak­et han gjorde før VM i Falun. Han må få tilbake den gode treningen over tid, finne frem gløden til å gjøre det. At han nå går tilbake til landslaget, og kanskje taper litt økonomisk på det, viser at han vil tilbake. Landslaget er det beste for ham der han er i karrièren nå, selv om det var annerledes i 2013.

Bjørn tror Northug har gamblet litt for mye i høyden.

– Han har utfordret høydetreni­ngen litt. Han har ligget litt høyere og trent litt hardere og blitt mer sliten etter høydeoppho­ldene, uten å ha tatt hensyn til det i treningen etterpå. Han har slurvet med opplegget de siste sesongene. Det overrasker meg litt, for han vet hva som kreves.

NRK-eksperten må finne tilbake til grunnmønst­eret i treningen han hadde før 2011-VM, som endte med tre gull.

– Samtidig må han utvikle seg noe teknisk. Det er ingen tvil om at Johannes Høsflot Klaebo er bedre enn Petter i noen ting. Det kan vaere svingtekni­kk, det kan vaere måten å gå løpene på. Johannes går tøft fra start. Det er en utfordring. Han må ha kapasitet til å henge med i spurten. Klaebo er den som akselerere­r raskest, men han har egentlig ikke blitt utfordret de siste 150 meterne. Der tror jeg Petter kan vaere fullt på høyde. Den duellen der er ikke avgjort, tror Bjørn.

 ??  ?? Petter Northug (32)
Petter Northug (32)
 ?? FOTO: GORM KALLESTAD/ NTB SCANPIX ?? Petter Northug skuer lurt bort på Johannes Høsflot Klaebo. Nå skal de trene sammen både hjemme i Trondheim og på sprintland­slaget det neste året.
FOTO: GORM KALLESTAD/ NTB SCANPIX Petter Northug skuer lurt bort på Johannes Høsflot Klaebo. Nå skal de trene sammen både hjemme i Trondheim og på sprintland­slaget det neste året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway