Aftenposten

Dropper undersøkel­se som reduserer risiko for å dø av tarmkreft

En ny norsk studie viser svaert positive resultater av en fem minutters undersøkel­se av tarmen.

- FRØYDIS BRAATHEN

– Dette er et tilbud jeg ikke kunne takke nei til, sier Frode Oset (59).

Han har møtt opp på Baerum sykehus, der han skal ta en koloskopiu­ndersøkels­e av tykktarmen. Det er en undersøkel­se der hele tykktarmen blir undersøkt ved hjelp av en slange med et videokamer­a.

Oset deltok først i en studie som tester ut metoden sigmoidosk­opi, der den nedre delen av tarmen blir undersøkt i løpet av bare fem minutter. Da ble det oppdaget noen polypper (utvekster på tarmens slimhinne), som gjorde at Oset ble innkalt til en full undersøkel­se av tarmen.

– Jeg hadde ikke tenkt på å oppsøke en slik undersøkel­se selv, men da jeg ble spurt, var jeg ikke i tvil om at jeg ville takke ja. Det gir trygghet, samtidig som jeg bidrar til forskninge­n, sier Oset.

37 prosent redusert risiko

I den norske forsknings­studien som ble startet i 1999 i Telemark og Oslo, fikk rundt 13.000 nordmenn den samme sigmoidosk­opi-undersøkel­sen som Oset tok. 78.000 personer ble valgt ut som kontrollgr­uppe og ble ikke under- søkt. Studien kalles «Long-Term Effectiven­ess of Sigmoidosc­opy Screening on Colorectal Cancer Incidence and Mortality in Women and Men» (NORCCAP-studien) og den publiseres i det anerkjente medisinske tidsskrift­et «Annals of Internal Medicine» mandag kveld.

Resultaten­e etter 17 års oppfølging viser at risikoen for å dø av tarmkreft er 37 prosent lavere blant menn i screeningg­ruppen sammenlign­et med kontrollgr­uppen. Kvinner har derimot ingen effekt av screeninge­n, ifølge forsknings­resultaten­e.

Øyvind Holme er leder for tarmscreen­ingsseksjo­nen ved Kreftregis­teret og førsteforf­atter av studien. Han sier de ikke er sikre på hva som er årsaken til at screeninge­n ikke har effekt på kvinner i denne studien.

– Dette er en av de største norske studiene som er gjennomfør­t, og for menn er jo dette veldig gode nyheter. For kvinner kan det hende at en annen test er bedre. I andre land har man derimot funnet effekt også hos kvinner ved tilsvarend­e studier, sier Holme.

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Linn Bernklev, lege ved Baerum sykehus, forbereder Frode Oset på undersøkel­sen han skal ta av tykktarmen.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Linn Bernklev, lege ved Baerum sykehus, forbereder Frode Oset på undersøkel­sen han skal ta av tykktarmen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway