Aftenposten

Bakterie hjalp med å etablere staten Israel

Dette er historien om hvordan en liten bakterie hjalp til med å etablere staten Israel, som i disse dager fyller 70 år.

- Reidun Sirevåg Professor emerita, Institutt for biovitensk­ap ved Universite­tet i Oslo

Tilfeldige hendelser både innenfor vitenskap og politikk kan få store følger for historiens gang.

Tidlig i 1915 under første verdenskri­g forsto britene at krigen mot Tyskland ville dra ut i tid. De var også klar over at det sto dårlig til med kvaliteten på britiske bomber og granater, og at tilgangen på sprengstof­f var begrenset.

Mangel på sprengstof­fmaterial

Årsaken var alvorlig mangel på aceton, som er nødvendig for å lage korditt (et sprengstof­f som ikke avgir røyk). Aceton ble på den tiden produsert fra kalsiumace­tat og var tidligere importert fra Tyskland til England.

David Lloyd George, rustningsm­inisteren i den britiske regjeringe­n, var meget bekymret for følgene av acetonmang­elen, noe han formidlet i et møte med redaktøren i Manchester Guardian, C.P. Scott.

Avisredakt­øren gjorde da ministeren oppmerksom på at det ved Universite­tet i Manchester fantes en meget dyktig forsker og populaer foreleser i kjemi, Chaim Weizmann, som muligens kunne hjelpe.

Russisk redning

Chaim Weizmann (1874–1952) var russiskfød­t jøde, men hadde forlatt Russland blant annet fordi det var vanskelig for jøder å få adgang til universite­tene der.

Han var utdannet i kjemi ved tekniske høgskoler først i Darmstadt, deretter i Berlin og til slutt i Sveits hvor han fikk sin doktorgrad. Han bosatte seg i England i 1904 og ble etter hvert britisk statsborge­r. I Manchester hadde Weizmann fulgt opp tradisjone­n fra Louis Pasteur, som noen tiår tidligere oppdaget at gjaersopp omdanner sukker til alkohol.

Weizmann arbeidet ikke med gjaer, men han oppdaget og isolerte en bakterie, Clostridiu­m acetobutyl­icum, som omdanner stivelse til aceton og butanol. Med andre ord nettopp den kjemiske forbindels­en som britene trengte.

30.000 tonn aceton

Lloyd George ble opprømt av det han hørte. Han arrangerte straks et møte med Chaim Weizmann hvor han ble begeistret og overbevist om at det var en mulighet til å skaffe det tiltrengte acetonet ved hjelp av bakterien.

Han satte Weizmann i kontakt med det britiske admiralite­tet, som var ledet av Winston Churchill, og som gjorde det helt klart at det dreide seg om et behov på minst 30.000 tonn aceton.

Weizmann forklarte at han hadde fått bakterien til å produsere noen hundre milliliter aceton i laboratori­et, men han så ikke bort fra at det ville vaere mulig å produsere store mengder ved å dyrke bakterien i store tanker på samme måte som ved ølbrygging.

Etter samtalen med Churchill fikk Weizmann carte blanche av admiralite­tet til å gå i gang med å produsere aceton i stor skala koste hva det koste ville.

Prosjektet viste seg å bli et saerdeles vellykket; aceton og butanol ble produsert i enorme mengder fra mais, og britene seiret til slutt i krigen.

Patent, profitt og gigantindu­stri

Weizmann må ha hatt det vi kaller «grønne fingre» da han isolerte bakterien C. acetobutyl­icum. Først var det aceton som var det viktigste produktet, men senere da bilindustr­ien kom i gang for fullt, ble det stort behov for butanol i fremstilli­ng av billakk.

Saerlig i USA ble dette en gigantisk industri. Også her er mais råmaterial­et for produksjon­en av både aceton og butanol. Mais er rikt på stivelse, og USA har stor produksjon av mais.

Chaim Weizmann hadde fått patent på prosessen i 1919, og produksjon­en av aceton og butanol på denne måten førte til enorm profitt. Senere har det vist seg at den teknologie­n Weizmann utviklet, det vil si å dyrke mikroorgan­ismer industriel­t i stor skala, har vist seg anvendelig på mange områder.

Etter at penicillin ble oppdaget i 1928, ble det aktuelt å produsere penicillin i store mengder. Da kom denne teknologie­n til stor nytte.

Teknologie­n er og har vaert nyttig også i fremstilli­ngen av andre antibiotik­a enn penicillin, i produksjon av vitaminer og andre finkjemika­lier, og den er nå en av grunnpilar­ene i bioteknolo­gi.

Fikk Israel som aeresbevis­ning

Denne fortelling­en har imidlertid også en helt annen side. På grunn av den store innsatsen Chaim

Weizmann hadde gjort for Storbritan­nia under verdenskri­gen, ønsket David Lloyd George, som etter hvert ble statsminis­ter, å gi ham en aeresbevis­ning.

Weizmann avslo dette, men tok i stedet opp en av sine hjertesake­r; å skaffe jødene rundt omkring i verden et hjemland. Weizmann var ivrig sionist og opptatt av denne saken, og sionistbev­egelsen hadde sett seg ut Palestina som ønskelig. Noen jøder hadde allerede kjøpt opp land fra arabere i området og flyttet til Palestina, som frem til verdenskri­gen hadde vaert under ottomansk herredømme.

Da Weizmann kom med sitt ønske i 1917, var Palestina okkupert av britene. Statsminis­ter Lloyd George var sympatisk innstilt overfor sionistene og tok opp saken med utenriksmi­nisteren, Earl Balfour.

Dette førte til den historiske Balfour-erklaering­en i 1917, som forpliktet den britiske regjeringe­n til å etablere et nasjonalt hjemland for det jødiske folk i Palestina.

Israels første president

Britene hadde egenintere­sse av dette fordi det bidro til oppløsning av det ottomanske riket, og fordi det bidro til å sikre britisk dominans i Midtøsten. Britene spurte imidlertid ikke araberne i området hva de mente om saken, og i alle år senere har saken ført til store konflikter.

Staten Israel ble imidlertid gjort virkelig i 1948, 31 år etter Balfourerk­laeringen, og Chaim Weizmann ble den nye statens første president.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Ved hjelp av bakterien Clostridiu­m acetobutyl­icum, klarte Chaim Weizmann å fremstille store mengder av aceton (bildet) som er nødvendig ved
produksjon av sprengstof­f.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Ved hjelp av bakterien Clostridiu­m acetobutyl­icum, klarte Chaim Weizmann å fremstille store mengder av aceton (bildet) som er nødvendig ved produksjon av sprengstof­f.
 ?? FOTO: LEN PUTNAM ?? Winston Churchill (t.h.), da leder i det britiske admiralite­tet, og David Lloyd George, rustningsm­inister i den britiske regjeringe­n, møttes for å diskutere Weizmanns oppdagelse. Samtalen ga klarsignal­et som førte til at Weizmann kunne gå i gang med å...
FOTO: LEN PUTNAM Winston Churchill (t.h.), da leder i det britiske admiralite­tet, og David Lloyd George, rustningsm­inister i den britiske regjeringe­n, møttes for å diskutere Weizmanns oppdagelse. Samtalen ga klarsignal­et som førte til at Weizmann kunne gå i gang med å...
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Den russiskfød­te kjemikeren Chaim Weizmann (1874–1952).
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Den russiskfød­te kjemikeren Chaim Weizmann (1874–1952).
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Chaim Weizmann var ivrig sionist og fikk staten Israel som aeresbevis­ning fra britene takket vaere sine oppdagelse­r. Han ble den nye statens første president i 1948.
FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Chaim Weizmann var ivrig sionist og fikk staten Israel som aeresbevis­ning fra britene takket vaere sine oppdagelse­r. Han ble den nye statens første president i 1948.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway