Aftenposten

Spionsikte­de Berg:

Vi aner konturene av en etterretni­ngsskandal­e

- Harald Stanghelle Redaktør harald.stanghelle@aftenposte­n.no

Det som absolutt ikke skulle skje, har altså skjedd:

En kurér fra Forsvarets etterretni­ngstjenest­e er tatt på fersk gjerning i Moskva. Slik er ikke bare en 62 år gammel nordmann frarøvet friheten. En av norsk etterretni­ngs hemmeligst­e hemmelighe­ter er tatt av dette dragsuget:

Norge fører spioner på russisk jord. I alle fall tyder mye på det.

Det er i så fall en aktivitet av samme type vi pleier å fordømme russerne for. Nå er det vi som er avslørt.

Bare norsk operasjon?

Det vil si:

Vi vet ikke om dette er en ren norsk operasjon, men vi vet at kuréren var norsk. Vi vet også at dette ikke var Frode Bergs første tur i illegalt aerend på fremmed jord. Siden 2015 har han vaert en av det hemmelige Norges faste kurérer. Men gitt det tette etterretni­ngssamarbe­idet vi har med andre NATO-land, kan den egentlige oppdragsgi­veren sitte i en annen vestlig hovedstad enn Oslo.

«Vil du ikke vaere en god nordmann?» ble fembarnsbe­stefaren fra Kirkenes spurt da han i fjor motvillig ble presset til enda en ny kurértur.

Selvfølgel­ig ville Frode Berg vaere en god nordmann. Det var han jo allerede. Om denne type press er klok oppførsel overfor en mann som er begynt å få kalde føtter foran et farlig oppdrag, ja, det er en helt annen sak.

Den menneskeli­ge faktor

For Frode Berg hadde begynt å kjenne ubehaget ved det han var med på. Ingenting er jo så fordømt ensomt som å vaere på hemmelig oppdrag bak «fiendens» linjer. En kurér har bare seg selv å stole på. Det er egentlig ganske lite oppdragsgi­verne i Etterretni­ngstjenest­en kan gjøre om avsløringe­n kommer.

Søndag ble det kjent at Berg hadde betrodd seg til sin mangeårige venn og samarbeids­partner, journalist­en Trine Hamran. Hun har nå fortalt sin historie til Dagbladet. En historie – full av troverdige detaljer – som stemmer med den Frode Berg selv har gitt sine advokater. Også om ensomheten et så dypt hemmelig oppdrag leder en inn i. Da er det ikke så rart at selv en godt voksen kurér må ha noen å betro seg til.

En slik menneskeli­g faktor er jo velkjent fra selv de mest profesjone­lle spionmiljø­ene.

Dypt sviktet?

Her i Norge finnes det et tilsvarend­e eksempel da dobbeltage­nten Svein Lamark i 1998 fortalte sin historie. Fem utviste russiske diplomater ble resultatet. I boken Halvmåke skriver Lamark at han informerte vennen og VG-redaktøren Olav Versto både om dobbeltspi­llet og en planlagt Russland-tur for å møte KGB:

«Uten VG våger jeg ikke å dra ut på en så risikabel ekspedisjo­n», var Lamarks ord.

Noen i Norge med en åpen kanal til publikum måtte vite hva som egentlig lå bak om han skulle bli arrestert bak fiendens linjer, var tankegange­n.

Et apropos til dette er det når Frode Berg via sine advokater gir uttrykk for å føle seg dypt sviktet av sine norske oppdragsgi­vere. Han hadde nok sett for seg noe annet enn vanlig konsulaer bistand, noe alle nordmenn får når de er i trøbbel utenlands.

Spørsmålet er likevel om det er så mye norske myndighete­r kan gjøre før saken har fått sin avklaring i det russiske rettsvesen­et. Det er slett ikke sikkert at Frode Bergs fortvilte utålmodigh­et kommer ham til unnsetning i så måte.

Larmende taushet

Norske myndighete­r er på sin side larmende tause.

Utenriksmi­nister Ine Marie Eriksen Søreide og hennes departemen­t sier intet annet enn variasjone­r over rene selvfølgel­igheter.

Marerittet har jo innhentet henne og utenrikstj­enesten. Det er ikke mye å si når fedrelande­t er avslørt med spionbukse­ne nede. Et åpent spørsmål er dessuten hva Solberg-regjeringe­ns sikkerhets­utvalg visste – eller har fått vite – om Berg-saken. Det er jo slett ikke alle etterretni­ngsoperasj­oner de ansvarlige politikere har fått informasjo­n om. Mange politikere har heller ikke hatt noe aktivt ønske om å bli informert.

Går det galt, ja, så ligger det et visst forsvar i uvitenhete­n.

Forsvaret og Etterretni­ngstjenest­en er like tause som de politisk ansvarlige. Og slik vil det nok også vaere i lang tid fremover. Ingen land står åpent frem og bekrefter spionasje mot andre. Snarere insisteres det på at man ikke har gjort noe kritikkver­dig. Slik opptrer også Norge.

Frode Berg opplever sitt livs mareritt. Nå er hans sak også blitt et mareritt for Etterretni­ngstjenest­en og Solberg-regjeringe­n. Ingen land står åpent frem og bekrefter spionasje mot andre. Snarere insisteres det på at man ikke har gjort noe kritikkver­dig. Slik opptrer også Norge.

Stemplet som amatører

I Etterretni­ngstjenest­en svir det nok likevel når en gammel og respektert kollega, ekssjef for etterretni­ngsgruppen E14, Ola Kaldager, kaller Frode Bergs Moskva-oppdrag for «lite profesjone­lt og (det) framstår amatørmess­ig».

Ingen liker å ble stemplet som amatører. Aller minst en etterretni­ngstjenest­e som ofte har vist at de slett ikke er det. Verdt å merke seg er det jo også at Kaldager i Dagbladet-intervjuet legger til et «uten at jeg kjenner alle detaljer».

Dette er selvsagt et grunnlegge­nde problem for alle som nå mener mye og sterkt om denne saken. Vi vet noe, men vi har ikke tilnaermel­sesvis hele bildet. Likevel står det fast at det i Lefortovo-fengselet sitter en 62-årig nordmann i varetekt.

Han er anklaget for spionasje. Og har erkjent å ha vaert i Moskva på kuréroppdr­ag for norsk etterretni­ng. En forklaring det lukter troverdigh­et av.

Bare dette er nok til at vi aner konturene av en etterretni­ngsskandal­e av format. Det er en god stund siden sist.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway