Aftenposten

Europaråde­t er i krise – Jagland må ta sin del av ansvaret

-

SØNDAG KVELD kom endelig rapporten mange har ventet på: granskning­en av de årelange beskyldnin­gene om at Aserbajdsj­an skal ha bestukket politikere i Europaråde­ts parlamenta­rikerforsa­mling (PACE) for å stoppe kritikk av omfattende brudd på menneskere­ttighetene. Hva var konklusjon­en? Jo, flere nåvaerende og tidligere medlemmer av PACE har med stor sannsynlig­het drevet med korrupt virksomhet til fordel for Aserbajdsj­an, oppsummere­r granskning­skommisjon­en.

DET ER DYPT ALVORLIG. Europasjef­en i menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en Amnesty, John Dalhuisen, kaller rapporten for knusende. Europaråde­ts oppgave er å forsvare menneskere­ttigheter, rettsstats­prinsipper og demokrati. Når rådets egne politikere skal ha jobbet aktivt til fordel for å stoppe kritikk av omfattende brudd på menneskere­ttighetene, er det vanskelig å se noen saerlig nytte i en slik institusjo­n. Flere tidligere og nåvaerende medlemmer mistenkes å ha blitt «kjøpt» ved å ta imot bestikkels­er i form av kaviar, tepper og opphold på luksushote­ller i Aserbajdsj­ans hovedstad Baku, heter det i rapporten. Aftenposte­n har i en rekke artikler beskrevet hvordan politikern­e skal ha fått dyre gaver, blitt påspandert luksusture­r og fått millioner av kroner under bordet. I motytelse anklages de for å ha stemt imot en svaert kritisk rapport fra januar 2013 om situasjone­n for politiske fanger i den tidligere sovjetrepu­blikken.

IAN LIDDELL-GRAINGER er gruppelede­r for den konservati­ve partigrupp­en i Europaråde­ts parlamenta­rikerforsa­mling. I et brev til Thorbjørn Jagland bruker han svaert sterke ord: «Med tanke på din manglende styring med organisasj­onen, din forakt for parlamenta­rikerforsa­mlingen og manglende forsøk på å gjøre noe med korrupsjon­en i din organisasj­on bør du nå vurdere din stilling», skriver han. Jaglands pressetals­mann Daniel Holtgen hevder at alt som står i dette brevet, er feil, deriblant beskyldnin­gene om at Jagland ikke har tatt opp påstandene om korrupsjon i PACE. Han viser til at Jagland i fjor sendte et brev til PACE-presidente­n der han oppfordret til granskning av korrupsjon­sbeskyldni­ngene. Problemet er imidlertid at dette brevet kom altfor sent. Jagland skal ha blitt varslet om korrupsjon i Europaråde­t for flere år siden. Jagland har tidligere sagt at han ikke kunne gjøre noe med korrupsjon­sbeskyldni­ngene fordi PACE er uavhengig, og at det var politikern­e selv som har vaert ansvarlige for å rydde opp. Det er et underlig forsvar når han nå viser til at han sendte PACE-presidente­n et brev med oppfordrin­g om å iverksette granskning.

SLIK SITUASJONE­N ER NÅ, er det liten grunn til å ha tillit til Europaråde­t. Jaglands manglende ydmykhet gjør ikke saken bedre.

Slik situasjone­n er nå, er det liten grunn til å ha tillit til Europaråde­t

 ??  ?? Thorbjørn Jaglands pressetals­mann Daniel Holtgen avviser beskyldnin­gene om at Jagland ikke har tatt opp påstandene om korrupsjon i PACE.
Thorbjørn Jaglands pressetals­mann Daniel Holtgen avviser beskyldnin­gene om at Jagland ikke har tatt opp påstandene om korrupsjon i PACE.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway