Aftenposten

Samleie bør unngås mellom Shell og Jafs i Brumunddal

- Halvor Hegtun Kommentato­r

Glem griseriet i partiene. Det er ikke dét verden vil ha fra Norge.

Hvilke nyheter har strømmet ut fra landet vårt i det siste? Det samme kan det vaere, vil noen si, men nei, i aerlighete­ns navn må det innrømmes at vi er genuint opptatt av hva utlendinge­ne får med seg om oss. Det skjer noe hele tiden, det er sexskandal­er i stadig flere av landets politiske partier, og vi kan ikke begripe annet, i en vulgaer og gjennomtab­loidisert verden, at nettopp disse sexskandal­ene må dra oppmerksom­heten til seg på toppen av de faste tingene som alltid skaper en og annen overskrift om Norge:

Oljefondet. Skam. Magnus Carlsen. Satyricon. Nobels fredspris. Kåringene av verdens rikeste og lykkeligst­e land.

Null treff for snacksy ting

Men noen litt amatørmess­ige googlesøk har gitt forvirrend­e resultater. «Norway and Trøndelag and wedding party». Ingen treff. «Norway and ten men in a cabin». Niks. «Ostfold and progress party». Nada.

Selv ikke «Center party and Norway and Agatha Christie» ga noen treff, og vi som hadde trodd at løgner og det lukkede roms mysterium hadde trigget menneskers interesse til alle tider.

Så hvem er da den virale vinner fra Norge denne våren? Den som stikker av med overskrift­ene?

Vigdis Hjorth? Marius Borg Høiby? Gaute Ormåsen? De fleste ville ha nevnt 600 navn før de foreslo den riktige. Terje Moe Gustavsen. 63 år gammel sosialdemo­krat fra Larvik. Veidirektø­r siden 2007. Solid og ordentlig kar. Samferdsel­sminister, som vi alle jo husker, i Jens Stoltenber­gs første regjering fra 2000 til 2001. Uten forvarsel sparket han hele NSB-styret i oktober 2000, men utover den hendelsen er han ikke kjent for å få saker til å gå viralt.

Over Mjøsa i blanke messingen

Men så setter altså Moe Gustavsen seg ned, mest sannsynlig i naert samarbeid med Statens vegvesens informasjo­nsavdeling, og skriver pressemeld­ing. Foranledni­ngen er en artikkel han har lest i Ringsaker Blad om russens knuteregle­r. Han slår an en lun og hyggelig tone, vil ikke vaere tante Sofie. Regel 34 er helt sikkert morsomt ment, skriver han, den om at Ringsaker-russen kan få bilde av Brumunddal­s miljøgate i luen «dersom han/hun har sikker/beskyttet sex i/ved alle tre rundkjørin­gene fra Shell til Jafs». Morsom og krevende kan også regel 67 vaere, den som gir seigmann i luen for å løpe naken over Mjøsbrua.

Friheten er under press

Men Moe Gustavsen vil fraråde disse tingene. «Nei til sex i rundkjørin­ger» er overskrift­en hans. Heller ikke vil han at bilister skal miste konsentras­jonen når de ser mennesker løpe i blanke messingen over Mjøsbrua og andre broer, og dette vil verden ha.

«Rundkjørin­g-sex går verden rundt», melder NRK. Alle er på ballen. The New York Times. The Sun. The Daily Mail. Bild-Zeitung.

«Stop having sex in roundabout­s», sier veimyndigh­etene i Norge, det viser seg altså at friheten er under press også i det frigjorte Skandinavi­a.

The Daily Mail illustrere­r det hele med et bilde av rundkjørin­gen mellom Postgiroby­gget og Plaza. Man skal vaere verdens største suitcase thinker for å knytte akkurat den rundkjørin­gen til forplantni­ngslaeren, men så er da også verden så mye mer enn Trump.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway