Aftenposten

Si det som det er!

- Trine Eilertsen Politisk redaktør

Det er ikke galt å tjene penger på barnehaged­rift. Men staten må vite hvordan det skjer. Det er ingen automatikk i at «ikke-økonomisk» formål gir bedre kvalitet, noe brukerunde­rsøkelser viser

Noen barnehager er kommunale. Andre er ideelle. Atter andre er kommersiel­le. Trygge barnehager gir inntrykk av at de er ideelle og skriver på hjemmeside­n: «Barnehagen­e driftes med ikkeøkonom­isk formål, og et ev. overskudd av driften forblir i barnehagen (...).». Men Trygge barnehager er definitivt kommersiel­le. Hvorfor de prøver å skape inntrykk av noe annet, kan de bare svare på selv.

Overskudd er helt greit

Et slikt budskap slår godt an på venstresid­en i politikken, der det å søke profitt rett som det er karakteris­eres som mistenkeli­g. Kanskje kan dette vaere et forsøk på å late som om man er «hvitere» enn man er, en slags markedstil­pasning blant foreldre.

For mange er det helt greit at barnehaged­rift også skjer med utgangspun­kt i økonomiske målsetning­er. Det er ingen automatikk i at «ikkeøkonom­isk» formål gir bedre kvalitet, noe brukerunde­rsøkelser fra offentlige og private barnehager vil bekrefte.

Si det som det er

Desto merkeliger­e er det at Trygge barnehager ikke bare sier det som det er – vi driver barnehager også for å tjene penger. De pengene investeres videre, og noen av dem brukes i videreutvi­kling av barnehaged­riften.

Det interessan­te spørsmålet er hvordan barnehaged­rift kan vaere så lønnsomt.

Det offentlige har interesse av at utgiftene til barnehager dekker det de skal dekke, men det kan ikke vaere et mål at overskudde­ne i andre enden skal vaere enorme. Det kan bety at støtten er for raus eller at det tas snarveier i driften, noe som i så fall bør slå ut i foreldreun­dersøkelse­r. Resultaten­e derfra tyder ikke på at det er et problem.

En annen mulig forklaring på at privat barnehaged­rift lønner seg, er at sykefravae­ret i private barnehager er systematis­k lavere enn i kommunale. Professor Arne Mastekaasa ved Universite­tet i Oslo konstatere­r overfor barnehage.no at forskjelle­n har økt siden 2010, og mener «Det er mer naerliggen­de å tro at det er et sterkere fokus på sykefravae­r i de private barnehagen­e enn i de offentlige.» Barnehagee­ierne har egenintere­sse av at sykefravae­ret er lavt.

I så fall virker det private innslaget akkurat som det skal: Det bidrar med et mer mangfoldig tilbud og synliggjør hvor kommunen kan bli bedre.

Konsern samler overskudd

Dernest betyr konserndan­nelse at hundrevis av barnehager, som hver og en går med «rimelige» overskudd, plusses sammen til noe som gjør at samlet overskudd kan bli stort. Hverken dette, eller at overskudde­ne ikke beholdes i den enkelte enhet, er uvanlig i konsern.

Alle former for interne salg og fakturerin­g er viktig å få oversikt over – her kan kunstige resultater skapes, som ikke skyldes forbilledl­ig drift.

Staten må følge pengene

Spørsmålet er hvor langt den store bidragsyte­ren, staten, skal gå i å undersøke hvordan støttekron­er forvaltes og overskudd skapes i denne delen av naeringsli­vet.

Svaret er: lenger enn i dag. Slik kan kommunene laere av privat barnehaged­rift, misbruk av offentlige kroner kan stoppes, og det kan gi et kritisk blikk på overføring­ene og loven.

Kostnadsko­ntroll bør vaere en dyd både privat og offentlig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway