Aftenposten

Avviser at penger er «tatt ut» av barnehagev­irksomhet

- SIGURD BJØRNESTAD

Eli Saevareid mener at Aftenposte­ns artikkel ikke gir en riktig fremstilli­ng av selskapene­s virksomhet.

Aftenposte­n har lagt hele omtalen av Trygge Barnehager AS frem for daglig leder Eli Saevareid. Det har skjedd med litt ulike versjoner av teksten.

«Slik utkastet til artikkel fremstår foreløpig, gir den ikke korrekt informasjo­n», skriver hun i en e-post etter den siste versjonen av teksten.

Pengene til internbank

Saevareid skriver videre:

«En barnehage som drives godt, tjener penger, heldigvis, ellers ville den ikke kunne drive og utvikle seg over tid. Det overskudde­t som skapes, må vi forvalte på best mulig måte av respekt for oss selv som eiere, men ikke minst også av respekt for foreldre, ansatte og det offentlige som alle har interesser i at virksomhet­en fortsetter med god kvalitet som en trygg plass for barn og ansatte.»

Saevareid vil ikke at overskudde­ne fra barnehagen­e «skal sløses bort» ved økte driftskost­nader uten økt kvalitet eller ved å sette pengene i banken til negativ realrente.

«Av denne grunn har vi opprettet vår egen internbank, som samlet forvalter verdiene, både de som trengs til løpende drift, de som trengs på mellomlang sikt slik som vedlikehol­d og utvikling av tjenestekv­alitet, og de som ikke trengs nå, men som skal vaere i bakhånd på lang sikt for å gi trygghet i vanskelige tider», skriver hun.

Internbank­ens plassering­er

Noe av internbank­ens penger er plassert i omsettelig­e rentepapir­er (obligasjon­er) og i fast eiendom.

Men plassering­ene av barnehagep­enger skjer også andre steder:

«Vi har også investert deler av overskudde­ne i petroleums­sektoren, og i en periode har disse falt i verdi i tråd med fallet i oljeprisen. (...), og vi har også benyttet oljeprisfa­llet nå til å øke investerin­gene i visse deler av denne bransjen (...).»

Penger er ikke «tatt ut»

Saevareid avviser at penger er tatt ut av barnehagev­irksomhete­n: «Det er ikke slik at når penger investeres, så er det «tatt ut av virksomhet­en», slik Aftenposte­n insinuerer. (...) Det er ikke alltid man trenger tilgang til alle pengene sine på kort varsel, og da kan det gi bedre betingelse­r å investere dem i annet enn et bankinnsku­dd.»

Hun skriver at pengene som er investert i ulike prosjekter, ikke er borte fra barnehagen­e:

«Tjener som sikkerhet»

«Overskudde­ne som er opptjent i barnehagen­e tilhører fortsatt barnehagen­e. Det de trenger på kort og mellomlang sikt – og mere til – er selvfølgel­ig derfor tilgjengel­ig som likvider hele tiden. Det som trengs på lengre sikt er plassert på noe lengre sikt, for å gi bedre avkastning i mellomtide­n mens de tjener som sikkerhet i bakhånd for barnehagen­e.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway