Aftenposten

Mye på spill i oppdraget Frode Berg sier han bidro til

- Per Anders Johansen HENNING CARR EKROLL Oslo

Atomubåt-aktivitete­n øker kraftig utenfor norskekyst­en. Norsk etterretni­ng kan derfor ha hatt flere grunner til å ta en høy risiko da Frode Berg ifølge ham selv ble sendt på oppdrag til Moskva.

Tre uker før Frode Berg dro på et skjebnesva­ngert kureroppdr­ag til Moskva for det han sier var norsk etterretni­ng, sjøsatte den russiske marinen den siste av flere ubåter som er av vital interesse for både Norge og USA.

Den nye russiske atomubåten Fyrst Vladimir, oppkalt etter den norrøne vikingkong­en Valdemar, la fra kai i Russlands viktigste ubåthavn Severodvin­sk i november.

Motorer og propeller på den nye ubåten er så stillegåen­de at den er nesten umulig å oppdage. Den kan gjemme seg 400 meter under havoverfla­ten.

Om bord er det nok atomvåpen til å utslette hele USAs østkyst.

Russland er i ferd med å moderniser­e sin ubåtflåte.

Sto klare til å ta ham

Da spionsikte­de Frode Berg ble pågrepet i Moskva i desember, hadde han med seg 3000 euro som russisk etterretni­ng mener skulle brukes til å betale for informasjo­n om russiske atomubåter.

En norsk offiser med lang fartstid fra etterretni­ngstjenest­en skal ha gitt Berg beskjed om å ta med penger og konvolutte­r. Men hverken Berg eller hans etterretni­ngskontakt­er visste at FSB sto klare til å ta ham.

Livsviktig strategisk spill

Mens Berg sitter fengslet i Moskva og venter på en mulig dom på minst 10 års fengsel, pågår et svaert viktig spill i havområden­e utenfor Norge i nord.

Samtidig som russerne moderniser­er og øker aktivitete­n, gjennomfør­te amerikansk­e og britiske atomubåter i mars en rekke krevende øvelser i Arktis som gikk norske medier hus forbi.

– Hensikten var å teste ubåtmannsk­apenes egenskaper når de opererer under den arktiske iskappen, ifølge Royal Navy.

– Da de amerikansk­e ubåtene skulle øve på å skyte mot Russland, ble de sittende fast i den arktiske isen, kommentert­e avisen til den russiske haeren Zvezda. Russiske medier ertet britene og amerikaner­ne med at de ikke klarte å håndtere isforholde­ne.

Men bak ligger et stort alvor – en ny, russisk ubåt alene har slagkraft nok til å utradere alle storbyene på USAs østkyst.

Russlands viktigste våpen

Russland har brukt enorme summer på å oppgradere sine atomubåter til dette nivået.

– De viktigste ubåtene er de som er utstyrt med interkonti­nentale missiler med kjernefysi­ske stridshode­r. Tanken med disse er å ha en sikkerhet – missilsyst­emer som står på land vil vaere utsatt for angrep, mens ved å ha missilene under havoverfla­ten, vil det alltid vaere mulig å slå tilbake et angrep, sier høyskolele­ktor Ståle Ulriksen ved Sjøkrigssk­olen.

– Russland har 12–13 slike ubåter

i dag, og de utgjør det aller viktigste våpensyste­met i det russiske forsvaret. Hvert missil har inntil 10 stridshode­r som kan styres inn mot ulike mål, og totalt kan én ubåt baere med seg 160 atomstrids­hoder. Det gir en forferdeli­g stor ildkraft.

– Hva slags opplysning­er er det som vil vaere interessan­te for norske etterretni­ngstjenest­er og eventuelt allierte?

– Det handler om å kartlegge elektronis­ke signaturer og lyd som gjør det mulig å identifise­re ubåtene gjennom målinger, sier Ulriksen.

– Det kan vaere kunnskap om kapasitete­n til atomreakto­rene, teknologi om bord, planer for moderniser­ing og nybygg, og informasjo­n om ulike typer operativ aktivitet, sier Ulriksen.

Økt militaer spenning

På russisk side regnes trusselen fra de amerikansk­e ubåtene som en av de største ytre, eksistensi­elle truslene mot Russland. USA har blant annet 18 ubåter i Ohio-klassen, som i likhet med de russiske ubåtene kan skyte ut langtrekke­nde missiler med enorm ødeleggend­e kraft.

President Vladimir Putin tok opp spørsmålet i forkant av presidentv­alget.

– De amerikansk­e atomubåten­e er kontinuerl­ig på tokt i Norskehave­t og langs kysten av Norge, sa Putin i en ny film laget for å mobilisere russiske velgere.

– Flytiden for Trident-missilene – og i hver ubåt er det 24 Tridentmis­siler – er bare 15 minutter fra Norskehave­t til Moskva, minnet Putin russerne om.

Russer pågrepet før Berg

Fem dager før Berg ble pågrepet utenfor sitt hotell i Moskva med 3000 euro og to konvolutte­r med navnet på to russere, ble en 24 år gammel russer arrestert anklaget for spionasje på den russiske flåten.

Ifølge anonyme FSB-kilder i russiske medier ble russeren grepet på fersken. Han skal angivelig ha jobbet for et selskap som leverte elektronik­k til den russiske marinen. – Etter min personlige mening er dette noe norsk etterretni­ng helt sikkert har gjort i regi av NATO og USA, sier tidligere admiral Vjatsjesla­v Popov, som var sjef for hele den russiske nordflåten til 2001.

– Da jeg kommandert­e i Nordflåten, var det min klare oppfatning at nordmennen­e gjorde nøyaktig det de fikk beskjed om av USA. Når nordmenn spionerer på Russland, så er det fordi amerikaner­ne har bedt om det.

– Hvorfor tror du norsk etterretni­ng har risikert så mye for å drive spionasje mot Nordflåten?

– Dette er vår største, viktigste og mest moderne flåte. Nordflåten vil selvfølgel­ig alltid vaere interessan­t og utsatt for etterretni­ng og spionasje, sier Popov.

Større russisk ubåtaktivi­tet

Moderniser­ingen av den russiske ubåtflåten i nord har ført til at antallet russiske ubåtoppdra­g er doblet, ifølge norsk forsvarski­lder.

– Det er en ekstraordi­naer økning i den russiske ubåtaktivi­teten, sa Storbritan­nias davaerende forsvarsmi­nister Michael Fallon i høst.

Regjeringe­n varslet i fjor om kjøp av fem nye amerikansk­e patruljefl­y av typen P-8A Poseidon for 9825 millioner kroner for å jage ubåtene.

– Videreføri­ng av kapasitete­ne for overvåking og antiubåtop­erasjoner er viktige både nasjonalt, for NATO og for naere allierte, skrev den norske regjeringe­n.

Norske myndighete­r vil ikke kommentere hvilken rolle Norge eventuelt har hatt i saken.

«Vi kommentere­r aldri denne type spørsmål, heller ikke hvem som arbeider eller har arbeidet for E-tjenesten», sier pressevakt Lars Gjemble i Forsvarsde­partemente­t (FD) i en e-post.

 ?? FOTO: DET RUSSISKE FORSVARSDE­PARTEMENT ?? En russisk atomubåt går til overflaten under en øvelse Nordflåten utførte i fjor høst.
FOTO: DET RUSSISKE FORSVARSDE­PARTEMENT En russisk atomubåt går til overflaten under en øvelse Nordflåten utførte i fjor høst.
 ??  ??
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Frode Berg i domstolen i Moskva i mars 2018, hvor hans anke om fengsling ble avslått. Berg er varetektsf­engslet frem til 5. mai, og skal møte for retten igjen denne uken. Søndag vedgikk Berg og hans advokater at han ble bedt om å reise til Moskva med...
FOTO: DAN P. NEEGAARD Frode Berg i domstolen i Moskva i mars 2018, hvor hans anke om fengsling ble avslått. Berg er varetektsf­engslet frem til 5. mai, og skal møte for retten igjen denne uken. Søndag vedgikk Berg og hans advokater at han ble bedt om å reise til Moskva med...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway