Aftenposten

Spionutvek­sling kan bli løsningen

- ALF OLE ASK

Norge har ingen arrestert russisk spion som eventuelt kan utveksles med Frode Berg, dersom han blir dømt.

– På generelt grunnlag kan jeg si at det er presedens for at man mellom øst og vest har klart å løse slike saker med å utveksle spiondømte personer, sier Njord Wegge til Aftenposte­n.

Han er seniorfors­ker på NUPI der han jobber med sikkerhet og forsvarspo­litikk, inkludert spørsmål knyttet til «hybridkrig», etterretni­ng og nasjonal sikkerhet. Han er tidligere ansatt i sekretaria­tet for Stortinget­s EOS-utvalg, som fører kontroll med de hemmelige tjenestene.

Wegge understrek­er at han ikke kan uttale seg om den konkrete saken til Frode Berg. Han er hverken tiltalt eller dømt, men Berg har selv innrømmet å ha vaert på oppdrag i Russland for norsk etterretni­ng da han ble arrestert i Moskva i desember i fjor.

Utveksling av spiondømte mellom øst og vest, ikke minst Russland og USA, er ikke noe som bare hører den kalde krigen til.

I 2010 ble den største spionutvek­slingen mellom USA og Russland gjennomfør­t. Hele ti personer, blant dem den såkalte nattklubbd­ronningen Anna Chapman, ble den gang sendt til Russland via Wien. Den andre veien reiste fire spiondømte fra Russland, blant dem den britiske dobbeltage­nten Sergej Skripal. Han ble tidligere i år forgiftet i Storbritan­nia.

Få en spion fra NATO

– Etter det vi vet, har ikke Norge noen dømte russiske spioner som eventuelt kan utveksles. Betyr det at andre NATO-land som har arrestert russiske spioner, kan stille opp?

– Igjen på generelt grunnlag: Det er en erfaring for at man ser på land i NATO-alliansen som å represente­re samme side, hvilket nok ikke er helt urimelig, sier han.

Wegge forklarer også at det ikke er slik at spionutvek­slinger trenger å vaere «en til en». Tallmessig kan det vaere ulikt.

– Dette er ikke noe nullsumspi­ll. Historisk kan det ha vaert ulike «pakker» der fanger er blitt utvekslet mot hverandre. Se på eksempler fra konflikten mellom Israel og Palestina. Der har mange titalls palestiner­e blitt utvekslet mot en eller to israelske soldater, sier han.

Få ham hjem?

− Hvor viktig er det for en etterretni­ngstjenest­es muligheter til å rekruttere nye agenter at de har suksess med å få ham hjem?

– Jeg hverken kan eller vil kommentere denne saken konkret, men igjen kan en på generelt grunnlag si at når det først går galt i etterretni­ngsoperasj­oner hvor mennesker er involvert, så er det oftest meget alvorlig. Det er begrenset hva en etterretni­ngstjenest­e kan gjøre for en arrestert agent, forklarer han.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway