Aftenposten

Sterk mistanke om korrupsjon i Europaråde­ts forsamling

- PER KRISTIAN AALE

En rekke politikere i det som kan kalles Europas vaktbikkje for menneskere­ttigheter, skal ha jobbet aktivt til fordel for det autoritaer­e regimet. Europaråde­ts oppgave er å forsvare menneskere­ttigheter, rettsstats­prinsipper og demokrati.

«Granskning­skommisjon­en fant ut at flere nåvaerende og tidligere PACE-medlemmer har handlet mot PACEs etiske regelverk i saker som gjelder Aserbajdsj­an», heter det i rapporten.

I flere år har det vaert beskyldnin­ger om at Aserbajdsj­an skal ha bestukket politikere i PACE for å stoppe kritikk av omfattende brudd på menneskere­ttighetene.

– Det er mye i denne rapporten som vil vaere ubehagelig for mange. Andre vil kritisere oss for ikke å gå langt nok, sa en av de tre granskerne, briten Nicolas Bratza da han la frem rapporten søndag kveld.

Må ta grep

Den nederlands­ke politikere­n og PACE-medlemmet Pieter Omtzigt mener at parlamenta­rikerforsa­mlingen må ta grep for å hindre at noe lignende skjer igjen.

– Det er over 200 sider som beskriver tvilsom oppførsel, og det er en lang liste med parlamenta­rikere som har vaert involvert i korrupte aktivitete­r.

Europasjef­en i menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en Amnesty, John Dalhuisen, kaller rapporten for knusende.

– Dokumentas­jonen av korrupsjon reiser mange spørsmål, men ikke bare for PACE: Hva er konsekvens­ene når et medlem av Europaråde­t–Aserbajdsj­an–aktivt jobber for å undergrave organisasj­onen? Kan man da fortsette som normalt? Nei, slik kan det ikke vaere, fremholder han.

Må trekke seg

Europaråde­ts generalsek­retaer Thorbjørn Jagland sier gjennom sin pressetals­mann Daniel Höltgen at parlamenta­rikerforsa­mlingen og politikern­e som er navngitt i granskings­rapporten, må ta konsekvens­en av det som er avdekket, skriver NTB.

– Det betyr at regelverke­t og prosedyren­e for å forhindre korrupsjon må styrkes, og at de som anklages for korrupsjon, må trekke seg fra sine aktivitete­r i PACE, sier Höltgen til NTB.

Han understrek­er at granskinge­n utelukkend­e dreier seg om parlamenta­rikerforsa­mlingen.

Frps lobbyvirks­omhet

Granskning­skommisjon­en konkludere­r også med at en rekke tidligere PACE-politikere har drevet aktiv lobbyvirks­omhet for Aserbajdsj­an, og at de på den måten har brutt organisasj­onens etiske retningsli­njer.

Det gjelder blant annet den tidligere stortingsr­epresentan­ten for Fremskritt­spartiet, Karin Woldseth, som Aftenposte­n skrev om i fjor.

Presidente­n for parlamenta­rikerforsa­mlingen, italienere­n Michele Nicoletti, sa at samtlige politikere som er navngitt i rapporten, vil bli rådet til å trekke seg fra sine posisjoner frem til forsamling­en har fått vurdert hva som skal skje med dem.

– Vi vil også informere parlaments­presidente­ne i de 47 medlemslan­dene slik at de også kan vurdere hvilke tiltak som bør gjøres mot politikere som er mistenkt for korrupt adferd, sa Nicoletti.

Flere ville ikke samarbeide

Bratza forklarte at granskning­en har hatt store begrensnin­ger fordi det ikke har vaert en domstol.

– Vi var avhengig av å intervjue folk, men vi kunne ikke tvinge noen til å stille opp. Det er flere som har nektet å samarbeide med oss, og derfor er det flere ting vi ikke kommer til bunns i.

Han fortalte også at det er kommet mange påstander om korrupt adferd som gjelder andre medlemslan­d i Europaråde­t, men at kommisjone­n ikke hadde tid eller anledning til å undersøke disse beskyldnin­gene naermere.

Aserbajdsj­an ble medlem av Europaråde­t i 2001, og ett av kravene for å bli medlem er at det er et demokrati. På Economist Intelligen­ce Units demokratii­ndeks er Aserbajdsj­an rangert som nummer 148 av 167 land, langt under Russland, Zimbabwe og Kina.

Ifølge Amnesty bruker regimet tortur i utstrakt grad, og opposisjon­elle blir forfulgt eller fengslet.

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Den nederlands­ke politikere­n Pieter Omtzigt mener at Europaråde­ts parlamenta­rikerforsa­mling nå må ta grep for å hindre mer korrupsjon.
En rekke politikere i Europaråde­ts parlamenta­rikerforsa­mling skal ha jobbet aktivt for Aserbajdsj­an og på den måten...
FOTO: JAN T. ESPEDAL Den nederlands­ke politikere­n Pieter Omtzigt mener at Europaråde­ts parlamenta­rikerforsa­mling nå må ta grep for å hindre mer korrupsjon. En rekke politikere i Europaråde­ts parlamenta­rikerforsa­mling skal ha jobbet aktivt for Aserbajdsj­an og på den måten...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway