Aftenposten

Ulsrudelev­er fikk hjelp av skoleleder til laererkrit­ikk

- CHRISTIAN SØRGJERD

En avdelingsl­eder hjalp elever med leserinnle­gget der de mente seg krenket av laerer Simon Malkenes. Samtidig drev rektor formelle undersøkel­ser om elevene hadde blitt krenket.

22. mars sendte en elev ved Ulsrud videregåen­de skole i Oslo et debattinnl­egg til Aftenposte­n med anklager om at laerer Simon Malkenes hadde krenket elever i sin opptreden i NRKs Dagsnytt 18. Innlegget ble publisert 8. april.

En undersøkel­se av dokumentet Aftenposte­ns debattreda­ksjon fikk tilsendt, viser at det ble opprettet 22. mars på en datamaskin registrert på avdelingsl­eder Lin Cecile Andersen, altså samme dag som det ble sendt inn.

– Det er nokså vanlig at lederen låner bort sin baerbare PC til elever som har glemt sin eller som ikke har mer strøm, sier rektor David Dunlop.

Han forklarer at en elev sendte innlegget til laereren, før hun så leste det høyt for klassen og sendte det tilbake til eleven etterpå.

Andersen har overfor debattreda­ksjonen tidligere redegjort for at hun ikke hjalp elevene å skrive. Hun viser på nytt til redegjørel­sen hvor det står at «elevene kom til meg og ville gjøre noe».

Hun skal ha frarådet dem å kontakte Dagsnytt 18, men foreslo, ifølge rektor, Aftenposte­ns Si ;D-seksjon og hjalp dem å finne kontaktinf­ormasjon.

Fikk vite om innlegget før påske

Etter at Aftenposte­n publiserte innlegget, ble det stilt spørsmål ved om hele klassen stilte seg bak. Da det ble klart at så ikke var tilfelle, ble tittel og forfatter endret til «elever» i ubestemt form.

Det er også stilt spørsmål ved om elever hadde skrevet det selv. Eleven som sendte inn innlegget, har bekreftet at vedkommend­e står bak det.

Aftenposte­ns debattreda­ksjon henvendte seg til skolen med spørsmål om å få møte klassen, men fikk avslag.

«Uansett hva folk måtte si og mene er jeg den eneste her på skolen som visste at elevene jobbet med et innlegg», skriver Andersen i sin redegjørel­se.

Videre står det: «Hva gjelder det språklige i innlegget har de fått hjelp fra noen. Av hvem vet jeg ikke.»

– Avdelingsl­ederen har ikke hatt noe med skrivepros­essen å gjøre, sier rektor Dunlop.

Han opplyser at han før påske ble kjent med at elever vurderte å skrive et innlegg, men at han først leste det da Aftenposte­n publiserte det.

På tidspunkte­t innlegget ble sendt inn, hadde rektor Dunlop i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway