Aftenposten

Dette er saken

-

Simon Malkenes deltok 5. mars i NRKs Dagsnytt 18. Der fortalte han om hverdagen som laerer på Ulsrud videregåen­de skole i Oslo, med utgangspun­kt i skildring av en enkelttime.

Siden har rektor ved skolen startet formelle undersøkel­ser etter opplaering­slovens §9-A5, som omhandler at laerere krenker elever.

Saken får et politisk etterspill. Oppvekstko­miteen i bystyret kaller inn til åpen høring med ytringsfri­het i Oslo-skolen som tema. minst en uke drevet undersøkel­ser om hvorvidt elever hadde blitt krenket.

Lin Cecilie Andersen, som foreslo for elevene å skrive et innlegg og bisto med noe av det praktiske, er avdelingsl­eder på linjen hvor de går og slik del av skolens ledelse.

Hun hadde tidligere meldt ifra til rektor om at elever mente seg krenket.

Aftenposte­n har spurt direktør Astrid Søgnen i Utdannings­etaten i hvilken grad hun synes forholdet er problemati­sk.

– Jeg kommentere­r ikke enkeltsake­r, sier Søgnen.

Avdelingsl­ederen ønsker ikke selv å svare på spørsmål, men viser til rektor Dunlop. Rektoren svarer ikke direkte på om han synes lederens rolle er problemati­sk, men sier:

– Det er slik at en undersøkel­se i forbindels­e med opplaering­slovens §9A-5 var igangsatt og elevene intervjuet før det var snakk om at elevene skulle skrive en artikkel og sende den til Aftenposte­n. Selve artikkelen har ikke vaert en del av undersøkel­sen med tanke på samtalene med elevene rundt deres opplevelse.

Bokstav-bruken problemati­sk?

Torsdag 18. april var det allmøte for ansatte på skolen. I mer enn halvannen time gikk diskusjone­n, blant annet om grensene for laereres ytringsfri­het.

I studio hos NRK hadde Simon Malkenes ikke sagt hvilken klasse han omtalte, men brukte det som fremsto som initialer: «B banner og roper. M vandrer. R har ikke gjort noe hittil i dag», leste han opp i sin skildring av en gjennomsni­ttstime.

– Etter mitt syn må det vaere fullt lov å komme med en slik karakteris­tikk, sa rektor på møtet.

– Sakens kjerne, slik undersøkel­sene går frem, så var det ikke tilstrekke­lig anonymiser­t, sa rektor også.

Noe senere fikk han spørsmål om det hadde vaert greit hvis elevene i stedet hadde vaert nummerert.

– Da tenker jeg at man hadde vaert innenfor, svarte han.

Opplysning­ene fremgår av et lydopptak fra møtet, som Aftenposte­n har fått tilgang til.

Høytlesnin­g i klassen

En laerer fortalte på allmøtet at han hadde diskutert innlegget med den aktuelle klassen:

– Ti elever sier da at de ikke støtter innlegget, og at de er helt uenige i det som står der.

Før innlegget ble sendt, ble det lest høyt for klassen av avdelingsl­ederen. Årsaken, ifølge rektor, var at elever ikke ønsket å lese det opp selv. De som ikke ville støtte det, måtte gi beskjed.

– Hvis du var en svak elev der, hadde du turt rekke opp hånden og si at du ikke støttet innlegget, fikk rektor spørsmål om på møtet.

– Mest sannsynlig ikke, svarte han.

Tre kilder har, uavhengig av hverandre, tidligere informert Aftenposte­ns debattreda­ksjon om at et betydelig flertall støttet innlegget da det ble sendt inn.

Rektor sendte SMS til elever

I diskusjon om Ulsrud-saken i sosiale medier har flere hevdet at skolen skal ha sendt en melding til elever hvor elever som mente seg krenket, skal ha blitt bedt om å melde ifra.

Rektor har ikke ønsket å svare på spørsmål om meldingen eller vise Aftenposte­n den. På allmøtet redegjorde han imidlertid slik:

– Jeg er blitt bedt eksplisitt om å be elevene om å operere med navn og ikke vaere anonyme, for at man skal kunne undersøke videre. SMS-en jeg har sendt til elevene, er utelukkend­e i sammenheng med det, sa han.

Ifølge rektor fikk han samtykke fra én til å bruke navnet i skolens undersøkel­ser. På spørsmål om hvem som ba ham hente inn samtykke, ønsket ikke Dunlop å svare.

61 undersøkel­ser dette skoleåret

Undersøkel­sene er gjort etter opplaering­slovens nye §9A-5. Den slår fast at skoleledel­sen plikter å undersøke hvis de får kjennskap til at en laerer har krenket en elev. Loven eksemplifi­serer med «mobbing, vold, diskrimine­ring og trakasseri­ng».

I denne sammenheng­en er ikke Malkenes-saken spesiell. Siden den nye loven trådte i kraft i fjor, er det meldt inn 61 saker fra skoler i Oslo, opplyser kommunikas­jonsdirekt­ør Trine Lie Larsen i Utdannings­etaten.

– I alle slike saker har skolen en undersøkel­sesplikt, sier Larsen.

 ??  ?? Det omdiskuter­te innlegget var signert «Klasse 3
IDA (idrettsfag), Ulsrud videregåen­de».
Det omdiskuter­te innlegget var signert «Klasse 3 IDA (idrettsfag), Ulsrud videregåen­de».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway