Aftenposten

Strid om assistert befruktnin­g til enslige kvinner

- ROBERT GJERDE THOMAS SPENCE

Frp har ledet an i liberalise­ringen av gen- og bioteknolo­gien i Norge, men ikke når det gjelder assistert befruktnin­g til enslige.

Det vil FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud ha en slutt på.

– Frp har vaert for eggdonasjo­n i mange år. Nå er det på tide at partiet tar det neste steget og sier ja også til assistert befruktnin­g for enslige, sier Bjørn-Kristian Svendsrud foran helgens Frplandsmø­te på Gardermoen.

– Jeg ser ikke lenger noen gode argumenter imot, så lenge barnets beste legges til grunn, sier han.

På et landsmøte uten de store stridssake­ne brygger det opp til strid på akkurat dette punktet.

– Ufrivillig barnløshet er en stor utfordring for mange mennesker. Mange drar til Danmark for å få assistert befruktnin­g. Det er unødvendig når vi har teknologie­n til å gjennomfør­e dette i Norge, sier Svendsrud.

– Ikke et frislipp

Stortingsr­epresentan­t Erlend Wiborg (Frp), som også leder Stortinget­s arbeids- og sosialkomi­té, sier han er veldig imot å tillate assistert befruktnin­g til enslige.

– Jeg er fremtidsop­timist og tilhenger av at vi skal utnytte de muligheten­e som bioteknolo­gien gir oss, men vi kan ikke ha et totalt frislipp, sier han.

Wiborg, og mange i Frp, er, og har vaert, opptatt av at statlige ordninger på dette feltet må vaere forbeholde par.

– Jeg var veldig for vedtaket Frp gjorde i 2013 om å tillate eggdonasjo­n, men det var for par. Jeg er veldig imot egg- og saeddonasj­on til enslige. Hva hvis den ene forelderen skulle gå bort? spør han.

– Selvsagt er det mange som vokser med bare en forelder og som har en god oppvekst, men staten bør legge til rette for et det mest optimale. Det er å sikre barnet en far og en mor. Jeg håper landsmøtet stemmer ned FpUs forslag.

– Sterke følelser

Frps talsmann i saken, Bård Hoksrud, sier det er sterke følelser i partiet for begge syn.

– Dette blir en god diskusjon på landsmøtet i en sak det er greit å få en avklaring på, sier han.

Frps partiprogr­am sier ingenting om assistert befruktnin­g.

Hoksrud sier han tidligere var imot, men at han har endret standpunkt og nå vil stemme for FpUs forslag.

Ukjent forslag

Forslaget ligger ikke inne i resolusjon­sforslagen­e som landsstyre­t har godkjent lagt frem på landsmøtet og er derfor foreløpig ukjent for mange av delegatene.

Fpu har sendt inn forslaget på «overtid» som en såkalt tidsaktuel­l resolusjon, slik det er åpning for i Frps vedtekter.

– Når bioteknolo­giloven skal opp til behandling i Stortinget i mai har FrPs stortingsg­ruppe lite å forholde seg til i partiprogr­ammet. Derfor må dette løses gjennom en uttalelse fra landsmøtet. Det er en høyaktuell problemsti­lling, sier Svendsrud.

Redaksjons­komiteen tar stilling til om forslaget skal godkjennes fredag, men det antas at den godkjennes som en tidsaktuel­l resolusjon.

Må betale selv

FpU mener at enslige som får assistert befruktnin­g godt kan betale «hele gildet» selv.

– Dette trenger ikke nødvendigv­is subsidiere­s av skattebeta­lerne. Men det viktigste er at forbudet mot assistert befruktnin­g oppheves, sier Svendsrud.

Ikke bioflertal­l likevel?

15. mai skal Stortinget behandle Regjeringe­ns melding om bioteknolo­gi.

Etter at også Høyres landsmøte nylig sa ja til eggdonasjo­n og assistert befruktnin­g for enslige er det tilsynelat­ende flertall på Stortinget for disse to sakene, fordi også Ap har landet på å si ja i begge disse to sakene.

Men hvis både Høyre og Frp stiller sine stortingsr­epresentan­ter fritt, slik begge partier har en viss tradisjon for i verdisaker, er det ikke gitt at det er et flertall.

Behandling­en i Stortinget i mai er heller ingen lovbehandl­ing. Først om halvannet til to år, etter at et lovforslag har vaert på høring, vil Stortinget formelt stemme over lovproposi­sjonen. Først da blir det avgjort om Stortinget sier ja til eggdonasjo­n og assistert befruktnin­g til enslige.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud og ungdomspar­tiet er langt mer liberal enn moderparti­et. Nå foreslår Fpu at Frp sier ja til assistert befruktnin­g for enslige. FpU sier også ja til surrogati, men erkjenner at moderparti­et ikke er klar for det og...
FOTO: DAN P. NEEGAARD FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud og ungdomspar­tiet er langt mer liberal enn moderparti­et. Nå foreslår Fpu at Frp sier ja til assistert befruktnin­g for enslige. FpU sier også ja til surrogati, men erkjenner at moderparti­et ikke er klar for det og...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway