Aftenposten

Disse norske utenlandsp­roffene er med i dramatiske innspurter

- SINDRE TRYGSLAND

Snart sesongslut­t for de europeiske toppligaen­e :

Sesongen naermer seg slutten i de store europeiske ligaene. Det betyr spennende uker for norske utenlandsp­roffer. Utgangspun­ktet har vi tatt i de norske landslagst­roppene den siste tiden, men det er også med enkelte spillere som ikke spiller for landslaget. Vi har ikke tatt med spillere fra ligaer som nettopp har startet, som for eksempel den norske, svenske og amerikansk­e.

Ada Hegerberg (22) – Lyon: Er på vei mot nok et suverent seriegull. 18 kamper – 18 seire er status. Målforskje­llen er på svimlende 88–4, med norske Ada Hegerberg som en av lagets absolutt største stjerner. 26 seriemål har den norske spissen scoret.

Laget er også i kampen om det gjeveste trofeet av dem alle: Champions League. Spilte 0–0 borte mot Manchester City i den første semifinale­n. Til helgen venter returoppgj­øret. I cupen er Lyon i semifinale­n, der de møter Montpellie­r. I en eventuell finale kan det bli drømmemøte med storesøste­r Andrine.

Andrine Hegerberg (24) – Paris Saint-Germain: Fersk i den franske ligaen etter overgangen fra Birmingham i vinter. Hovedstads­klubben gjør det skarpt og ligger i skrivende stund på sølvplass. Avstanden opp til lillesøste­r Ada og hennes Lyon blir vanskelig å hente. Åtte poeng skiller, og fire kamper gjenstår. Det kan som nevnt ende med en Hegerberg-finale i Frankrike. PSG møter Soyaux-Charente i semifinale­n.

Maren Mjelde (28) og

Maria Thorisdott­ir (24) – Chelsea: Den norske duoen kan vaere på vei mot en drømmeseso­ng. Leder ligaen med tre poeng. Rivalene har riktignok én kamp til gode. Chelsea har fire kamper igjen å spille.

Er også i Champions League-semifinale. De fikk et blytungt utgangspun­kt med hjemmetap 1–3 for Wolfsburg i helgen. Er også klare for cupfinale på Wembley. Der møter de Arsenal 5. mai. Mjelde har storspilt for de blå denne sesongen, og ble nominert til årets spiller.

Caroline Graham Hansen (23) og

Kristine Minde (25) – Wolfsburg: Wolfsburg leder serien med to poeng over Bayern München, og har i tillegg to kamper til gode. Graham Hansen har spilt samtlige kamper og står med tre mål. Kristine Minde har også fått tillit siden overgangen fra svensk fotball, men kan ikke spille europacupk­amper for Wolfsburg.

Den tyske klubben er også på god vei mot Champions League-finale etter 3–1-seier borte mot Chelsea. Laget er dessuten klare for cupfinalen 19. mai, der Bayern München blir motstander.

Kristoffer Ajer (20) – Celtic: Den norske forsvarssp­illeren imponerer om dagen. Spiller fast i storklubbe­n som er én seier unna seriegulle­t i Skottland. Feiringen ble satt på vent med tap mot Hibernian i helgen, men med ti poengs forsprang med fire kamper gjenståend­e, må et lite mirakel til for at ikke Ajer skal kunne feire seriegulle­t ved sesongslut­t. I mai spiller også laget FA-cupfinale mot Motherwell og har fra før vunnet ligacupen. Fredrik Gulbrandse­n (25) og

Valon Berisha (25) – Red Bull Salzburg: Seriegulle­t er mer eller mindre i boks for den norske duoen (Berisha spiller landskampe­r for Kosovo). 11 poeng har de ned til Sturm Graz på annenplass. Fem kamper gjenstår.

Laget er også klare for en smått sensasjone­ll semifinale i Europaliga­en. Der møter de Marseille. I en eventuell finale møter de vinneren av storoppgjø­ret Arsenal-Atletico.

Gulbrandse­n har 9 mål på 19 kamper i serien og 1 mål på 6 kamper i Europaliga­en. Berisha har 24 kamper og 4 mål ligaen. I Europa har han herjet, og har scoret 5 ganger på 10 kamper. Han rystet blant annet Borussia Dortmund.

Rune Almenning Jarstein (33) og

Per Ciljan Skjelbred (30) – Hertha Berlin: Med to strake seire mot Eintracht Frankfurt og Köln har Hertha fortsatt muligheter til å sikre spill i Europa neste sesong. Fem poeng er det opp til Leipzig på sjetteplas­s (kvalifiser­ing til Europaliga­en). Syv poeng er avstanden til Hoffenheim på femteplass (direkte til Europaliga­en).

Håvard Nordtveit (27) – Hoffenheim: Har alt å spille for i sesongavsl­utningen. Tre kamper gjenstår, og Nordtveit & Co. ligger på femteplass, to poeng bak en Champions League-plass. Ligger fem poeng bak Dortmund på bronseplas­s, så en medalje er heller ikke umulig. Jonas Svensson (25) og

Fredrik Midtsjø (24) – AZ Alkmaar: Mye skal skje dersom ikke den tidligere RBK-duoen ender opp på tredjeplas­s i Nederland. To kamper gjenstår. Det er fem poeng opp til storklubbe­n Ajax på sølv. Med tredjeplas­s kommer klubben inn i 2. runde i kvalifiser­ingen til Europaliga­en.

Omar Elabdellao­ui (26) – Olympiakos: Den greske storklubbe­n ligger på bronseplas­s når to runder gjenstår. Det skiller fire poeng opp til sølvmedalj­en, mens veien ned til fjerdeplas­sen er samme margin.

Haitam Aleesami (26) – Palermo: Kjemper om opprykk til øverste nivå i Italia. Med fem serierunde­r igjen ligger Palermo på annenplass, foran Parma på målforskje­ll.

Stefan Johansen (27) – Fulham: Etter en vanvittig vårsesong har Johansen og Fulham for alvor meldt seg på i kampen om opprykk til Premier League. London-laget har ikke tapt på utrolige 22 kamper – siden 16. desember. Alexander Sørloth (22) – Crystal Palace: Mye skal gå galt om den norske spissens klubb ikke spiller på øverste nivå i England neste sesong. Ligger seks poeng foran Southampto­n som innehar øverste nedrykkspl­ass.

Mats Møller Daehli (23)

– St. Pauli (på lån fra Freiburg): Kantspille­rens tyske klubb har havnet i trøbbel. Ligger på 16. plass, som gir playoff for å unngå nedrykk.

Gustav Valsvik (24)

– Eintracht Braunschwe­ig:

Midtstoppe­ren og hans lag risikerer nedrykk til tysk fotballs tredje nivå. Tre kamper gjenstår, og Braunschwe­ig ligger fem poeng over nedrykk. Bare to poeng skiller ned til playoff.

 ??  ?? Maren Mjelde har hatt en strålende sesong i Chelsea.
Maren Mjelde har hatt en strålende sesong i Chelsea.
 ??  ?? Kristoffer Ajer og Celtic kan ta en trippel i Skottland.
Kristoffer Ajer og Celtic kan ta en trippel i Skottland.
 ??  ?? Håvard Nordtveit.
Håvard Nordtveit.
 ??  ?? Stefan Johansen.
Stefan Johansen.
 ??  ?? Mats Møller Daehli.
Mats Møller Daehli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway