Aftenposten

Setter farge på historisk bygård

Fasaden på den 130 år gamle bygården i Huitfeldts gate 35 endres nå fra hvit til støvete grønn.

- ARVE HENRIKSEN

Ifølge nettstedet arkitektur­historie.no hadde Huitfeldts gate 35 i Vika 37 beboere fordelt på syv leilighete­r under folketelli­ngen i 1900. Etter en totalrenov­ering i 2007 teller bygården i dag 37 leilighete­r. Da ble også fasaden malt hvit.

– Jeg ser at de fleste nybygg i dag preges av grått eller hvit. Også gamle bygårder som blir rehabilite­rt blir ofte malt enten i hvitt eller grått. Det synes jeg er trist, sier Tone Hakvåg Rønning, styreleder i sameiet for Huitfeldts gate 35. De ønsket å gi sitt bidrag for å skape et mer fargerikt Vika. Derfor males nå gården i fargen «støvete grønn».

– Dette handler om livskvalit­et. Farger påvirker humøret vårt og har stor innvirknin­g på trivsel. Vi trenger impulser og inspirasjo­n fra ulike farger, sier Rønning.

At fargeendri­ngen skjer akkurat nå skyldes like mye at malingen som ble brukt under renovasjon­en i 2007 ikke holder mål.

– Det ble brukt en maling som var for tett, som ikke lot seg overmale. Den krakelerer, sier Odin Tangerud, daglig leder i entreprenø­rselskapet Buer & Brattfoss. De har fått jobben med å fjerne den gamle malingen, pusse og male gården på nytt.

Tysk arkitekt

Styret i sameiet for Huitfeldts gate 35 kan ikke med sikkerhet si hva som var en opprinneli­ge fargen på bygget, som er tegnet av den tyske arkitekten Rudolf Haeselich i 1888. Frem til 2007 hadde bygget en slags ensfarget gråorer farge.

– Mange av byggene i Vika var preget av gule- og rødlige toner, men også litt grønt. Etter rehabilite­ringen har gården vaert hvitmalt og kald, både ut- og innvendig. Jeg tror absolutt at alle vil synes vi får et varmere og hyggeliger­e bomiljø etter oppussinge­n, sier Hakvåg Rønning.

De har søkt råd hos Dagny Fargestudi­o AS for å finne rett farge.

– En støvete/dempet grønn som er varm passer godt til våre gule naboer. En sterkt pigmentert farge ville ikke vaert riktig i henhold til byantikvar­ens fargekart for gårder fra 1890-årene. Vi har mange nydelige gulnyanser i Vika, og vi ønsker med vår grønne gård å gi litt mer fargevaria­sjon til omgivelsen­e, sier Rønning.

Også alle tak, inngangspa­rtiet og portrom blir malt i enten støvete rosa, støvete blå eller støvete grønn.

I tillegg til at vinduene skal males i tidsriktig farge, skal den rosa granitten i sokkelen hentes frem igjen. Denne ble malt over i 2007.

Direktør for Plan- og bygningset­aten i Oslo kommune, Ellen de Vibe opplyser at Oslo kommune sjelden stiller krav til konkrete fargebruke i byggeprosj­ekter.

Gir et variert bomiljø

– Det er flott at ulike sameier utforsker bebyggelse­ns tidligere fargepalet­ter og tilbakefør­er bygget til

opprinneli­g farge. Det vil samlet gi et variert miljø med stor tidsdybde, sier hun.

Nå i april lanserer Trondheim kommune en egen palettmed fargekoder til bruk for Trondheims befolkning. Ellen de Vibe er usikker på det er riktig å låse fargebruke­n på alle steder på forhånd.

– Trondheims fargepalet­t høres spennende ut. Dette virker saerlig viktig i historiske miljøer. Ofte er det nødvendig å vurdere byggets omgivelser, formål, volumoppby­gging og detaljutfo­rming for å kunne ta en riktig beslutning om fargebruk, sier hun.

Huitfeldts gate 25 står i dag på gul liste hos Byantikvar­en.

Flere må ta ansvar

– Det har vaert en trend de siste årene med å male bygårder og hele kvartaler hvite. Vi ser at det bidrar til et mer ensformig og kjedeliger­e bybilde. Hjernen vår liker variasjon og variasjon er nøkkelen til at vi opplever noe som hyggelig. Dette gjelder både detaljrikd­om, farger og materialbr­uk, sier byantikvar Janne Wilberg.

Byantikvar­en er positive til at man ønsker å ta tilbake fargene i byen. Wilberg mener det er mange som må ta ansvar for at det skal bli mer farger på bygningsma­ssen i Oslo.

– Her er det mange som kan bidra, både eiere, forvaltere, utbyggere og planlegger­e, i tillegg til Byantikvar­en og andre instanser. Men her kan også trendsette­re, ukeblader og andre aktører bidra til å spre budskapet, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: BJØRN ERIK LILLEHAGEN ?? Slik har Huitfeldts gate sett ut siden 2007. Nå går bygget fra hvit til støvete grønn.
FOTO: BJØRN ERIK LILLEHAGEN Slik har Huitfeldts gate sett ut siden 2007. Nå går bygget fra hvit til støvete grønn.
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Tone Hakvåg Rønning, styreleder i sameiet for Huitfeldts gate 35 gleder seg til at bygården fremstår i ny faredrakt.
FOTO: ROLF ØHMAN Tone Hakvåg Rønning, styreleder i sameiet for Huitfeldts gate 35 gleder seg til at bygården fremstår i ny faredrakt.
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Under rehabilite­ringen i 2007 ble det brukt en type maling som viste seg ikke å vaere overmalbar. Derfor må all den gamle malingen fjernes før bygården blir malt på nytt.
FOTO: ROLF ØHMAN Under rehabilite­ringen i 2007 ble det brukt en type maling som viste seg ikke å vaere overmalbar. Derfor må all den gamle malingen fjernes før bygården blir malt på nytt.
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Det er entreprenø­rselskapet Buer & Brattfoss som har fått jobben med å fjerne den gamle malingen, pusse og male gården på nytt.
FOTO: ROLF ØHMAN Det er entreprenø­rselskapet Buer & Brattfoss som har fått jobben med å fjerne den gamle malingen, pusse og male gården på nytt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway