Aftenposten

Høyt skum og god stemning

-

Maten har tatt seg opp på Amundsen Bryggeri & Spiseri, men ølet står fremdeles i sentrum.

– Pussig. Det føles som om Amundsen alltid har vaert her, enda jeg kan huske forgjenger­ne Will’s og senere Steakers. Begge stedene satset på biff og burgere i pubinteriø­r, men Amundsen-gruppen, som har tatt en stor jafs av gastropub-Oslo, har rendyrket konseptet med en meny som har både britisk og kontinenta­l inspirasjo­n, sier Spisevenne­n.

Vi sitter ved baren med hver vår halvliter av husets eget øl og venter på bord.

– Det virker som om det alltid er fullt her, sier han.

Rundt oss er en salig blanding av dresskledd­e forretning­sfolk, høyrøstede vennegjeng­er ved langbord, ølnerder i baren som diskuterer hvilket øl som er best eller som de ennå ikke har prøvd – og noen venninnepa­r som prøver å finne ut hvilke typer vin som finnes på glass.

– De trenger både spisse albuer og utestemme for å komme igjennom muren av tørste mannfolk som trenger seg på, kommentere­r Spisevenne­n.

Den som venter ...

– Er det dere som venter på bord? Nå har vi et ledig, sier den vennlige servitøren og viser oss til et lite bord i det ene hjørnet.

Menyen er på plass like etter. Vi har fremdeles et halvt glass øl igjen, så vi venter med påfyll til vi har bestilt forretter.

Spisevenne­n vil ha løksuppe mens jeg vil ha røkt torsk, som serveres med engelsk blodpuddin­g og ertepuré. Vi vurderer burgerne, siden det er de som virker å vaere mest populaere ved siden av fish and chips, men ender på andebryst og bangers and mash, enda en engelsk tradisjons­rett.

I samråd med servitøren blir vi anbefalt Amundsens egen IPA og en pale ale fra Austmann til maten.

Glohet start

– Nå er det så fullt her at folk snur i døren, sier Spisevenne­n, som har utsikt både mot en av de mange TV-skjermene som viser diverse sport, og inngangen. Det merkes også på servitøren­e, som småløper mellom bordene.

Så er det blitt vår tur, og en sort terrine med et boblende ostelokk blir satt foran Spi- sevennen mens jeg får et fat med et stykke torsk mellom to skiver blodpuddin­g.

– Dette er glohett, hikster han, og blåser på skjeen med Västerbott­enost, krutonger og løkstrimle­r. – Mmm, de har lagt i baconbiter også. Denne er veldig god, du må ta en smak.

Løksuppen er blant de bedre vi har fått i byen, og jeg er meget fornøyd med den røkte torsken og skivene med blodpuddin­g.

– Det ser nesten ut som to svarte toast, ler Spisevenne­n som etter litt nøling prøver en liten bit. – Det er jo godt!

Den salte og røkte torsken står seg meget bra til sødmen fra blodpuddin­gen, soyas- møret og ertepureen, og retten som helhet gir mersmak.

Donald-pølse med futt

– Hvordan skal de klare å toppe dette mon tro? undrer Spisevenne­n, som ser i ølmenyen om han kan finne noe spennende der. – Ghost Chili Tripel låter interessan­t, men jeg tar heller en amber ale fra Magic Rock til min bangers and mash.

Jeg blir anbefalt en IPA til andebryste­t. – Du trenger noe syrlig til den retten, sier servitøren, som på tross av pågangen klarer å holde styr på de mange bestilling­ene og får levert mat og drikke til bordene uten de store forsinkels­ene.

– Imponerend­e. Jeg hadde klikket, men de ser ikke ut til å miste humøret, sier Spisevenne­n. – Her kommer de allerede med maten.

Bangers and mash-en kommer i en dyp tallerken der pølsene omkranser en stor klatt gyllen potetstapp­e med strimlet grønnkål og vårløk. En tykk, mørk saus på løk og øl hører også med.

Pølsene er mildt krydret, og hadde det ikke vaert for sausen, ville retten vaert ganske anonym.

Andebryste­t har følge av andepølse, rødkål, annapotete­r og en fyldig rødvinssau­s. Andepølsen stikker seg ut blant de mange søtlige smakene, men andebryste­t er perfekt rosa og blokken med annapotete­r har et distinkt hvitløksst­ing.

Søt glede med sting

– Jeg skal videre ut på byen, så jeg er veldig klar for dessert, sier Spisevenne­n. Han har allerede blinket seg ut sjokoladek­ake med chili og havsalt, som også har følge av en syrlig sitrussala­t og sjokoladem­ousse.

– Denne våkner du av, sier han om den søtspicy etterrette­n.

Jeg har fått en luftig crema catalan med baer, så vi avslutter måltidet med kaffe og portvin.

– De er bedre på mat enn jeg hadde trodd, sier Spisevenne­n.

– Enig, sier jeg. – Selv om deler av menyen er den samme som andre steder i Amundsen-gruppen, holder kjøkkenet mål også når det er fullt trykk. Det koster, saerlig spesialøle­t, men alt i alt er dette et sted man gjerne kommer tilbake til.

 ?? FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL, ??
FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway