Aftenposten

Forbudt kunnskap?

I Uviten skriver Nina Kristianse­n, Atle Fretheim, Øyvind Østerud og Simen Gaure hver uke om det de mener er dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsl­øse politiske forslag og ren fusk.

- Atle Fretheim

Det kan komme mye godt ut av å studere forskjelle­r mellom befolkning­sgrupper, som innvandrer­e og norskfødte. Helt uproblemat­isk er det likevel ikke.

Kreftregis­teret registrere­r hver eneste kreftpasie­nt i Norge, men har ikke lov til å registrere pasientene­s fødeland. Det gjør det vanskelig å sammenlign­e kreftforek­omst i forskjelli­ge innvandrer­grupper.

Helsedepar­tementet foreslår nå å endre på dette, og de fleste er enige om at det er en god idé: Når det avdekkes forskjelle­r i krefthyppi­ghet, kan det iverksette­s tiltak for dem som er mest utsatt. Dessuten kan slike sammenlign­inger bidra til innsikt om årsaker til kreft.

Kriminalit­et

Det er ikke like åpenbart at fordelene veier opp for ulempene ved å offentligg­jøre statistikk om kriminalit­et blant forskjelli­ge innvandrer­grupper.

Én opplagt fare er at det kan bidra stigmatise­ring: Selv om du er aldri så lovlydig, risikerer du å bli møtt med fordommer bare fordi tilhører en innvandrer­gruppe som er overrepres­entert i kriminalst­atistikken.

IQ-tester

Et annet eksempel på at det å sammenlign­e forskjelli­ge befolkning­sgrupper kan vaere problemati­sk: Afroamerik­anere gjør det i gjennomsni­tt dårligere på IQ-tester enn andre befolkning­sgrupper i USA.

Denne kunnskapen ble brukt for alt den var verdt på 1960-tallet, som argument for å oppretthol­de raseskille­t. Det ble bråk den gangen, og det ble bråk igjen i 1994 da The Bell Curve ble utgitt – en bestselger. I boken hevdet forfattern­e at noe av IQ-forskjelle­n antagelig skyldes genetiske forhold.

Politisk korrekthet

Bråket i kjølvannet av boken har ikke stilnet. Så sent som i fjor hindret studenter ved Middlebury-universite­tet en av forfattern­e, Charles Murray, å komme til orde på campus.

Mange, blant andre forfattere­n Sam Harris, mente hendelsen illustrert­e hvordan den rådende politiske kor- rektheten begrenser ytringsfri­heten. Som en støtteerkl­aering inviterte han derfor Murray til sin populaere «Waking up»-podkast under tittelen «Forbidden Knowledge».

I programmet omtalte Harris synspunkte­ne i The Bell Curve som vitenskape­lig ukontrover­sielle. Her må Harris ha vaert bemerkelse­sverdig desinforme­rt, for det er slett ingen bred enighet om at arv forklarer IQ-forskjelle­r mellom grupper. Mange forskere mener miljøpåvir­kning kan forklare hele forskjelle­n.

De viser blant annet til at IQ-nivået hos afroamerik­anere nå ligger på samme nivå som det resten av befolkning­en lå på for bare få tiår siden.

Hva kommer ut av det?

Men helt sikker kan man aldri vaere: Pr. i dag kan det hverken fastslås eller utelukkes at arv spiller en rolle for gruppefors­kjeller i IQ.

Murrays kritikere hevder at så lenge det ikke foreligger overbevise­nde dokumentas­jon for at afroamerik­anere har et dårligere genetisk utgangspun­kt, er det heller ingen grunn til å påstå at de har det – snarere tvert imot. Murray, på sin side, venter at slik dokumentas­jon vil foreligge i løpet av få år, fra genforskni­ng.

Hva godt kommer det ut av slik viten? Antagelig ikke så mye, men så lenge kunnskapen foreligger er det neppe hverken klokt eller praktisk mulig å legge lokk på den.

Pedofili

Som hvit, middelaldr­ende, velutdanne­t nordmann er det lett å ha en kjølig distanse til slike debatter. De befolkning­sgruppene jeg tilhører kommer godt ut i de fleste sammenlign­inger – jeg rammes hverken emosjonelt eller praktisk.

Men jeg skvatt litt for et par år siden da jeg ble oppmerksom på at forskere har funnet en sterk sammenheng mellom det å tilhøre gruppen venstrehen­dte – som jeg gjør – og å vaere pedofil. Den forskninge­n er ikke så godt kjent blant folk flest, heldigvis.

 ??  ?? Fagdirektø­r, Folkehelse­institutte­t
Fagdirektø­r, Folkehelse­institutte­t

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway