Aftenposten

Forebyggin­g fungerer

-

I Aftenposte­n 21. april får leserne et godt innblikk i dansk politikk og nye tiltak for å motarbeide parallells­amfunn og bli kvitt det danskene kaller gettoer.

Tiltakene er kraftfulle og har naturlig nok skapt debatt, men det er ingen tvil om at danskene nå ønsker å ta grep for å bedre integrerin­gen.

De danske forslagene går lenger enn vi tidligere har sett i Norden i å regulere hvem som får lov til å bo hvor, samt innstrammi­ng i reglene for å kunne motta ulike kontantyte­lser.

I samme artikkel påpeker den norske forskeren Grete Brochmann at det finnes byområder i Norge med opphopning av sosiale problemer.

Årsaken til at mange havner utenfor fellesskap­et er at fellesskap­et ikke har vaert inkluderen­de nok.

Mange har ikke gått i barnehage, de har slitt faglig fra tidlig i grunnskole­n og mistet motivasjon­en. Mange har stått utenfor organisert­e fritidsakt­iviteter, de kommer fra økonomisk fattige familier og har foreldre som står utenfor arbeidsliv­et. De har oftere enn andre vaert utsatt for vold og overgrep.

Samtidig er behovet for fellesskap det samme. Og når storsamfun­net svikter som fellesskap, søker de andre fellesskap, for eksempel i kriminelle miljøer, i rusmiljøer eller i radikale miljøer. En negativ utviklings­spiral kan begynne.

Utsatte nabolag med dårlige levekår reproduser­er forskjelle­r og gir reduserte muligheter livet ut for dem som vokser opp i utsatte nabolag. Det å finne politikk som utjevner levekår, sikrer sosial mobilitet og forebygger fattigdom, må mye høyere på Regjeringe­ns politiske dagsorden.

Byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) har nå tatt grep i Oslo. Vi har utviklet en egen områdepoli­tikk og satt i gang områdeløft i flere utsatte områder av Oslo, med en rekke ulike tiltak for inkluderin­g og deltagelse. Vi har innført besøksprog­rammet Nye familier, som sikrer at alle nye familier i Oslo får tett oppfølging og alle nye oslobarn får en god start på livet.

Byrådet har satt i gang bygging av 3000 flere barnehagep­lasser frem mot 2019, med saerlig mange nye barnehager i områder der faerrest går i barnehage og flest står utenfor fellesskap­et. Vi har dessuten satt i gang et program for å rekruttere de 5000 barna som i dag ikke går i barnehage i Oslo, og har innført utvidede ordninger med gratis kjernetid barnehagen.

Byrådet setter norgesreko­rd i idrettsinv­esteringer for barn og unge og styrker fritidsklu­bber og andre sosiale aktivitete­r for barn og unge. Alt sammen tiltak som vil bidra til å skape et sterkere fellesskap.

Arbeiderpa­rtiet mener at denne forebyggen­de innsatsen er en investerin­g i Oslos fremtid og at det vil gi oss en by med mindre forskjelle­r.

Vi skal ikke komme dit danskene er kommet. Mens vi venter på at den borgerlige regjeringe­n skal forstå hvor viktig dette er, gjør Arbeiderpa­rtiet valgløfter til virkelighe­t i Oslo. Frode Jacobsen leder, Oslo Arbeiderpa­rti

Siri Gåsemyr Staalesen integrerin­gspolitisk talsperson og stortingsr­epresentan­t, Arbeiderpa­rtiet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway