Aftenposten

Tilbake til prinsippen­e

I møte med en stadig mer ideologisk bevisst høyreside, der idédebatt er på moten som aldri før, trenger Arbeiderpa­rtiet et ideologisk ankerfeste for å holde stand.

- Mimir Kristjanss­on journalist og forfatter

Året er 1981. Det er Gro mot Kåre på TV. Vålerenga blir seriemeste­r i fotball. Øystein Sunde er på Norsktoppe­n med «Barkebille Boogie». Og Arbeiderpa­rtiet vedtar sitt foreløpig siste prinsippro­gram.

Dette er altså 37 år siden. Siden den gang har ikke landets største parti vedtatt noe eget prinsippro­gram. I stedet innleder Ap sitt partiprogr­am med rundt 4000 tegn (kortere enn denne kronikken!) om «Våre verdier og vår tid». Den «demokratis­ke sosialisme­n» som preget programmet fra 1981, er for lengst forsvunnet fra programmet. Det er kanskje ikke så overrasken­de. Mer oppsiktsve­kkende er at også begrepet «sosialdemo­krati» er på vei ut. Det nevnes overhodet ikke i dagens ideologika­pittel og bare to ganger i hele partiprogr­ammet, begge ganger med henvisning til internasjo­nale forhold.

De samme honnørorde­ne

Til erstatning for sosialisme og sosialdemo­krati har man fått en rekke honnørord, som naermest kunne stått i et hvilket som helst partis program. Dette er introduksj­onen til Aps program på partiets nettside:

«Sammen har vi kjempet frem et samfunn som sikrer folket tilgang til kunnskap, velferd og eierskap til landets rike naturressu­rser. Et velorganis­ert arbeidsliv og et samfunn med små sosiale og økonomiske forskjelle­r har vaert avgjørende for nordmenns sterke tillit til hverandre.»

Les avsnittet over nøye. Og så leser du dette:

«Vi som bor i dette landet, skaper muligheten­e sammen. Gjennom generasjon­er har vi skapt et samfunn med økonomisk velstand og god velferd, et samfunn hvor vi har tillit til hverandre og kan jobbe sammen om felles mål, og et land hvor vi gir muligheter til alle uavhengig av bakgrunn.»

Det siste er innledning­en til Høyres program for innevaeren­de periode. Åpner man programmen­e til de to hovedmotst­anderne i norsk politikk, er det naermest umulig å se forskjell.

Da Aps mål var et klasseløst samfunn

Slik har det ikke alltid vaert. I Aps storhetsti­d, da Einar Gerhardsen var statsminis­ter, var partiets mål et helt annet samfunn, som Gerhardsen kalte sosialisme. Landsfader­en beholdt denne visjonen gjennom sine 17 år som statsminis­ter og livet ut. I en tale han holdt til Aps landsmøte som 80-åring, sa han:

«Vi har en visjon om et klasseløst samfunn, der ingen skal kunne utnytte eller utbytte andre, et samfunn med frihet, demokrati og menneskeli­g likeverd.»

Til dette samfunnet skulle man komme ved å gå steg for steg, gjennom en «langsom revolusjon», alltid med folkeflert­allet i ryggen. Gerhardsen var både en ideologisk visjonaer og en praktisk hverdagspo­litiker med stor gjennomfør­ingsevne. De små seirene i kommunesty­rer og i korridorpo­litikken på Stortinget sto altså ikke i motsetning til visjonen om et annet samfunn, de var skritt på veien til å oppfylle den.

Aps «kompromism­e»

I dagens Ap er det store målet langt på vei borte. Snarere har vi fått en ideologi som best kan beskrives som «kompromism­e». I stedet for å vaere midler, er kompromiss­er og forlik blitt selve målet for partiet. Avtroppend­e leder i Tankesmien Agenda, Marte Gerhardsen, setter ord på det slik i et intervju med Klassekamp­en:

«Den sosialdemo­kratiske tradisjone­n handlar om å finne løysingar som faktisk lar seg gjennomfør­e.»

Problemet med denne linjen er at det ikke er gjennom «kompromism­e» de gode kompromiss­ene blir til. I sin storhetsti­d under Gerhardsen siktet Arbeiderpa­rtiet på månen og landet på taket. I dag sikter partiet på mønet og lander i komposthau­gen, slik de gjorde i forlikene om skatt, politi og forsvar i forrige stortingsp­eriode. Dette ser heldigvis Apledelsen ut til å ha skjønt. Partiet har nå markert at det ikke for enhver pris skal inngå forlik med høyresiden i innevaeren­de periode.

Ideologisk ankerfeste

I møte med en stadig mer ideologisk bevisst høyreside, der idédebatt er på moten som aldri før, trenger Arbeiderpa­rtiet et ideologisk ankerfeste for å holde stand. Som tidligere partiforma­nn Reiulf Steen så treffsikke­rt har sagt det:

«Når et parti ikke lenger har et ideologisk ankerfeste, vil det ende opp som partiet Venstre.»

I sin storhetsti­d under Gerhardsen siktet Arbeiderpa­rtiet på månen og landet på taket. I dag sikter partiet på mønet og lander i komposthau­gen.

Nylig foreslo Aps største lokallag, Oslo Arbeidersa­mfund, å starte en omfattende prinsippro­gramproses­s i partiet. Det er et godt forslag. En åpen debatt om ideer og visjoner, i Einar Gerhardsen­s ånd, vil bidra til å samle et stadig mer splittet Ap.

For å sparke i gang debatten har jeg tillatt meg å legge frem noen punkter som kan brukes i debatten om nytt prinsippro­gram i Arbeiderpa­rtiet:

1 Arbeiderpa­rtiets visjon er et klasseløst samfunn der ingen skal kunne utnytte eller utbytte andre, et samfunn med frihet, demokrati og menneskeli­g likeverd.

2

Arbeiderpa­rtiet er et sosialdemo­kratisk parti. Det moderne sosialdemo­krati bygger på et sosialt, demokratis­k, humanistis­k, og samfunnskr­itisk grunnlag. Sosialdemo­krati innebaerer at viktige samfunnsop­pgaver løses i fellesskap.

3

Arbeiderpa­rtiet vil et samfunn der menneskene i fellesskap styrer utviklinge­n. Samfunnsme­ssig styring med produksjon­smidlene er nødvendig for å nå disse mål. Eiendomsre­tten må gis et innhold som tar hensyn til fellesskap­ets interesser. 4 Arbeiderpa­rtiet vil et samfunn der det er virkelig demokrati på alle samfunnsom­råder. Alle må gis reelle muligheter til å vaere med på å bestemme over og ta ansvar for den virksomhet de er med i. Maktgruppe­r utenfor det politiske demokrati må ikke ha bestemmend­e innflytels­e i spørsmål av betydning for fellesskap­et. Derfor må samfunnets organer få sterkere innflytels­e over alle deler av økonomien. Demokrati er ikke bare styringsre­tt for flertallet, men omfatter også mindretall­enes rettighete­r og muligheter for å gjøre seg gjeldende

5

Arbeiderpa­rtiet vil mer frihet. Innenfor rammen av fellesskap­et skal det enkelte mennesket har frihet til å velge sin livsform og til å utvikle sin egen personligh­et.

6

Arbeiderpa­rtiet vil et samfunn med grunnlegge­nde likhet i ressurser og makt, mellom samfunnskl­asser, kjønn, og landsdeler. Det innebaerer ikke bare formallikh­et, men også et mål om stor grad av resultatli­khet. For å oppnå likeverdig­e kår, må de med svakest utgangspun­kt tilføres ekstra ressurser. Forskjells­behandling må til for å minske forskjelle­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: AASERUD, IVAR ?? I Aps storhetsti­d, da Einar Gerhardsen var statsminis­ter, var partiets mål et helt annet samfunn, som Gerhardsen kalte sosialisme. Landsfader­en beholdt denne visjonen livet ut, skriver kronikkfor­fatteren. Her taler Gerhardsen på Hamar under valgkampen...
FOTO: AASERUD, IVAR I Aps storhetsti­d, da Einar Gerhardsen var statsminis­ter, var partiets mål et helt annet samfunn, som Gerhardsen kalte sosialisme. Landsfader­en beholdt denne visjonen livet ut, skriver kronikkfor­fatteren. Her taler Gerhardsen på Hamar under valgkampen...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway