Aftenposten

Gi Oslos undergange­r et løft!

Med kreativite­t og smarte grep kan dagens undergange­r forbedres betrakteli­g.

- Guro Ranum By- og arealplanl­egger i Sweco

Mange fotgjenger­e opplever undergange­r som utrygge, men heldigvis er det lite som kreves for å gjøre dem litt mer trivelige. På Ammerud har de fått det til, og nå bør resten av Oslo følge etter.

Som fotgjenger kan undergange­r vaere den eneste muligheten du har for å komme deg fra A til B. Til tross for dette står det dårlig til med flere av hovedstade­ns undergange­r. Dårlig sikt, manglende belysning og få mennesker i naerheten gjør det ubehagelig å ferdes under bakken, spesielt etter mørkets frembrudd. Slik trenger det ikke vaere.

Prioriter fotgjenger­e!

Som planlegger­e vil vi prioritere fotgjenger­ne. Vi ønsker å legge til rette for attraktive omgivelser som gjør at folk bruker bena når de forflytter seg. Likevel ser vi stadig vekk at utforming av undergange­ne er lite gjennomten­kt i planleggin­gsprosesse­ne, til tross for at de er viktige forbindels­er som kan knytte sammen byen og bryte barrièrer. Her må planlegger­e, kommunen og politikern­e jobbe sammen for å finne gode løsninger.

Skal vi skape baerekraft­ige byer, må vi tenke helhetlig. Attraktive og trygge områder fremmer aktivitet og sosiale møter blant mennesker. God og gjennomten­kt planleggin­g kan også bidra til å forebygge kriminalit­et. Flere mennesker som ferdes på et sted vil gi økt følelse av trygghet og at vi passer på hverandre. Ved at flere går og sykler, får vi også en mer levende by, og vi skåner miljøet og minsker støy.

Langs Trondheims­veien i Oslo er det rom for forbedring, spesielt langs strekninge­n Sinsen – Tonsen. Over bakken er det lagt godt til rette for trikk, buss og bil, men kommer du til fots, er undergange­ne eneste mulighet for å krysse veien. Felles for alle disse passasjene er minimalt med belysning, knuste lampeskjer­mer, vegger fylt av tagging og ensformigh­et som ikke inviterer til bruk – selv om de er viktige bindeledd som bryter barrièren Trondheims­veien skaper.

Under en befaring i området ble forbipasse­rende spurt om hva som kan gjøre gangtunnel­ene mer attraktive. Svarene viser at det ikke er mye som skal til: lys, dekorative vegger og lydeffekte­r er noen av forslagene som gikk igjen.

Kreativite­t og smarte grep

Med en dose kreativite­t og noen smarte grep kan dagens undergange­r forbedres betrakteli­g. Ammerudtun­nelen er et godt eksempel på dette. Som en del av Områdeløft Ammerud i Groruddale­n ble undergange­n omskapt fra en mørk og sliten tunnel til en sosial møteplass med klatrevegg og treningsut­styr. Her ble ungdommene fra naermiljøe­t inkludert i prosessen. De fikk komme med sine ønsker og fikk eierskap til produktet. Resultatet ble et attraktivt oppholdsst­ed som også har gitt en økt trygghetsf­ølelse for dem som ferdes der.

En klatrevegg er ikke alltid løsningen for å gjøre neglisjert­e byrom mer attraktive. Kanskje trengs det bare litt mer lys og generelt vedlikehol­d av selve undergange­n. Eller hva med å la en lokal kunstner få uttrykke seg på en av tunnelvegg­ene? Skal vi legge til rette for at folk bruker byen, må vi gjøre det attraktivt å ferdes i den. Og da må vi i alle fall sørge for at folk føler seg trygge. Opprustnin­g av undergange­ne i Trondheims­veien vil vaere en god start.

 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Ammerudtun­nelen er et godt eksempel på en trivelig undergang, skriver innleggsfo­rfatteren.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Ammerudtun­nelen er et godt eksempel på en trivelig undergang, skriver innleggsfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway