Aftenposten

Drapsstati­stikk og partnerdra­p

- Ragnar Kristoffer­sen forsker, Kriminalom­sorgens høgskole og utdannings­senter Ingelin M. Hoff Larsen Bergen

Halvor Hegtun trekker frem drapsstati­stikken som et eksempel på at svaert mye av integrerin­gen går oppsiktsve­kkende bra ifølge hans kommentar den 22. april.

Drapsstati­stikken til Kripos viser at hvert fjerde drap siden 2008 er begått av en utenlandsk statsborge­r. Legger vi til dem med tidligere utenlandsk statsborge­rskap – også dette personer som har innvandret selv – øker andelen gjerningsp­ersoner til 35 prosent (122 av 347 drap), med andre ord mer enn dobbelt så høy representa­sjon som befolkning­sgruppens størrelse skulle tilsi. Innvandrer­e utgjør ca. 14 prosent av befolkning­en.

VG fører også en løpende oversikt over partnerdra­p i Norge. Denne viser at nesten halvparten, 48 prosent av partnerdra­p siden år 2000 er uført av innvandrer­e. Utviklinge­n etter 2011 er enda mer urovekkend­e ettersom to av tre partnerdra­p i denne perioden er begått av innvandrer­e. dem. Samtidig burde skoleledel­sen ha forklart dem at selv om det er ubehagelig å høre sannheten, krenker man dem ikke ved å beskrive hva de faktisk har gjort. Laerere har, bortsett fra i spesielle situasjone­r, bare taushetspl­ikt om noe elevene sier, ikke om hva de gjør.

En annen sak er at man likevel ikke snakker om det som foregår i klassen, hvis ikke det har en hensikt. I denne spesielle situasjone­n ønsker Simon Malkenes å hjelpe elever, fordi han ser problemene i klassen som en negativ følge av fritt skolevalg. Selvsagt har både elevene, skoleledel­sen og Søgnen lov til å vaere uenige, men det er en annen sak.

Som gammel sosiallaer­er/skolerådgi­ver ville jeg også spurt elevene om de kunne se at kanskje Malkenes var den som var blitt krenket når de tydeligvis lot som om han var luft.

Det vi ikke har fått vite, er om Malkenes selv snakket med elevene i forkant av Dagsnytt 18 og fortalte hva som var hensikten. Det kunne også ha dempet konflikten, for selv om de omtalte elevene kanskje ikke hadde lyttet, hadde resten av klassen skjønt det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway