Aftenposten

Therese Johaugs statistisk­e muligheter

- Carl Otto Saetre cand. polit., pensjonist

Artikkelen over to helsider i Aftenposte­n fredag 20. april om Therese Johaugs statistisk­e mulighet for å slå tilbake etter utestengel­sen, er et stjerneeks­empel på elendig bruk av statistikk i journalist­ikken.

Avisen slår fast at statistikk­en taler mot Therese Johaugs muligheter for å komme tilbake på like høyt nivå som tidligere. Dette blir gjort under henvisning til at det av 17 løpere med topp 10 plassering­er før utestengel­sen, bare er en utøver som er kommet tilbake fra en 18 måneders lang pause fra konkurrans­e, for så å ta mesterskap­sgull. Å sammenlign­e Therese Johaugs dom for å ha brukt en leppekrem som ingen vil hevde har virket prestasjon­sfremmende, med utøvere som påviselig har dopet seg med prestasjon­sfremmende midler, gir ingen mening.

Det at utøvere som har prestert på høyt nivå etter bruk av prestasjon­sfremmende midler ikke lenger presterer like godt når de senere konkurrere­r som rene utøvere, burde ikke overraske noen. Therese Johaugs gode prestasjon­er kommer ikke som et resultat av systematis­k dopingbruk, og hennes mulighet for å komme tilbake på like høyt nivå som tidligere blir ikke mindre fordi om bevisste juksere ikke har greid dette. Det å sammenlign­e Therese Johaug med bevisste dopingbruk­ere, gjennom tendensiøs bruk av statistikk, er å gjøre henne en urett som hun ikke fortjener.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway