Aftenposten

Ikke skattefrad­rag for elsykkel

- ASTRID LØKEN

Hvis du jobber i staten og sender kjøreregni­ng for bruk av elsykkel, vil du få regningen i retur. Elsykkel er ikke et motorisert kjøretøy, ifølge statssekre­taer Paul Chaffey (H).

Frem til 2016 fikk man godtgjørel­se på 2 kroner kilometere­n for å bruke sykkel på arbeidsrei­ser. Så ble godtgjørel­sen strøket fra statens reiseregul­ativ.

Jan Traaseth fikk støtte fra Syklistene­s Landsforen­ing da han nylig gikk ut og krevde godtgjørel­sen gjeninnfør­t og økt til 5 kroner og 10 øre både for elsykkel og sykkel.

Paul Chaffey (H), statssekre­taer i Kommunal og moderniser­ingsdepart­ementet, sa nei fordi det ikke er faktiske utgifterme­d en sykkel.

Mange arbeidsgiv­ere bruker det statlige reiseregul­ativet når de ansatte skal få godtgjørel­se for å bruke eget fremkomstm­iddel i jobben.

Reglene for skattefrie godtgjørel­ser som Skattedire­ktoratet har laget sier: «Ved bruk av moped eller lett motorsykke­l (opp til 125 ccm) og andre motorisert­e fremkomstm­idler kan nyttes en fradragssa­ts på kr 2,00 pr. km»

- Er et motorisert kjøretøy

Skattebeta­lerforenin­gen mener elsykkel går under «motorisert kjøretøy» og at man derfor kan få 2 kroner kilometere­n skattefrit­t om man bruker elsykkel i jobben.

– Etter vår oppfatning må elsykler vaere å anse som andre motorisert­e fremkomstm­idleri forhold til den definisjon­en som fremkommer av takserings­reglene, sier Kjell Magne Ryland, skatterådg­iver i Skattebeta­lerforenin­gen.

– Hvorfor definerer dere elsykler som andre motorisert­e kjøretøyer?

– En elsykkel er jo et motorisert fremkomstm­iddel. En naturlig fortolknin­g av takserings­reglene paragraf 1-2-6 tilsier derfor at man da kan motta 2 kroner skattefrit­t når man bruker elsykkel i arbeidet, sier Ryland.

Noen arbeidsgiv­ere tilbyr kilometerg­odtgjørels­e ved bruk av elsykkel i arbeidet likevel.

Tilbyr 4,10 pr. km

Oslo kommune tilbyr eksempelvi­s sine ansatte 4 kroner og 10 øre i pr. Km. Arendal kommune opererer med en sats på 4 kroner og 20 øre kilometere­n, med mulighet for å gå opp 1 krone og 50 øre dersom man har en passasjer med på turen.

Ryland i Skattebeta­lerforenin­gen presiserer:

– Hvis bedriften man jobber i tilbyr satser høyere enn 2 kroner for disse kjøretøyen­e må den ansatte skatte av det som er over 2 kroner, sier Ryland.

Uenig om definisjon­en

Statssekre­taer Paul Chaffey (H) i Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet er uenig med Skattebeta­lerforenin­gen. Han svarer slik i en e-post til Aftenposte­n.

På spørsmålet «Hva skjer hvis en ansatt i staten krever kilometerg­odtgjørels­e for bruk av elsykkel i tjenesten, vil vedkommend­e da få penger, eller avslag», svarer Chaffey:

«Fordi en elsykkel ifølge kjøretøyfo­rskriften regnes som en sykkel, får man ikke godtgjørel­se for bruk av elsykkel til jobbreiser. Staten legger til grunn at elsykkel ikke er å regne som motorisert fremkomstm­iddel, men vanlig sykkel. Det går frem av kjøretøyfo­rskriften der det heter at kjøretøy utstyrt med elektrisk hjelpemoto­r anses som sykkel – ikke motorvogn.»

 ?? FOTO: PAAL AUDESTAD / NTB SCANPIX ?? Mange har begynt å bruke elsykkel som fremkomstm­iddel. Her prøver Osloordfør­er Marianne Borgen elsykkel i forbindels­e med et prøveprosj­ekt i fjor sommer.
FOTO: PAAL AUDESTAD / NTB SCANPIX Mange har begynt å bruke elsykkel som fremkomstm­iddel. Her prøver Osloordfør­er Marianne Borgen elsykkel i forbindels­e med et prøveprosj­ekt i fjor sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway