Aftenposten

2014: – Jeg hater internett 2018: – Det blir bare verre

Forfatter Jarett Kobek brettet ut de negative sidene ved sosiale medier og den farlige maktkonsen­trasjonen i Silicon Valley lenge før resten av verden våknet.

-

Romanen Jeg hater internett er kommet på norsk.

Med internett ble vi lovet demokrati, ytringsfri­het og en bedre verden. Vi valgte å benytte muligheten til å spre hat, nakenbilde­r og falske nyheter. Behovet for å dele alt mulig på nett, har samtidig sørget for at noen svaert få selskaper fortsetter å vokse seg helt grotesk rike.

Alt dette og mer til skriver Jarett Kobek om i romanen Jeg hater internett, som er ute på norsk i disse dager. Med Cambridge Analyticas­kandalen, russernes påvirkning på den amerikansk­e valgkampen og en stadig økende skepsis til selskaper som Facebook, Google, Apple og Amazon, passer Kobeks fortelling perfekt inn i samtalen om internett våren 2018.

Men Jeg hater internett ble skrevet i 2014. Det er en evighet siden, i hvert fall med tanke på nettets tempokrav.

– På den tiden slo det meg ikke at ting kunne bli enda verre, men det bare fortsetter. Skrur du på TVen eller laptopen din, møtes du av en strøm av informasjo­n om nettets negative virkninger på samfunnet, sier Kobek på Skype fra New York.

Dritten på Twitter

Det er ikke lett å oppsummere hva Jeg hater internett egentlig handler om.

I sentrum for handlingen, som er ren fiksjon, står Adeline. Hun er en halvberømt kvinne «i et samfunn som hater kvinner». I et foredrag hun holder for studenter, kommer Adeline i skade for å ytre upopulaere meninger om Beyoncé og Rihanna. Foredraget blir filmet og «går viralt». Dermed er Adeline fritt vilt i sosiale medier. Dritten renner inn.

Parallelt løper noen historier om rasisme, boligprise­r i San Francisco, rike folks oppheng i forfattere­n Ayn Rand og mye, mye mer.

Kobek insisterer selv på at Jeg hater internett er en dårlig bok. I formen minner den mer om sjargongen på internett enn om en tradisjone­ll roman, full av oneliners, avsporinge­r og forenkling­er.

Forfattere­n erkjenner at han var tidlig ute med å peke på nettets negative virkninger.

– Ja, jeg var nok litt heldig. Det kommer kanskje av at jeg bodde i San Francisco, der du med egne øyne kunne se hvordan teknologis­elskapene forandret byen, saerlig i årene 2008–2013. Vi snakker om dyptgående endringer som er svaert negative for alle som ikke selv jobber i selskapene eller som er veldig rike, sier Kobek.

Valgkamp på nettets premisser

Først da Trump vant presidentv­alget, åpnet verden øynene, mener Kobek.

– Folk skjønte at nettet hadde spilt en viktig rolle i kampanjen, mens teknologis­elskapene selv ikke hadde noen idé om hva de skulle foreta seg. Det er historiens kanskje mest oppsiktsve­kkende eksempel på en uintendert konsekvens. Det er umulig å se for seg at Trump kunne blitt president uten sosiale medier, sier Kobek.

Uten å forstå det selv, kjørte Trump fra starten en stil som spilte på nettets premisser, ifølge forfattere­n.

– Det virket, og nå aksepterer vi at det er slik. Problemet på nettet er at en eller annen 15-åring alltid skal bryte inn og kalle deg et rasshøl slik at debatten kollapser. Jeg tror det var det som skjedde i valgkampen. Det er skremmende, for én av disse 15-åringene kontroller­er nå 6000 atomstrids­hoder, sier Kobek.

Henger ut teknomilli­ardaerene

Da Kobek skrev boken, hadde ikke Trump engang lansert seg selv som presidentk­andidat, så hans rolle i Jeg hater internett er ikke-eksisteren­de. Til gjengjeld er mange av Trumps milliardae­rkolleger blitt sentrale karakterer i en ellers oppdiktet historie. Folk som Steve Jobs, Peter Thiis, Larry Page, Sheryl Sandberg og Jeff Bezos opererer i ytterkante­n av historien og beskrives konsekvent i svaert negative ordelag. Det samme gjelder tjenestene disse menneskene står bak. Om én av Silicon Valley-toppenes arbeid med Google Books skriver Kobek for eksempel:

Google Books var Googles forsøk på å stjele åndsverket til alle forfattere i USA ved å tilby gratisutga­ver av verkene deres i en ubrukelig le-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway