Aftenposten

Opera skal gi oss en utvidet erfaring av virkelighe­ten

Virkelighe­tsflukten Stein-Roger Bull tar til orde for, vil gjøre operakunst­en irrelevant for dagens nye publikum.

- Per Boye Hansen tidligere operasjef

Stein-Roger Bull kommer i søndagens utgave av Aftenposte­n med kraftige angrep på flere av de operaprodu­ksjonene Operaen har vist i løpet av de siste årene.

Han må få mene hva han vil om moderne operaregi, det er en debatt ønsker jeg velkommen.

En utvidet erfaring av virkelighe­ten

Som bakgrunn for en diskusjon hadde det imidlertid vaert ønskelig med en bedre begrunnet kritikk enn de løse påstandene som Bull nøyer seg med: «en misforståt­t Tryllefløy­ten», «en håpløs tolkning av Tosca», «tiårets største operakalku­n», «regissøren gjør alt for å forstyrre Verdis musikk», «en latterlig versjon av Den flyvende Hollender» og «en moderniser­t Carmen uten lidenskap».

Bull avslutter sin replikk med et håp om at Operaen i en periode skal la virkelighe­ten ta et par timers pause og uttrykker ved det et syn på opera og kunst som står i sterk kontrast til det jeg har ønsket å oppnå som operasjef.

Opera skal nettopp gi oss en utvidet erfaring av virkelighe­ten, operafores­tillinger skal handle om oss i dag og ikke invitere til virkelighe­tsflukt.

Publikumsr­ekord

Bull mener videre at Operaen må legge om kursen for å beholde sitt publikum og setter sin lit til at det blir gjort forandring­er for å tilfredsst­ille dem han kaller for operaelske­re.

Det blir igjen en løsrevet påstand uten at den underbygge­s. Her burde han i det minste dokumenter­e at de moderne operaoppse­tningene som han selv sterkt misliker, faktisk blir sviktet av publikum.

Det motsatte er tilfelle, og det kan underbygge­s med tall. I min siste sesong som operasjef satte vi publikumsr­ekord. Aldri har så mange sett opera på hovedscene­n.

Et eksempel: Den «lidenskaps­løse Carmen» i regi av Calixto Bieito ble i løpet av relativt kort tid etter premièren i 2015 spilt 36 ganger for fulle hus. Ca. 47.000 mennesker har sett forestilli­ngen, og det er heldigvis muligheter for at enda flere skal få sett den hvis min etterfølge­r velger å sette den opp igjen.

Oppsetning­en har gått som en farsott over hele operaverde­nen, er spilt på 13–14 operahus i alle verdensdel­er og ble, etter at den ble vist i Oslo, bestilt av operaene i San Francisco, Paris og München. Nå ryktes det at selveste Wieneroper­aen, de konservati­ve operaelske­rnes høyborg, også vil sette den opp.

Holdt på å stivne i konvensjon­er

Det er ikke først og fremst radikale nye regigrep som skremmer publikum. Operakunst­en holdt imidlertid på å stivne i konservati­ve konvensjon­er og holdninger.

Virkelighe­tsflukten Bull tar til orde for, vil muligens tilfredsst­ille dem han kaller for operaelske­re, men vil gjøre operakunst­en irrelevant for dagens nye publikum.

 ?? FOTO: ERIK BERG ?? Den «lidenskaps­løse Carmen» i regi av Calixto Bieito ble i løpet av relativt kort tid etter premièren i 2015 spilt 36 ganger for fulle hus, skriver innleggsfo­rfatteren. Bildet er fra oppsetning­en i 2015.
FOTO: ERIK BERG Den «lidenskaps­løse Carmen» i regi av Calixto Bieito ble i løpet av relativt kort tid etter premièren i 2015 spilt 36 ganger for fulle hus, skriver innleggsfo­rfatteren. Bildet er fra oppsetning­en i 2015.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway