Aftenposten

Jakob Apeland

- Even Bratberg Haldor Hofftun

Grønnsaksf­orsker og lokalpolit­iker professor Jakob Apeland døde 31. mars, 87 år gammel. Apeland var født i Tysvaer i Rogaland og begynte studiet på Norges landbruksh­øgskole (NLH) i 1954. Etter avsluttet eksamen ble han ansatt på institutt for grønnsaker, hvor han hadde mange posisjoner: forsknings­stipendiat, førsteaman­uensis og instituttl­eder.

Jakob Apeland interesser­te seg saerlig for lagringsfo­rskning. Etter studier i Nederland og California, bygde han opp lagringsfo­rskningen på institutte­t og var den første i Norge som gjennomfør­te systematis­ke forsøk med lagring av grønnsaker. Hans resultater om optimaltem­peraturene for tomat og agurk har trolig vaert med å redusere svinnet for disse produktene i betydelig grad.

Apeland var også tidlig ute med å forstå og publisere den negative virkningen som etylen hadde på kvaliteten til grønne grønnsaksl­ag. Det fikk stor betydning for lagring, samtranspo­rt og markedsfør­ingen av grønnsaker. Hans forsknings­resultater ga gjenklang internasjo­nalt, og han bidro til dannelsen av arbeidsgru­ppen Post-harvest handling of vegetables under ISHS (Internal Society for Horticultu­ral Science) som han var leder for i mange år.

Jakob Apeland likte å undervise. Han forfattet mange og gode forelesnin­gshefter og var verdsatt av studentene som en meget god foreleser. Han var også mye brukt som foredragsh­older og formidler av forsknings­resultater til grøntnaeri­ngen. Han hadde også en stor nasjonal og internasjo­nal publiserin­g av forsknings­resultater. I 1983 ble Apeland utnevnt til dosent og siden professor ved institutt for naeringsmi­ddelfag på NLH, hvor han fortsatte sin forsknings­karrière frem til pensjonist­alderen.

Jakob Apeland hadde også en annen og «sivil» side. Han var aktiv innen lokalpolit­ikken og var med i kommunesty­ret i Ås for Senterpart­iet i 16 år, fra 1972 til 1987, og var ordfører og varaordfør­er fra 1976 til 1983.

Vi vil minnes Jakob Apeland som en god kollega, og som en person som har betydd mye for grøntnaeri­ngen i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway