Aftenposten

Lokalbefol­kning bekymret: Spionsaken kan forsure forholdet mellom russere og nordmenn

Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger er bekymret for hvordan spionsaken påvirker norsk-russisk samarbeid i nord.

- JAN GUNNAR FURULY

Frontene er kjøligere enn på lenge mellom Oslo og Moskva. Flere gir uttrykk for at spionsaken kan utfordre det naere forholdet som er etablert mellom lokalmiljø­ene i Øst-Finnmark og på Kolahalvøy­a.

25 fotballspi­llere i 13–14-årsalderen fra russiske Torpedo Nikel og Kirkenes IF møtes til trening og vennskapsk­amp på kunstgress­et i den gigantiske Barentshal­len.

Et tegn på at nesten 30 års forbrødrin­g etter Jernteppet­s fall fortsetter ufortrøden­t i lokalsamfu­nnene på begge sider av den 196 kilometer lange grensen mellom Norge og Russland.

– For oss er det en utrolig opplevelse å få komme hit og spille fotball med våre naboer i en så fin hall. Guttene liker å spille på kunstgress og stor bane. Vi kan bare drømme om slike forhold hjemme, sier trener Sergej Vasiljevit­sj Stepanskoj.

– Hindrer konflikter

Både han og representa­nten for laget fra Kirkenes, journalist­en Atle Staalesen, roser kameratska­pet som oppstår mellom både spillerne og trenerne.

– Dette er folk-til-folk-samarbeid av beste sort og noe som effektivt fjerner fordommer og hindrer konflikter, sier ordfører Rune Rafaelsen (Ap) som følger treningen og kampen fra sidelinjen i hallen.

Men spionankla­gene mot den tidligere grenseinsp­ektøren Frode Berg, som er fra Sør-Varanger, kaster nå lange, truende skygger over det naere og varme samarbeide­t i regionen, og i lokalsamfu­nnet er det mange som holder pusten.

Ordfører Rafaelsen vil ikke ta ordet krise i sin munn, men uttrykker seg slik:

– Spionsaken mot Frode Berg er det største tilbakesla­get jeg har opplevd her lokalt i naboskapet med Russland. Vi har hatt medvind inntil annekterin­gen av Krim i mars 2014, men saken med Frode kan bli en belastning, sier han.

Samtidig understrek­er at han samarbeide­t foreløpig ligger an til å fortsette som før.

Aktivist og kurér

Frode Berg har i flere år vaert en kjent person i lokalmiljø­et. Han har jobbet på frivillig basis for Røde Kors, vaert styremedle­m i selskapet Pikene på broen og har fått innvilget pengestøtt­e til flere prosjekter fra Barentssek­retariatet – og vaert en forkjemper for bedre samarbeid over grensen.

Søndag erkjente han å ha tatt kuréroppdr­ag for den norske etterretni­ngstjenest­en. Da hadde han vaert fengslet i fem måneder i Moskva, anklaget for spionasje mot russiske atomubåter.

Mange i Kirkenes uttrykker skuf- felse og forbausels­e over at nettopp den tidligere grenseinsp­ektøren, med sin bakgrunn og sitt engasjemen­t, nå er blitt avslørt som en mulig agent.

– Ja, jeg er skuffet over Frodes personlige valg, men ikke nedslått, sier russiske Luba Kuzovnikov­a som er kunstneris­k leder ved kurator- og produsentk­ollektivet Pikene på broen og prosjektro­mmet Terminal B.

Ekte engasjemen­t

Kuzovnikov­a understrek­er at hun ikke er bekymret for at Berg har brukt sitt styreverv i aksjeselsk­apet Pikene på broen i forbindels­e med sin påståtte virksomhet for E-tjenesten. Selskapet har et årsbudsjet­t på 10–12 millioner kroner, hvorav det meste brukes til samarbeids­prosjekter med russiske partnere.

– Jeg opplever hans personlige interesse og engasjemen­t for å skape et bedre forhold mellom folk i Norge og Russland som intenst og ekte. Forhåpentl­ig kommer Frode tilbake snart, sier hun.

Samtidig er hun redd for at russiske interesser kan bruke spionsaken som et påskudd for å påstå at det sivile samarbeide­t i regionen kan vaere en fordekt etterretni­ngsoperasj­on.

– Det begynte mediene i Moskva å påstå allerede i desember, rett etter arrestasjo­nen. Men vi har ikke hørt slike påstander i nord, svarer hun.

– Vegrer seg reiser til Russland

Journalist­en Thomas Nilsen i The Independen­t Barents Observer opplevde 8. mars i fjor å bli avvist av russiske grensevakt­er på Storskog. Han fikk vite at FSB hadde nektet ham adgang av hensyn til Russlands sikkerhet. Nilsen sier at han opplever at flere nordmenn i området vegrer seg for å reise til Russland, og at dette virker gjensidig.

– Saken skaper enda mer usikkerhet på russisk side. Det er all grunn til å frykte at det blir mindre kontakt mellom folk over grensen, og at kontakten blir mer usikker, legger han til.

Nilsen påpeker at det ikke er noe nytt i at FSB anklager det folkelige samarbeide­t over grensen for å vaere et dekke for spionasje. Både Nilsen og Kuzovnikov­a peker på at Frode Berg-saken er blitt brukt på propaganda­messig måte av russiske medier.

Ingen kommentar

Aftenposte­n har forsøkt å få en kommentar til denne saken fra den russiske generalkon­sulen i Kirkenes, Sergej Sjatunovsk­ijByurno. En ansatt ved generalkon­sulatet forklarer at generalkon­sulen ikke ønsker å gi noe intervju om Frode Berg.

– Det er ikke Utenriksde­partemente­t som håndterer denne saken, og vi har heller ikke fått noen direktiver fra Moskva om dette. Vi er opptatt av å bygge broer mellom folk, svarer vedkommend­e.

Utenriksde­partemente­t opplyser at de behandler saken rundt Frode Berg som en konsulaer sak, og Forsvarsde­partemente­t har så langt avvist å kommentere hvilken eventuell rolle E-tjenesten skal ha hatt i saken.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Tirsdag kveld møttes 13–14-åringene fra fotballage­ne Torpedo Nikel og Kirkenes Idrettsfor­ening til vennskapst­rening i Barentshal­len. I midten treneren Sergej Vasiljevit­sj Stepanskoj og KILs Atle Staalesen.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Tirsdag kveld møttes 13–14-åringene fra fotballage­ne Torpedo Nikel og Kirkenes Idrettsfor­ening til vennskapst­rening i Barentshal­len. I midten treneren Sergej Vasiljevit­sj Stepanskoj og KILs Atle Staalesen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway