Aftenposten

Navarsete avviser hevn

Liv Signe Navarsete er kraftig provosert av antydninge­r om hevnakt mot Ola Borten Moe.

- SOLVEIG RUUD solveig.ruud@aftenposte­n.no

Navarsete håper det snart kommer en oppklaring og en avslutning på hele saken.

Hun sikter til spørsmålet om hvem av ti menn på hyttetur som i 2016 sendte henne en sjikaneren­de sexmelding. Åtte av de ti har, eller har hatt, svaert fremtreden­de verv i Sp.

Den fremste av dem er partiets nestleder Ola Borten Moe, som Navarsete var i åpen strid med i 2013 og 2014. Han har denne uken midlertidi­g trukket seg fra vervet inntil saken blir løst.

Avviser hevn

Flertallet av de mennene som har fått en kollektiv mistanke hengende over seg etter hytteturen, utgjør dem som politisk redaktør Tone Sofie Aglen i Adresseavi­sens nylig omtalte som «trøndermaf­iaen» i Sp. Hun sier ingen Sp-leder kan ha dem mot seg, hvis de vil lykkes.

– Én person har erfart nettopp det. Liv Signe Navarsete, påpekte hun.

Maktkampen mellom Navarsete og Ola Borten Moe endte i 2014 med at Navarsete trakk seg fra ledelsen.

– Hevnen er ikke alltid søt. Ofte er den bitter. I Senterpart­iet har en grisete melding fra 2016 gitt revansj etter maktkampen i partiet i 2014, skrev politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim i Dagens Naeringsli­v i går.

– Nå – fire år etter – får Navarsete en slags revansj, påpeker han.

Avsporing av debatten

Navarsete blir kraftig provosert over alle antydninge­r om at saken har noe som helst med hevn fra hennes side å gjøre.

– Jeg synes det er pill råttent å si. Hvis jeg ville hatt hevn, hadde jeg gått til mediene for to år siden, sier hun og gjentar tidligere utsagn om at det ikke er hun som har gått til mediene med denne saken.

– Det er helt feil, og det kommer fra dem som ønsker å avspore debatten fra det den handler om: nemlig en sak som handler om hvordan vi skal oppføre oss mot hverandre i partiet.

Betyr ikke at saken er ferdig

Ola Borten Moe uttalte mandag at han trer tilbake så lenge saken ikke er løst. Han trakk seg midlertidi­g fra nestlederv­ervet kort tid før partiets sentralsty­remøte.

Hvis Sps interne gransking ikke gir svar på hvem som har sendt Messenger-meldingen, har partiets ledelse gjort det klart at saken vil bli oversendt politiet.

På spørsmål om Navarsete anser saken som løst hvis det ender med en henleggels­e, svarer hun slik:

– Nei, saken må avsluttes i sentralsty­ret. Politiet ser på den juridiske biten. Ellers handler saken om forholdet til de etiske retningsli­njene i partiet og det nye regelverke­t som ikke er prøvd ut. Dette blir første sak, sier hun og påpeker at det er sentralsty­ret som må finne ut når de vil sette en slags stopper for saken.

– Det er sentralsty­ret som må sette punktum, sier hun.

Få frem avsender

Valgforske­r Bernt Aardal sier tilVG at Sps håndtering av sexmelding­en saken kan svekke Trygve Slagsvold Vedums autoritet som partileder, siden saken så lenge er blitt liggende uløst.

Vedum selv kommentere­r Aardals påstand ved å si at «nå jobber vi med saken.»

– Det var en uhørt melding, sier han til Aftenposte­n og gjentar budskapet om at det hele tiden har vaert et mål å få vite hvem som sendte meldingen.

– Så får vi se om vi får til det. Samtidig er det viktig i en slik sak at mange som var med på turen, ikke sendte den. Vi må prøve å komme til bunns i saken.

– Hvis ikke vi gjør det, får politiet vurdere om: punkt én: de mener det er noe straffbart som har skjedd, og punkt to: hvilke tiltak de vil iverksette.

– Er dere noe naermere en løsning?

– Det har generalsek­retaeren brukt mye tid på å finne ut og det gjør han fortsatt, sier Vedum som ikke vil svare på om saken er løst, hvis politiet henlegger den.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLAV OLSEN ??
FOTO: OLAV OLSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway