Aftenposten

«Peter Madsens forklaring naermest smadres av retten»

Drapsdømte Peter Madsen fikk i går livsvarig fengsel. Han anket dommen på stedet, skriver rettskomme­ntator Inge D. Hanssen.

- Inge D. Hanssen

For oss som har fulgt rettssaken her i Københavns Byret, kommer ikke dommen som noen stor overraskel­se. Nøyaktig klokken 13.00 på den 12. rettsdagen fikk vi rettens avgjørelse: Aktor Jakob Buch-Jepsen får medhold i alle sine anklagepun­kter; Peter Madsens forklaring naermest smadres av retten. Gjentatte ganger understrek­es det i dommen at ubåteieren og rakettmann­en Madsen ikke eier troverdigh­et.

Retten finner at drapet var planlagt og det var seksuelt motivert. Konklusjon­en til dommer Anette Burkø og hennes to meddommere er klinkende klar:

«Ved fastsettel­sen av straffen har retten lagt vekt på at det er tale om et kynisk og planlagt seksuelt overgrep og drap av saerdeles brutal karakter på en tilfeldig kvinne som i forbindels­e med sitt journalist­iske arbeid hadde tatt imot et tilbud om en tur i tiltaltes ubåt», heter det i dommen.

Det har skjedd tidligere i Danmark at en tiltalt er dømt til livsvarig fengsel for ett drap, men det er høyst uvanlig. Lovens strengeste straff benyttes helst ved drap på flere personer, rovmord eller drap på barn.

Med denne dommen kan Peter Madsen sidestille­s med de verste forbrytern­e i dansk kriminalhi­storie.

Parterte for å skjule spor.

Retten finner at Madsen før turen med Kim Wall brakte en sag, rørstykker og remmer om bord i ubåten som et ledd i planleggin­gen av drapet.

Videre legger retten vekt på at Peter Madsen har endret forklaring flere ganger. Hans siste forklaring – som han fastholdt i retten – var at Kim Wall døde av gassforgif­tning om bord i ubåten. Denne forklaring­en finner retten «utroverdig».

Retten mener dessuten at Peter Madsen ikke har kommet med noen troverdig forklaring på hvorfor han parterte liket av Kim Wall. Dommerne legger til grunn at han parterte liket for å skjule sporene etter drapet.

Utroverdig om knivstikk.

Ikke uventet støtter retten seg til rettsmedis­inernes konklusjon­er om at Kim Wall ble påført en rekke knivstikk mens hun var i live eller like etter dødens inntreden.

Peter Madsen hevder at han påførte henne knivstikke­ne i forbindels­e med parteringe­n – en partering han påbegynte naermere åtte timer etter at han fant henne død som følge av gassforgif­tningen.

Utroverdig, sier retten.

Kutt i halsen.

Rettsmedis­inerne har som kjent ikke kunnet påvise noen entydig dødsårsak, et forhold forsvarer Betina Hald Engmark naturlig nok gjorde et poeng ut av i sin prosedyre.

Retten på sin side legger vekt på rettsmedis­inernes uttalelse om at Kim Wall ble påført kutt med kniv på begge sider av halsen og at det kan vaere dødsårsak.

I denne forbindels­e fremhever rettens Madsens interesse for filmer med drap og lemlesting av kvinner. Bare timer før Kim Wall entret ubåten var han inne på nettet og så på en video av en kvinne som ble drept ved å få halsen overskåret.

Seksuelt motivert.

Etter en samlet vurdering finner retten det bevist at Madsen drepte Kim Wall.

Retten mener at drapet er seksuelt motivert, slik aktor har hevdet under hele rettssaken. Dommerne finner det bevist at Madsen bandt Kim Wall fast med stropper han hadde tatt med seg på forhånd, for deretter å knivstikke henne 15 ganger i underlivet.

Det er ikke overrasken­de at Peter Madsen anker dommen til Østre Landsrett, som tilsvarer lagmannsre­tten i Norge. Så lenge han hele tiden har hevdet sin uskyld i drapet på Kim Wall, er det naturlig at han vil prøve skyldspørs­målet for en høyere domstol.

Ankesaken kommer trolig opp til høsten.

Med denne dommen kan Peter Madsen sidestille­s med de verste forbrytern­e i dansk kriminalhi­storie

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU/NTB SCANPIX ?? Aktor Jakob Buch-Jepsen fikk medhold på alle punkter.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU/NTB SCANPIX Aktor Jakob Buch-Jepsen fikk medhold på alle punkter.
 ?? FOTO: NIELS HOUGAARD, TT/NTB SCANPIX ?? Peter Madsen, her på et foto fra 2008, er funnet skyldig i drapet på Kim Wall. Han anket på stedet.
FOTO: NIELS HOUGAARD, TT/NTB SCANPIX Peter Madsen, her på et foto fra 2008, er funnet skyldig i drapet på Kim Wall. Han anket på stedet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway