Aftenposten

Billigere med smått og trangt?

- Johan-Ditlef Martens Ketil Moe sivilarkit­ekter MNAL

Aftenposte­n hadde fredag 20. april et større oppslag om at det i dag bygges mange trange småboliger med tvilsomme planløsnin­ger. Erling Dokk Holm følger opp 23. april med synspunkte­r på den arkitekton­iske kvaliteten. Det er flott at boligkvali­tet løftes frem som et viktig tema. Det er enighet om at dagens småboliger bør unngås, men skepsis til bruk av ytterliger­e krav og normer. Begge artiklene og det offentlige ordskiftet om boligkvali­tet retter søkelys på sammenheng mellom kvalitet og pris, noe vi ønsker å utdype.

Det hevdes at skal vi få bygget nok boliger som folk med normal eller lav inntekt skal kunne kjøpe seg, må arealet ned og utnyttelse­n og etasjehøyd­en opp. Dette er gjentatt så ofte at det er sunket inn som en udiskutabe­l sannhet, også i Plan- og bygningset­aten i Oslo. Men slik er det jo ikke. I Oslo selges nye boliger for rundt 100.000 kroner pr. kvadratmet­er. Det er dobbelt så mye som det koster å bygge boligen. Rene byggekostn­ader ligger på rundt 50.000 kroner pr. kvadratmet­er. De resterende 50.000 må da vaere pris for råtomten og derved en pen fortjenest­e for tomteeier og/eller utbygger, som kanskje tidligere har kjøpt tomten til en langt lavere pris enn dagens markedsniv­å.

Stor prisstigni­ng, store overskudd

Regnestykk­et underbygge­s av at både Selvaag Bolig og OBOS de siste årene har gått med enorme overskudd. Ifølge bladet Kapital 2/1017 må Selvaag befinne seg i «Nirvana». Selvaag Bolig-aksjen steg med 70 prosent i 2016. OBOS befinner seg nok også i en syvende himmel med et overskudd på over 3 milliarder i 2017. De selger en ettromslei­lighet på 30 kvadratmet­er på Fornebu til 3,3 millioner.

Boligprise­ne har utviklet seg helt uavhengig av byggekostn­adene og den generelle prisstigni­ngen. Ifølge HolbergFon­dene kostet en 50 kvadratmet­er stor bolig i Oslo i 1996 to ganger en gjennomsni­ttlig årsinntekt i Norge, i 2017 syv ganger så mye.

Ikke lettere med små leilighete­r

Tallenes tale er tydelig. Det er ikke blitt lettere for folk å etablere seg i boligmarke­det selv om både leilighets­arealet er gått ned og utnyttelse­n opp. Frem mot år 2000 holdt norske boligprosj­ekter i byene i all hovedsak en god kvalitet. Toromsleil­igheter var på rundt 50–55 kvadratmet­er og var overkommel­ig for en person i fullt arbeid. Man kunne etablere seg og få et barn før man eventuelt så seg nødt til å se seg om etter noe større. Utearealen­e var gode og solfylte, godt egnet for lek og opphold. Vi bør tilbake dit. Det må bli slutt på å kjøre høye kostnader foran seg som begrunnels­e for mye av den dårlige boligkvali­teten vi ser i byene i dag.

Forfattern­e har nylig utgitt boken

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway