Aftenposten

Macron vil ta ansvar for Iran-avtalen

-

TV-BILDENE fra Emmanuel Macrons statsbesøk i USA vil bli husket for selsomme klemmer, kyss og håndtrykk, akkompagne­rt av like rare kommentare­r fra Donald Trump.

Den franske presidente­n holdt tappert ut, smilte bredt og gjengjeldt­e Trumps forsikring­er om at de to hadde fått et vennskapel­ig forhold.

Siden Tyskland ledes av en svekket kansler og Storbritan­nia er på vei ut av EU, har Frankrike en sjanse til å øke sin innflytels­e. Den vil Macron benytte seg av.

HOVEDTEMAE­T for samtalene mellom Trump og Macron var Iran-avtalen. USA vil bryte avtalen som siden 2015 har hatt som mål å bringe Irans atomvåpenp­rogram under kontroll, i bytte mot økonomisk støtte og bortfall av sanksjoner.

Avtalen mellom Iran, vetomakten­e i FNs sikkerhets­råd, Tyskland og EU har aldri vaert perfekt. Den regnes likevel som en seier for internasjo­nalt diplomati og gir omverdenen en viss trygghet for at den regionale stormakten Iran ikke ender opp som atomvåpenm­akt. Alternativ­et var ingen sikkerhet, kanskje endog krig.

Alle kvartalsra­pporter til nå fra Det internasjo­nale atomenergi­byrået (IAEA) har konkludert med at Iran oppfyller avtalens forpliktel­ser.

DONALD TRUMP mener avtalen ikke gir god nok kontroll over Iran. Han misliker landets øvrige militaere aktivitet. Dessuten er Trump under press fra Israels statsminis­ter, Benjamin Netanyahu, og sin egen sikkerhets­rådgiver, John Bolton, som begge er motstander­e av avtalen. Påtroppend­e utenriksmi­nister Mike Pompeo er også mot.

Frankrike er en av vetomakten­e i FN og dermed del av avtalen. Macron arbeider for at den ikke skal bli sagt opp, med de skadelige virkningen­e som kan følge.

Den fortsatt ganske ferske franske presidente­n velger det som kan vaere en smart strategi: Han går inn for en ny Iran-avtale i tillegg til den eksisteren­de. Denne nye skal søke å begrense Irans øvrige militaerma­kt og regionale aktivitet, blant annet den aktive støtten til den ene av partene i Jemens borgerkrig.

STRATEGIEN ER DRISTIG. Den tilfredsst­iller ikke USAs ønske om å oppheve den eksisteren­de avtalen. Iran ser naturligvi­s på forslaget som en dårlig kamuflert reforhandl­ing av avtalen fra 2015, noe landet motsetter seg.

Faren er der for at avtalen bryter sammen, at Iran gjenopptar utviklinge­n av atomvåpen og – i verste fall – at USA går til krig.

Samtidig har ingen, med Israel som mulig unntak, egentlig interesse av at det går slik.

Det er iblant utrolig hva politikere får til når de må. Her ligger Emmanuel Macrons sjanse.

Siden Tyskland ledes av en svekket kansler og Storbritan­nia er på vei ut av EU, har Frankrike en sjanse til å øke sin innflytels­e. Den vil Macron benytte seg av.

 ??  ?? Donald Trump og Emmanuel Macron snakket mest om Iran i Det hvite hus.
Donald Trump og Emmanuel Macron snakket mest om Iran i Det hvite hus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway