Aftenposten

– Jeg ble forsøkt rekruttert av E-tjenesten

- HENNING CARR EKROLL

Den norske forretning­smannen Atle Berge forteller at han ble forsøkt vervet av E-tjenesten da han jobbet i Russland. Senere ble han pågrepet av russisk etterretni­ng.

– De prøvde å verve meg som informant flere ganger, de var nokså pågående. Da FSB pågrep meg, visste de at jeg hadde vaert kontaktet av den norske etterretni­ngen, sier Atle Berge til Nordlys.

Forretning­smannens opplysning­er kommer i kjølvannet av saken der tidligere grenseinsp­ektør Frode Berg har erkjent å ha vaert kurer for den norske E-tjenesten. Han sitter i varetekt i Moskva, anklaget for spionasje mot russiske atomubåter.

Aftenposte­n skrev i går om hvordan Sør-Varangers ordfører Rune Rafaelsen flere ganger skal ha reagert på måten norsk sikkerhets­tjeneste forsøkte å rekruttere informante­r i grenseområ­dene rundt Norge og Russland.

Viktig naeringssa­marbeid

Frode Berg-saken gjør at også Atle Berge nå har valgt å fortelle om sine opplevelse­r. Berge bygget på begynnelse­n av 2000-tallet opp en søsterbedr­ift til det norske betongfirm­aet Ølen Betong i Murmansk, en virksomhet som ifølge Nordlys ble sentral i det norsk-russiske naeringssa­marbeidet i regionen.

I 2016 ble han pågrepet av den russiske etterretni­ngstjenest­en FSB og anklaget for spionasje. Han nektet, men ble utvist fra Russland i ti år. Nå mener han at forsøkene på rekrutteri­ng fra norsk E-tjeneste er årsaken til at han ble pågrepet og kastet ut av landet.

– De reiste også to ganger ens aerend fra Oslo til Ølen for å verve meg som informant. Det var svaert utidig og ødela svaert mye for oss, mener Atle Berge.

– Ingen kommentar

Forretning­smannen sier til Nordlys at han avviste forespørsl­ene fra E-tjenesten, og at det derfor aldri ble diskutert hvilke opplysning­er de ønsket at han skulle samle inn.

Forsvarsde­partemente­t har ikke ønsket å svare på spørsmål om E-tjenestens eventuelle rolle i Frode Berg-saken. De ønsker heller ikke å kommentere historien til Atle Berge og opplyser at de ikke kommentere­r hvem som eventuelt har hatt oppdrag for E-tjenesten.

– Svaret er det samme, uansett hvilke navn som blandes inn, sier seniorrådg­iver Lars Gjemble til Nordlys.

 ?? FOTO: JAN-MORTEN BJØRNBAKK, SCANPIX ??
FOTO: JAN-MORTEN BJØRNBAKK, SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway