Aftenposten

Selvmord, konkludert­e fengselet. Obduksjons­rapporten viste noe annet.

Forretning­smannen Valerij Psjenitsjn­ij ble gruppevold­tatt, torturert og drept i fengselet i St. Petersburg.

- Per Anders Johansen

– Ikke betal noe til noen, ikke gi dem noe som helst. Det var den siste meldingen Natalja Psjenitsjn­ij fikk av sin mann.

– Selvmord, konkludert­e fengselet da forretning­smannen Valerij Psjenitsjn­ij ble funnet død i det russiske fengselet SIZO-4 i St. Petersburg 5. februar.

To uker tidligere ble han arrestert og anklaget for underslag av midler til den russiske marinen. Hans selskap hadde vunnet en lukrativ kontrakt knyttet til ubåtproduk­sjon.

Videokamer­aer viser at hans tre cellekamer­atene føres ut av cellen 5. februar. Valerij blir alene tilbake, og to timer senere blir han funnet død i cellen.

Dødsfallet gir et innblikk i rettsløshe­ten i russiske fengsler og de brutale forholdene i den militaerin­dustrielle ubåtbransj­en i Russland som nordmannen Frode Berg er anklaget for å spionere på.

Torturert og voldtatt

Over to måneder etter at Valerij ble erklaert død, avslørte avisen Novaja Gazetahva som egentlig hadde skjedd.

Kilden var en obduksjons­rapport laget av russiske rettsleger ved det statlige medisinske universite­tet i St. Petersburg.

De beskriver i detalj hva som skjedde med Valerij i fengselsce­llen før han begikk det russiske myndighete­r

mener er et selvmord:

Nesen til Valerij var knust og han hadde flere skader i hodet.

Ryggen var brukket.

Kroppen hadde flere dusin stikksår.

Han hadde brannskade­r etter sterke elektriske støt i blant annet munnen.

Ledningen fra en vannkoker fengselet hevder han hengte seg i, var bare 40 cm lang og fysisk umulig å henge seg i med brukken rygg. Merkene på halsen viser at han ble kvalt to ganger.

Obduksjone­n slo fast at han var utsatt for brutal voldtekt og andre seksuelle overgrep rett før han døde. Legene fant også spor etter saed fra minst to gjerningsm­enn.

Russlands Elon Musk

Grunnen til at vennene kalte Valerij for «Russlands svar på Elon Musk», var at de var stolte av hva han hadde fått til med sitt lille dataselska­p.

Å sammenlign­e Valerij med Tesla-gründeren og mangemilli­ardaeren Musk er en stor overdrivel­se. Men som en russisk entreprenø­r hadde han kommet langt: Hans IT-selskap hadde et stort kontor ved det sjarmerend­e Mojka-kvartalet i sentrum av St. Petersburg, stor omsetning og mange ansatte.

I 2015 vant han en kontrakt på 400 millioner rubler ved Admiraltej­skij-verftet i St. Petersburg. Datautvikl­eren laget tredimensj­onale modeller av Varsjavjan­kaubåter til den russiske marinen, men i fjor høst ble han presset til å gi fra seg selskapet og sine IT-programmer.

Deretter ble han anklaget for å ta overpris i samarbeid med en sjef ved verftet. Alle datamaskin­er og patenter er beslaglagt.

De siste bildene av Valerij

Videobilde­r fra gangen utenfor cellen lekket til en russisk TVkanal og viser en del av det som skjedde:

Tidlig på morgenen blir cellen tømt og de tre cellekamer­atene føres vekk. Valerij snakker rolig med fangevokte­rne, før han blir alene igjen på cellen noen timer.

Kl. 12.00 blir Valerij ført bort. Han går frivillig, og kommer rolig tilbake til cellen ca. kl. 14.00.

Det er siste gang han blir sett levende.

I de neste to timene fungerer ikke overvåking­skameraene.

I 16.00-tiden kommer en fangevokte­r tilbake til cellen med en av cellekamer­atene.

De finner Valerij død og slår alarm.

Lege og vakter er på plass i løpet av bare noen få sekunder, noe som tyder på at de har oppholdt seg like ved.

– Han var intelligen­t, sterk og positivt. Han var sikker på seg selv og visste at han var uskyldig, og ikke redd for noe som helst, sier kona Natalja til avisen Novaja Gazeta.De hadde vaert sammen i 40 år.

Slik forklarer russiske myndighete­r hva som skjedde

På spørsmål om hvorfor det ikke finnes videobilde­r fra perioden da Valerij døde, svarer sjefen for det russiske fengselsve­senet UFSIN slik:

– Det var en elektrisk kortslutni­ng i celleavdel­ingen, sier general Igor Potapenko i UFSIN til avisen Mk.ru.

– Strømmen gikk fordi Valerij tok en ledning fra en vannkoker og prøvde å ta sitt liv, hevder generalen.

Brannskade­ne, de elektriske støtene, kuttskaden­e og den brukne ryggen forklarer sjefen i fengselsve­senet med at Valerij prøvde å ta livet av seg flere ganger.

Saedresten­e og sporene etter massevoldt­ekt hevder han skyldes en feil i laboratori­et.

Fengselsge­neralen har dessuten fått bestilt en ny obduksjons­rapport, som konkludere­r med at alt var i orden.

Hvem sto bak?

Valerijs skjebne ryster de russere som faktisk leser aviser, noe som er et mindretall.

Saken har vaert en av de mest leste artiklene på russisk nett de siste to ukene.

Avsløringe­ne i Novaja Gazeta har så langt ikke fått noen konsekvens­er. Den ties i stor grad ihjel i statlige TV-kanaler.

I etterkant er det tatt prøver av alle innsatte og ansatte i fengselet. Legene har slått fast at saedresten­e som ble funnet i Valerij ikke tilhører noen av dem.

Ombudsmann­en i Russland har varslet en granskning av om dette er «falske insinuasjo­ner» mot den russiske stat eller et mulig lovbrudd som bør etterforsk­es.

 ??  ?? Overvåking­sbilder ble lekket for å vise at ingen gikk inn eller ut av cellen. Men det forelå ikke bilder fra de to timene da Valerij ble torturert, voldtatt og drept.
Overvåking­sbilder ble lekket for å vise at ingen gikk inn eller ut av cellen. Men det forelå ikke bilder fra de to timene da Valerij ble torturert, voldtatt og drept.
 ?? SKJERMDUMP FRA TV-KANALEN 47NEWS ?? Lege og vakter er på plass i løpet av bare noen få sekunder, noe som tyder på at de har kontorene like ved.
SKJERMDUMP FRA TV-KANALEN 47NEWS Lege og vakter er på plass i løpet av bare noen få sekunder, noe som tyder på at de har kontorene like ved.
 ?? FOTO: PRIVAT/NOVAJA GAZETA. ?? Valerij Psjenitsjn­ij var en vellykket direktør i et russisk IT-selskap, som blant annet hadde store oppdrag for den russiske marinen.
FOTO: PRIVAT/NOVAJA GAZETA. Valerij Psjenitsjn­ij var en vellykket direktør i et russisk IT-selskap, som blant annet hadde store oppdrag for den russiske marinen.
 ?? FOTO: WIKIPEDIA ?? Utviklinge­n av tredimensj­onale modeller av Varsjavjan­ka-ubåter var blant oppdragene til Psjenitsjn­ijs firma da han ble arrestert.
FOTO: WIKIPEDIA Utviklinge­n av tredimensj­onale modeller av Varsjavjan­ka-ubåter var blant oppdragene til Psjenitsjn­ijs firma da han ble arrestert.
 ??  ?? Det siste bildet av Valerij Psjenitsjn­ij i det han går inn i cellen sin det russiske fengselet SIZO-4 i St. Petersburg 5. februar.
Det siste bildet av Valerij Psjenitsjn­ij i det han går inn i cellen sin det russiske fengselet SIZO-4 i St. Petersburg 5. februar.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway