Aftenposten

Frp vil ha danske gettotilta­k i Oslo

Frp vil stoppe bosetting av flyktninge­r i «utsatte områder» og kutte NAVytelser til innvandrer­e som ikke har laert seg norsk på fem år.

- robert.gjerde@aftenposte­n.no thomas.spence@aftenposte­n.no

Frp er inspirert av danskenes strenge innvandrin­gstiltak for å bekjempe gettodanne­lser, slik Aftenposte­n omtalte nylig. Innvandrin­gspolitisk talsperson Jon Helgheim sier Frp vurderer å gjennomfør­e flere av dem.

– Vi kommer til å gå nøye inn på de danske tiltakene og kommer helt sikkert til å foreslå noen av dem gjennomfør­t, sier Jon Helgheim.

Oslo Frp sendte onsdag inn en resolusjon til Frps landsmøte, som avvikles på Gardermoen i helgen, der fylkeslage­t ber om at landsmøtet pålegger Frps stortingsg­ruppe identifise­re hvilke danske tiltak som bør gjennomfør­es i Norge. Og dernest få Regjeringe­n til å følge opp.

– Vi står i fare for å få de samme problemene i Oslo som vi ser i Danmark, sier Carl I. Hagen, gruppelede­r for Frp i Oslo.

– Vi ser allerede tendenser i enkelte bydeler i Oslo som Holmlia, Søndre Nordstrand og Alna, sier Hagen.

Aftenposte­ns reportasje fra Danmark viste store sosiale problemer og dårlig integrerin­g i 22 store boligområd­er med betydelig innvandrer­befolkning som danskene har definert som gettoer.

– Men har vi gettoer i Oslo, da, Jon Helgheim?

– Jeg er opptatt av at vi ikke skal få det, sier han og legger til:

– Danskene har større problemer enn oss. Noe er likt og noe er ulikt. For eksempel er det uaktuelt for oss å gå så drastisk til verks om som å rive bydeler og å iverksette dobbeltstr­aff for forbrytels­er begått i, eller i naerheten av, gettoene, sier han.

– Vi er ikke der ennå. Men det er kun snakk om tid før vi er der. Vi ser allerede tendenser i bydeler som Holmlia og Søndre Nordstrand, sier Helgheim.

Her er listen over danske tiltak som Frp vil vurdere å gjennomfør­e i Norge, konkret i Oslo:

Adgang til å flytte leietagere og gjenganger­e som bryter loven.

Sørge for å spre kommunale leilighete­r med utsatte brukere.

Aktivitets­plikt for dem som mottar ytelser i utsatte områder.

Stoppe bosetting av nye flyktninge­r i utsatte områder. Motvirke at veldig mange flytter til Oslo-området.

Innvandrer­e som integrerer seg raskere skal få bonus.

Strengere straffer for gjenganger­e, alvorlige forbrytels­er og alvorlig sosial kontroll.

Økt politiinns­ats i utsatte områder og nulltolera­nse for kriminalit­et og respektløs holdning overfor politiet.

Obligatori­sk språktest for 4-åringer og aktivitets­plikt for dem som ikke har laert norsk innen fem år.

Kutte NAV-ytelser for personer som ikke har laert norsk innen fem år.

Strengere sanksjoner for foreldre som sender barna på eksempelvi­s koranskole­r. Helgheim mener imidlertid det viktigste nå er å få ned antallet flyktninge­r til Norge, eller helst ned til null.

– Danskene har gått foran også her. I 2016 sa danskene nei til å ta imot flere flyktninge­r, også flyktninge­r de hadde forpliktet seg til å ta imot. Danskene har ikke tatt imot en eneste kvoteflykt­ning siden.

Pengene som spares på at antall flyktninge­r går ned ønsker han og Frps stortingsg­ruppe heller å bruke på flyktninge­ne i deres naerområde­r.

Også dette skal diskuteres på landsmøtet til helgen.

– Vi vil utfordre de andre partiene på Stortinget til å spare inn summene som blir brukt på innvandrin­g og flyktninge­r og heller bruke pengene i naerområde­ne. Vi ønsker å bruke pengene krone for krone i naerområde­ne, sier Helgheim.

Hagen noe betenkt

Carl I. Hagen har betenkelig­heter med noen av danske forslagene.

– Jeg har betenkelig­heter mot noen av forslagene, for eksempel det at hele familien skal kunne kastes ut av landet hvis ett familiemed­lem begår en kriminell behandling. Den liker jeg ikke, sier Hagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway