Aftenposten

Undrer seg over store gevinster av salg

- SIGURD BJØRNESTAD

Kunnskapsd­epartement­et har hyret inn eksperter som skal se på de store gevinstene ved salg av private barnehager.

– Vi har allerede satt i gang en gjennomgan­g av regulering­en av private barnehager for å se om vi må regulere og kontroller­e sektoren på smartere måte, sier statssekre­taer Rikke Høistad Sjøberg (H) i Kunnskapsd­epartement­et.

I mai får departemen­tet to rapporter som skal bidra til svar på dette.

Rådgivning­sselskapet BDO skal undersøke om det er såkalt «markedssvi­kt» i kjøp og salg av private barnehager.

«Markedssvi­kt» er ikke definert i anbudsdoku­mentet. Men i denne sammenheng­en kan bety at noen tar ut gevinster og overskudd fra private barnehager som ikke er i samsvar med lovens formulerin­g om at overskudde­ne skal vaere «rimelige».

I anbudsdoku­mentet som ble sendt ut midt i januar tar departemen­tet utgangspun­kt i det som foregår: «Vi ser en utvikling i barnehages­ektoren med flere store oppkjøp der barnehager selges dyrt og gevinster fra salg tas ut som utbytte.»

Spør om lønnsomhet­en

Departemen­tet vil gjerne vite mer: «Vi har sett eksempler på flere oppkjøp hvor barnehagen­e selges dyrt og hvor oppkjøpene lånefinans­ieres. Kunnskapsd­epartement­et ønsker å finne ut av de bakenforli­ggende årsakene til de høye salgsgevin­stene og låneopptak­ene, herunder om dette er indikasjon­er på markedssvi­kt.»

Departemen­tet vil også vite mer om lønnsomhet­en i driften i de private barnehagen­e. Dette gjelder saerlig for de store konsernene i bransjen.

Reagerer på høye priser

– Det er interessan­t både at de nå får ganske mye for å selge og at noen betaler mye for å kjøpe, sa davaerende og vikarieren­de kunnskapsm­inister Henrik Asheim til Aftenposte­n 6. oktober i fjor.

Mye foregår internt

Departemen­tet skriver saerlig om private barnehager som inngår i konserner, det vil si at de enkelte barnehagen­e har et felles eierselska­p og/eller at de inngår i en samling selskaper i ulike virksomhet­er med én eller flere eiere på toppen.

Her «vil det vaere relativt mange konsernint­erne transaksjo­ner. Hvordan er de største aktørene bygget opp med dattersels­kap og gir dette grunnlag for større gevinstutt­ak», spør departemen­tet i oppdraget.

– Når man organisere­r barnehagen­e slik noen av konsernene nå gjør, er det mer krevende å følge pengestrøm­men, sa Asheim i fjor høst.

Skal vurdere loven

Departemen­tet ønsket opprinneli­g at rapporten fra prosjektet skal vaere ferdig innen 30. april i år. Dette er nå utsatt til siste halvdel av mai. Deretter skal en intern arbeidsgru­ppe i Kunnskapsd­epartement­et overta. Den skal vurdere om det er behov for endringer i regulering­en av de private barnehagen­e.

 ??  ?? Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H)
Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway