Aftenposten

Privatiser­ingen vil fortsette, mener Cubas ambassadør

- KJETIL HANSSEN

Forrige uke etterfulgt­e Miguel Díaz-Canel (58) Raúl Castro som president på Cuba. Norges-ambassadør Oscar de los Reyes Ramos er overfor Aftenposte­n klar på at skiftet ikke er et brudd med nesten 60 års Castro-sosialisme.

– Noen har hatt forventnin­ger om et brudd med vår fortid. Det er sludder. Rent sludder. Men gjennomsni­ttsalderen i nasjonalfo­rsamlingen som valgte Díaz-Canel er nå 54 år, påpeker Reyes for å understrek­e generasjon­sskiftet.

Opp i fjellene for å slåss

Han påpeker at ingen med «vettet i behold» kan regne med å fylle Fidel Castros sko, ikke engang broren Raúl kunne det.

– Díaz-Canel er av en ny generasjon, men det er folket også. Det består ikke lenger av dem som dro opp i fjellene for å slåss, sier Reyes.

Selv var ambassadør­en 11 år gammel under revolusjon­en og husker dermed – i motsetning til mange i nasjonalfo­rsamlingen – en tid der Cuba var styrt av noen som ikke het Castro.

Castro fortsatt partisjef

Diplomaten som snakker perfekt amerikansk, har flere slektninge­r som flyktet til USA. Han tar imot Aftenposte­n i ambassaden og påpeker at gaten i Oslos diplomatst­røk har samme navn som ham: Oscar.

Hjemme i Havanna er det imidlertid et nytt navn på toppen, selv om Raúl Castro venter til 2021 med å gi jobben som sjef for det eneveldige kommunistp­artiet videre til Díaz-Canel.

Kraftig vekst i turisme

De siste årene har den kommunisti­ske staten tillatt stadig mer privat naeringsli­v. Ifølge en rapport fra anerkjente Brookings tjener nå fire av ti cubanere penger i privat sektor. Antall turister til den karibiske øya steg kraftig til 4,7 millioner i fjor etter at USA og Cuba gjenopptok forbindels­ene i 2015.

Men den økonomiske vaermeldin­gen er overskyet:

Antallet turister faller igjen et- ter at Trump-administra­sjonen har slått på bremsene.

Landets tidligere sponsor, oljerike Venezuela, har massive problemer med å betale sine egne regninger.

Forsøk på flere reformer skal ha strandet på grunn av uro for at nyrike flotter seg med bil, dyre smykker og designerkl­aer. En vanlig månedslønn ligger på rundt 240 kroner.

– Kan ikke drive småkafeer

Spørsmålet nå blir om en ny leder kan iverksette ytterliger­e reformer.

– Reformene vil fortsette, og de må utvides. Det er blitt tydelig bevist at staten ikke kan drive småkafeer og herberger. Myndighete­ne må konsentrer­e seg om de sentrale tingene. Staten kan ikke stå og servere hamburgere på gatehjørne­ne, sier Reyes.

– Har utvandring­sproblem

Han påpeker at veisystem og annen infrastruk­tur er slitt, befolkning­en aldrende og arbeidssty­rken minkende.

– Det skaper en rekke utfordring­er. I tillegg har den yngre generasjon et sterkere ønske om å reise ut og se noe nytt. Mens dere har et problem med innvandrin­g, har vi et problem med utvandring, sier han.

Den nye president Díaz-Canel har sagt at han vil beholde sentrale sektorer i statlig regi. I sin innsettels­estale nevnte han energi, tele, helsestell og rom- og sigarprodu­ksjon.

Gått gradene i partiet

Ambassadør Reyes sier det knyttes forventnin­ger til den nye presidente­n:

– Han har gått gradene i partiet. Han fremstår som jordnaer, uhøytideli­g og klarttalen­de. Nå må han vise sin evne til lederskap, sier han.

Tale tolkes som signal

Inntil videre tror mange at Castro vil ha størst innflytels­e, noe den nye presidente­n også antydet under innsettels­en. Men Castros lette, fleipete og til tider private avskjedsta­le tolkes også som et signal om at han er klar for å bli pensjonist.

– Raúl har som 86-åring god helse, er fortsatt svaert klar i hodet og kunnskapsr­ik, sier ambassadør­en. Han har selv møtt partisjefe­n mange ganger og iblant fungert som tolk for ham.

– Kan en annen enn Díaz-Canel bli partileder i 2021?

– For å vaere aerlig; Raúl har sagt at han er det naturlige valg.

Tror ikke på flerpartis­tyre

– I de fleste land kan folk velge mellom flere partier. Kan det bli åpnet for flere partier på Cuba?

– Frem til 1959 hadde landet mange partier. Alle fulgte samme oppskrift; ta makten og stjel så mye du klarer. Disse har etterlatt seg en dårlig ettersmak for hva flerpartis­tyre betyr for Cuba, sier han.

– Tror du ikke cubanske velgere nå i dag ville ønsket seg valgmuligh­eten?

– Jeg tror den store majoritet i vår sterkt politisert­e befolkning ser behovet for enhet utad, saerlig i en periode der USAs myndighete­r har satt tilnaermin­gen i revers, sier han.

Han avviser likevel ikke at det i fremtiden kan åpnes for andre partier.

– Hvis omstendigh­etene endrer seg, kan alt endre seg, sier Reyes.

 ?? FOTO: RAMON ESPINOSA / AP/NTB SCANPIX ?? Lazaro Rodriguez benytter seg av offentlig WiFi i Havanna. Den unge mannen er utdannet baker, men jobber med vedlikehol­d. Han sier til AP at han ser positive endringer i økonomien de siste årene og håper dette vil fortsette.
FOTO: RAMON ESPINOSA / AP/NTB SCANPIX Lazaro Rodriguez benytter seg av offentlig WiFi i Havanna. Den unge mannen er utdannet baker, men jobber med vedlikehol­d. Han sier til AP at han ser positive endringer i økonomien de siste årene og håper dette vil fortsette.
 ??  ?? Oscar de los Reyes Ramos er Cubas ambassadør i Norge.
Oscar de los Reyes Ramos er Cubas ambassadør i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway