Aftenposten

Statoil satte rekord med sitt siste kvartalsre­sultat

- ALF OLE ASK NTB

Debatten om navnebytte har styrket konsernsje­fen i at det var riktig å endre navnet.

Statoil fikk et resultat etter skatt på 1,5 milliarder dollar i første kvartal 2018. Det er en økning fra 1,1 milliarder i samme periode i fjor.

Det justerte driftsresu­ltatet var på 4,4 milliarder dollar, opp fra 3,3 milliarder i første kvartal 2017.

Høyere priser for både olje og gass, sammen med høy produksjon, bidro til økningen. Ifølge konsernsje­f Eldar Saetre det beste første kvartalsre­sultatet siden 2014. Dermed blir Statoils siste kvartalsre­sultat et rekordresu­ltat.

Den 15. mars la Statoil frem forslaget om at det på generalfor­samlingen i mai skal godkjenne et navnebytte fra Statoil til Equinor. Både navnet og prosessen frem mot skifte har skapt betydelig debatt.

– Hva slags reaksjoner har du på den debatten som navnebytte har skapt?

– Da vi gikk løs på dette visste vi jo at dette ville vekke reaksjoner, men vi er veldig trygge på at dette er riktig for selskapet, og at det er et godt navn, sa Saetre på pressekonf­eransen.

– Så debatten har ikke gjort noe inntrykk på deg?

– Jeg følger den og har stor forståelse for at det er alle typer reaksjoner og sterke reaksjoner. Jeg har respekt for det, men vi var forberedt på det. Men det har ikke fått meg til å endre oppfatning om beslutning­en var riktig eller ikke, men heller tryggere på at det var en riktig beslutning, sa Saetre.

Gode resultater

– Sterke resultater fra forbedring­sarbeidet har gitt oss en lavere kostnadsba­se, og vi leverer høy verdiskapn­ing ved høyere priser og solid inntjening fra alle segmenter. Vi har fortsatt solid drift, og den internasjo­nale produksjon­en var rekordhøy, fastslår konsernsje­f Eldar Saetre.

Sterk kontantstr­øm

Han betegner kontantstr­ømmen fra operasjone­lle aktivitete­r som meget sterk på over 7 milliarder dollar i kvartalet. Samtidig er gjeldsgrad­en redusert fra 29 prosent til 25,1 prosent etter betaling for Martin Linge-feltet som ligger naer grensen til britisk sektor i Nordsjøen.

– I kvartalet har vi vunnet konkurrans­er om attraktive arealer i Brasil og Mexicogolf­en, sikret oss areal for utvikling av fornybarvi­rksomheten i Polen, og overtatt operatørsk­apet for Martin Linge, sier Saetre.

Han legger til at verdens største såkalte spar-plattform kom frem til Aasta Hansteen-feltet i Norskehave­t denne uken. Spar-plattforme­r er flytende plattforme­r som benyttes på store havdyp.

– I tillegg går arbeidet med Johan Sverdrup og vår øvrige prosjektpo­rtefølje i henhold til plan, og vi har levert utbyggings­planen for Askeladd-prosjektet til god- kjenning, sier konsernsje­fen.

Resultatet viser også at utviklinge­n i valutakurs­en mellom amerikansk dollar og den norske kronen, samt økte transportk­ostnader og produksjon­savgifter på grunn av høyere priser bidro til en kostnadsøk­ning.

Underligge­nde kostnader stabile

Samtidig førte en endring av avskrivnin­gsgrunnlag­et for ett av feltene på norsk sokkel til at de justerte avskrivnin­gskostnade­ne økte med mer enn 100 millioner dollar.

Statoil melder videre at justert for virkningen av nye felt som kom i produksjon, er de underligge­nde driftskost­nadene og administra­sjonskostn­adene pr. fat stabile fra samme kvartal i fjor.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? Statoils konsernsje­f Eldar Saetre i Statoil konstatere­r at selskapet i første kvartal har redusert kostnadene og forbedret resultatet. Bildet er tatt under et arrangemen­t på den norsk ambassaden i Mexico by tidligere i april.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX Statoils konsernsje­f Eldar Saetre i Statoil konstatere­r at selskapet i første kvartal har redusert kostnadene og forbedret resultatet. Bildet er tatt under et arrangemen­t på den norsk ambassaden i Mexico by tidligere i april.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway