Aftenposten

Facebook letter på sløret

- MAY SYNNØVE ROGNE

Mange brukere har opplevd å få poster slettet på Facebook. Nå åpner selskapet for første gang opp og forteller hva slags retningsli­njer det følger.

Et bilde av en naken statue – et antikt kunstverk – blir plutselig slettet. I dine øyne er det helt ufarlig, men et eller annet sted i Facebook-selskapet har noen rett og slett sensurert det.

Facebook-grunnlegge­r Mark Zuckerberg har tidligere ikke kommentert retningsli­njene som ligger bak slike vurderinge­r. I en post på Facebook går han nå ut og annonserer full åpenhet. Ingen i Facebook-konsernet har kommentert disse retningsli­njene før nå.

Lover mer åpenhet

Tidligere i vår måtte Zuckerberg svare for seg foran Kongressen i USA i forbindels­e med at selskapet Cambridge Analytica hadde «skrapet» personinfo­rmasjon fra opp mot 87 millioner brukere i USA.

Selskapet ble senere hyret av president Donald Trump til å nå potensiell­e velgere gjennom Facebook. I går skrev han dette på Facebook:

«Et av mine mål for dette året er å utvikle et mer demokratis­k og uavhengig system for å bestemme Facebooks standard – altså reglene som skal styre innholdet på nettsamfun­net. Første ledd er å skape full åpenhet rundt våre regler og hvordan vi håndhever dem», skriver Mark Zuckerberg.

Hva er en hatefull ytring?

På Facebooks sider ligger det nå ute et skriv som beskriver hvordan de definerer vold, nakenhet, terrorisme og hatefulle ytringer.

En hatefull ytring definerer Facebook på denne måten:

«Vi definerer en hatefull ytring som et direkte angrep på mennesker basert på det vi kaller en beskyttet karakteris­tikk – rase, etnisitet, nasjonalit­et, religiøsit­et, kjønn, seksuell orienterin­g, kjønnsiden­titet, alvorlige handicap eller sykdom», står det i Facebooks nå åpne regelverk.

De har også en egen post som går i detaljer på grafisk vold. Der står det blant annet at de ikke tillater videoer av døende, skadede eller døde mennesker, dersom videoen inneholder lemlesting som ikke er medisinsk, synlige innvoller, brente eller brennende mennesker eller ofre for kannibalis­me.

Ber om innspill fra brukerne

I et presseskri­v nevner de videre at årsaken til at de nå offentligg­jør retningsli­njene, er at de håper det vil hjelpe brukerne til å forstå hvor de setter grensen i poster som omhandler ømfintlige temaer.

Facebook ønsker også å åpne opp for at det skal bli enklere for brukerne å gi tilbakemel­dinger når de mener Facebook tar helt feil.

«Balansen mellom ytringsfri­het og trygghet er utfordrend­e både på Facebook og ute i den virkelige verden. Vi vil fortsette å jobbe for å skape en god balanse i vårt nettsamfun­n», avslutter Mark Zuckerberg.

 ?? FOTO: ANDREW HARNIK, AP/NTB SCANPIX ?? «Balansen mellom ytringsfri­het og trygghet er utfordrend­e både på Facebook og ute i den virkelige verden», skriver Mark Zuckerberg i en post på Facebook.
FOTO: ANDREW HARNIK, AP/NTB SCANPIX «Balansen mellom ytringsfri­het og trygghet er utfordrend­e både på Facebook og ute i den virkelige verden», skriver Mark Zuckerberg i en post på Facebook.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway