Aftenposten

Frykt for opptøyer i India etter at religiøs leder ble funnet skyldig

Guruen Asaram Bapu (77) benekter å ha voldtatt en 16-årig jente, men ble ikke trodd av dommerne.

- JØRGEN LOHNE

Domstolen i Jodhpur i den nordvestli­ge indiske delstaten Rajasthan kunngjorde i går, at Bapu var skyldig etter tiltalen.

Han ble dømt til livsvarig fengsel.

Indisk politi frykter omfattende opptøyer og holder høy beredskap.

Klok av skade har innenriksd­epartement­et bedt myndighete­ne i tre delstater skjerpe sin beredskap og sørge for at sikkerhets­styrker holder vakt i saerlig sensitive områder:

Da en annen guru, Gurmeet Ram Rahim Singh, ble dømt for voldtekt i fjor, ble titalls mennesker drept.

Offerets bistandsad­vokat Utsav Bains sier til BBC at han forventet at Asaram Bapu blir dømt til livsvarig fengsel. Den kontrovers­ielle «hellige mannen» vil temmelig sikkert anke dommen til en høyere rettsinsta­ns.

Voldtok mens foreldrene ba

Retten i Jodhpur finner det bevist at den åndelige lederen voldtok den da 16 år gamle jenta i sin ashram i august 2013, mens hun var elev ved det religiøse senteret.

Offeret er datter av et ektepar som tilhørte guruens trossamfun­n, som angivelig teller millioner av mennesker i India og flere andre land.

Under påskudd av at hun måtte «kureres» for skadelig innflytels­e av «overnaturl­ige, spøkelsesa­ktige krefter», innkalte guruen jenta til sitt private rom. Han skal så ha voldtatt henne der, mens foreldrene intetanend­e satt utenfor døren og resiterte bønner, ifølge tiltalen.

Vitner skal vaere drept

Politiet etterforsk­er også den mektige, religiøse lederen for korrupsjon og svindel. Asaram Bapu og hans menighet har eiendommer verdt titalls millioner over hele India.

Al Jazeera rapportere­r at personer som skulle vitne i voldtektss­aken i Jodhpur, ble drept før de kunne møte opp i rettssalen.

77-åringen, som har vaert holdt i varetekt siden november 2013, må senere også møte i retten i delstaten Gujarat. Han er tiltalt for å ha voldtatt en kvinne i byen Surat i løpet av årene 2002 til 2004.

Også vitner i denne saken skal ha blitt angrepet, angivelig av guruens tilhengere, ifølge BBC.

Av sikkerhets­grunner ble tiltalte i går ikke fremstilt for retten, men fikk forkynt skyldig-kjennelsen på fengselsce­llen.

Opprørende voldtektss­aker

Voldtektss­kandalen i Jodhpur er en av svaert mange gruoppvekk­ende seksuelle overgrepss­aker som de senere årene har rystet India.

I flere tilfelle er det små jenter som er ofrene. I januar i år ble en åtte år gammel muslimsk jente bortført, voldtatt i et hindutempe­l og til slutt drept og dumpet i jungelen i delstaten Jammu & Kashmir.

I 2012 ble en hel verden rystet av historien om gruppevold­tekten av den unge medisinstu­denten Jyoti Singh på en buss i New Delhi. Det 23-årige offeret døde senere av skadene gjerningsm­ennene hadde påført henne.

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Guruen Asaram Bapu da han ble arrestert i 2013.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Guruen Asaram Bapu da han ble arrestert i 2013.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway