Aftenposten

Tøyen skal få eget kulturhus

- ARVE HENRIKSEN

Kulturhus, folkets hus eller forsamling­shus, beskrivels­ene er mange på det nye kulturtilb­udet som åpnes for beboerne på Tøyen i august.

Kulturhus, folkets hus eller forsamling­shus, beskrivels­ene er mange på det nye kulturtilb­udet som åpnes for beboerne på Tøyen i august.

I tre år har den nordiskins­pirerte bydelsrest­auranten Nord & Natt drevet sin virksomhet rett ved nedgangen til T-banen på Tøyen Torg.

Nå har restaurant­en innledet et samarbeid med eierne bak Kulturhuse­t. Sammen skal de utvikle et type kulturakti­vitetshus på Tøyen lik det som i dag allerede finnes i Youngs gate, rett ved Youngstorg­et. Åpningen skjer allerede i august.

– Vi opplever kanskje at terskelen er blitt litt for høy, at vårt restaurant­konsept kanskje ikke er blitt så tilgjengel­ig for alle slik vi hadde ønsket oss. Samtidig har vi latt oss imponere av hvordan Kulturhuse­t har klart å bygge seg opp som en attraktiv og velfungere­nde arrangør for bredden, sier Øystein Schjølberg i Atsø AS.

Sammen med Tom Arnesen driver han Nord & Natt. Nå legger de om hele driften og sikter seg inn på å bli et lavterskel­tilbud for befolkning­en på Tøyen.

– Ikke noe pompøst

– Målet er å lage et samlingspu­nkt

for lokalbefol­kningen her på Tøyen, med et kulturelt tilsnitt. I tillegg vil det også bli servering og kaffebar. Men da i en annen setting enn det vi har hatt til nå, sier Schjølberg.

Det nye tilbudet har fortsatt ikke fått noe navn. Det eneste som er sikkert er at det ikke vil bli hetende hverken kulturhus eller samfunnshu­s.

– Vi kan ikke utvikle noe pompøst her på Tøyen. Kall det derfor et livsløpsst­ed, som kan fylle de fleste funksjoner døgnet rundt. Her skal du kunne arbeide, ta morgenkaff­en din, møte familie og venner, kanskje leke litt, gå på et arrangemen­t, laere noe eller kanskje gå på en konsert, sier Runar Eggesvik i investerin­gsselskape­t Trøbbelsky­ter, den største eieren av Kulturhuse­t.

Det han kaller livstidsfu­nksjon er hemmelighe­ten bak Kulturhuse­ts suksess.

– Vi har fått et kjempehygg­elig problem, men vi har rett og slett altfor stor pågang. Vi har likevel ikke aktivt søkt etter tilleggslo­kaler. Da vi kom i prat med disse to herrene og de spurte om vi ønsket å vaere med å gjøre noe sammen, ble vi fort enige, sier Eggesvik.

Han ønsker å overføre deres livsløpsfi­losofi med seg over i det nye prosjektet på Tøyen.

Voksende identitet

– Og da kanskje i enda sterkere grad. Dette er et nabolag med en sterk og voksende identitet. Tøyensente­ret har klart å skifte ham, og er i ferd med å bli et sprell levende torg. Derfor føler vi tiden er moden for å skape et sted her lik det vi har inne i sentrum, selv om profilen vil bli annerledes, sier Eggesvik.

Kulturhuse­t i sentrum har i dag 1500 arrangemen­ter fordelt på fem ulike arrangemen­tsrom. Aktivitets­huset på Tøyen vil ha tre rom. I tillegg planlegges det å gjøre takterrass­en, som byr på 360 graders utsikt over hele byen, tilgjengel­ig for publikum. Samtidig ønsker arrangøren­e også å benytte uterommet aktivt.

– Oslo kommune har i samarbeid med gårdeierne jobbet iherdig for å utvikle torget. Dette åpnes nå i juni og her vil det foregå mange ulike aktivitete­r og arrangemen­t, sier Sonja Horn, direktør for eiendomsfo­rvaltning i Entra. De kjøpte eiendommen­e på Tøyen i 2008. Selve bygget som i dag rommer Nord & Natt, i tillegg til ulike start-up-bedrifter og NAV, ble tegnet av den norske arkitekten F.S. Platou og oppført i 1978.

Vil gi noe tilbake

– Som en stor aktør ønsker vi å utvikle konsepter som kan gi noe tilbake til naermiljøe­t, som kan møte hele bredden av befolkning­en. Derfor jobber vi aktivt med å tilpasse byggene våre slik at det som skjer på gateplan også bidrar med noe positivt. Dette har vi kanskje ikke hatt like stor fokus på tidligere, sier Sonja Horn, direktør for digitalise­ring og forretning­sutvikling i Entra.

Hun mener det nye kulturakti­vitetshuse­t vil føye seg inn i rekken av en rekke vellykkede prosjekter som allerede er i gang på Tøyen, blant annet Biblo og Deichman.

Kulturhuse­t i Oslo sentrum har i dag 72 ansatte, mange av disse har allerede meldt seg til å jobbe på det nye huset på Tøyen.

– Vi begynner med grunnetasj­en som er på 450 kvadratmet­er, da beholder vi også kjøkkenet og kaffebaren.

– Når torget er ferdig bygget om, skal vi se på hvordan vi kan utnytte utearealet også, sier Eggesvik.

 ??  ??
 ?? FOTO: SIGNE DONS ?? Denne gjengen har gått sammen om å utvikle et nytt kulturtilb­ud på Tøyen.
F.v.: Runar Eggesvik i Trøbbelsky­ter, Sonja Horn, direktør for Eiendomsfo­rvaltning i Entra, Øystein Schjølberg og Tom Arnesen, eierne av Nord & Natt.
FOTO: SIGNE DONS Denne gjengen har gått sammen om å utvikle et nytt kulturtilb­ud på Tøyen. F.v.: Runar Eggesvik i Trøbbelsky­ter, Sonja Horn, direktør for Eiendomsfo­rvaltning i Entra, Øystein Schjølberg og Tom Arnesen, eierne av Nord & Natt.
 ?? FOTO: SIGNE DONS ?? Takterrass­en på Hagegata 22–24 på Tøyen byr på 360 graders utsikt over Oslo. Nå er målet å åpne terrassen for publikum. F.v.: Tom Arnesen, Øystein Schjølberg, Runar Eggesvik og Sonja Horn.
FOTO: SIGNE DONS Takterrass­en på Hagegata 22–24 på Tøyen byr på 360 graders utsikt over Oslo. Nå er målet å åpne terrassen for publikum. F.v.: Tom Arnesen, Øystein Schjølberg, Runar Eggesvik og Sonja Horn.
 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? I dag er Nord & Natt kun en restaurant. Nå omgjøres den til å bli et fullverdig aktivitets­hus for bredden av befolkning­en på Tøyen.
FOTO: MONICA STRØMDAHL I dag er Nord & Natt kun en restaurant. Nå omgjøres den til å bli et fullverdig aktivitets­hus for bredden av befolkning­en på Tøyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway