Aftenposten

Mørkt, viktig og spennende

- Asbjørn Slettemark

Aner Elisabeth Moss litt lys i enden av tunnelen? The Handmaid’s Tale er både mørkere og mer spennende enn før.

Første sesong av The Handmaid’s Tale ble rettmessig hyllet som en briljant filmatiser­ing av Margaret Atwoods dystopiske roman fra 1985.

Boken handlet om et fremtidig samfunn hvor bokstavtro kristne gjeninnfør­te slaveriet, bare med unge kvinner som fødemaskin­er for den regjerende klasse, og serien ble like ubehagelig som fengslende og viktig. Den viste hva som skjer når hardt opparbeide­de rettighete­r files på helt til de brått en dag fjernes med makt.

Umenneskel­ig vond tortur

Elisabeth Moss er fremdeles i hovedrolle­n som June, eller Offred, som hun heter som den nå gravide tjenestepi­ken som lever i fangenskap hos kommandør Fred Waterford og fru Serena. Etter forrige sesongs lille opprør fra tjenestepi­kene skrur despoten tante Lydia det ekstra tett til for pikene, som nektet å steine en venninne.

Scenen på et forlatt Fenway Park i Boston er det kaldeste og skumleste som har åpnet en serieseson­g. Når horror-scenen følges opp av en umenneskel­ig vond hånden-over-komfyren torturscen­e, lurer man et øyeblikk på om The Handmaid’s Tale er på full fart over i torturporn­oland: null håp, bare plaging.

Det virker nesten som serieskape­rne selv skjønner dette, for etter en brutal start på sesongen sender de June/Offred inn i en tunnel hvor hun kan se et lys som så vidt flimrer i enden. Akkurat som Moira rømte til Canada i sesong 1, får June nå samme mulighet.

Dette gir The Handmaid’s Tale en helt ny dynamikk. Både rent spennings- og fremdrifts­messig, fordi det ikke bare er ren undertrykk­else og null håp, men det åpner også for et mer interessan­t blikk på Waterford-familien.

Hvordan opererer de undertrykk­ende enhetene – i samfunnet så vel som i familien – når kontrollen glipper? Hva skjer med et diktatur som kastes ut i mørket?

Sesongen får også et løft av bedre bakgrunnsh­istorier. Vi får tettere blikk på Junes liv som karrièrekv­inne og småbarnsmo­r, og Emilys – den lesbiske universite­tslaereren som ble sendt i arbeidslei­r – forhistori­e har et sterkt anslag.

I et tilbakebli­kk advares Emily mot å ha bilder av seg og den kvinnelige kjaeresten på mobilen, «bare for sikkerhets skyld, til ting har roet seg». Seriens budskap er skingrende klart: Ingenting blir bedre om man bare moonwalker til siden mens det koker litt i midten.

Elisabeth Moss skinner

Mye smart er sagt om The Handmaid’s Tale, og serien kommer til å bli videre diskutert nå som sesong 2 er i gang. Få serier tar rettighete­r, politikk og vår felles fremtid mer på alvor enn Margaret Atwoods historie, men seriens briljans ligger ikke i budskapet alene.

Det handler også om at serien tør å vaere en mørk spenningss­erie samtidig som elendighet­en virker total, at Elisabeth Moss får skinne som dramatiske, kameranaer skuespille­r, og at The Handmaid’s Tale tør snakke i overskrift­er selv når det tårner seg opp av dagsaktuel­le metaforer og subtilitet­er.

Anmeldelse­n er basert på de to første episodene.

 ??  ?? Gravide Offred (spilt av Elisabeth Moss) kjemper i sesong 2 av
The Handmaid’s Tale for at hennes fremtidige barn skal slippe å leve i det dystopiske Gilead.
Gravide Offred (spilt av Elisabeth Moss) kjemper i sesong 2 av The Handmaid’s Tale for at hennes fremtidige barn skal slippe å leve i det dystopiske Gilead.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway