Aftenposten

Gjorde popkunsten norsk

- Danby Choi

Pushwagner var ikke bare en norsk popkunstne­r. Han gjorde popkunsten norsk. Han brukte reklame- og underholdn­ingsindust­riens metoder for å kritisere dens oppfordrin­g til forbruk. Etter et konfliktfy­lt liv, etterlater han seg en stor kunstneris­k arv og økt glede rundt kunsten.

Kunsten eies av alle

Da popkunsten oppsto på 50- og 60-tallet, var et helt sentralt poeng for bevegelsen å demokratis­ere kunsten. Kunsten skulle ikke lenger vaere forbeholdt de rike, og popkunstne­rne var ofte fascinert av populaerku­lturen – samtidig som de kritiserte det kommersiel­le apparatets masseprodu­ksjon og oppfordrin­g til konsum. Like fullt som de brukte det kommersiel­le apparatets teknikker, som kjendiseri, for å treffe massene, kom kunsten med et approprier­t, kunstneris­k perspektiv.

Denne ambivalens­en kjennetegn­er Terje Brofos’ umiskjenne­lige streker, og gjør ham til Norgeshist­oriens kanskje aller viktigste popkunstne­r.

Toppet karrièren i 70-årsalderen

Ambivalens­en treffer Terje Brofos’ liv på flere måter. Pushwagner levde en bergog-dal-bane av et liv, fra barndom på Berg i Oslo, til et konfliktfy­lt kunstnerli­v med periodisk hjemløshet, tung rusavhengi­ghet. Det ble også store offentlige rettsstrid­er før han mot slutten av sitt liv ble anerkjent som en av landets viktigste samtidskun­stnere.

Pushwagner hadde en imponerend­e aktiv karrière. Sommeren 2015 solgte han kunst for 27 millioner kroner. Det er altså ikke før i slutten av hans liv, i 70-årsalderen, at han utmerker seg i tetsjiktet som en av Norges mestselgen­de samtidskun­stnere. Samtidig med livsgleden blir fargene kraftigere, det han gjerne kaller «psykoaktiv­e»: «De trenger gjennom netthinnen og får en spesiell plass i hjernen.»

Han traff hjertene til folk

Men det var mer med ham enn bare den økonomiske suksessen. Pushwagner traff hjertene til folk. Til den grad at han fikk applaus for å ankomme egen utstilling­såpning på Fineart i Oslo i 2015 i en italiensk millionbåt – ikke akkurat typisk norsk. Samme kveld solgte han kunst for tre millioner kromer, heller ikke typisk for en norsk kunstner. Kanskje heller det motsatte: han var ekstraordi­naer, skjellsett­ende og en nordmann det bare fantes en av. En helt uløselig Rubiks kube, slik rockevokal­ist Raymond Teigen Hauger beskriver ham.

Pushwagner tegnet samfunnet i vår samtid som mega, mekanisk og masseprodu­sert, alltid med en kritisk brodd. Hans kunst var preget av hippietide­ns samfunnskr­itikk, flower power-idealer, psykedelia og popkunst. Typisk var malerier på store formater og kraftige farger, utført i en umiskjenne­lig tegneserie­stil.

Utfordret våre oppfatning­er

Scenene skildret et moderne, kapitalist­isk arbeidsliv, blokktilva­erelse og bymiljøer med skyskraper­e. Personene er ofte uten personligh­et.

På et popkunstne­risk vis tok han objektene ut av sitt miljø for å gjengi dem i utradisjon­elle materialer og formater. Slik utfordret han mange av våre oppfatning­er med et viktig kunstneris­k perspektiv.

Han utforsket de visuelle klisjeenes psykologis­ke overtoner og har i denne prosessen påvirket måten vi betrakter våre omgivelser og vårt storsamfun­n på.

Mitt aller første kunstkjøp

Men like fullt var han også stor del av samfunnets kjøp- og salg-mentalitet. Pushwagner brukte underholdn­ingsindust­riens teknikker, han studerte fra 1958 til 1961 tross alt reklame ved det som den gang het Kunst- og håndverkss­kolen og tilgjengel­iggjorde kunsten for mange på popkunstne­risk vis.

Med hans overbevise­nde talent, morsomme tegninger, spennende personligh­et og interessan­te perspektiv­er, ble et Pushwagner-trykk det første kunstverke­t jeg noen gang kjøpte. Terje Brofos var altså denne kunstanmel­derens inngang til kunsten, noe han helt sikkert har vaert for mange andre også.

Pushwagner ble en kunstner som på popkunstne­risk vis introduser­te massene for kunsten. Ved å jobbe med trykk i stort opplag ble han ikke selv bare styrtrik, han klarte å demokratis­ere kunsten.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Pushwagner feiret 75 år med jubileumsu­tstilling på Soli Brug i Østfold.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Pushwagner feiret 75 år med jubileumsu­tstilling på Soli Brug i Østfold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway