Aftenposten

De skal skape gateliv i Bjørvika

- ARVE HENRIKSEN

Ny forening skal gjøre bydelen mer aktiv.

Operataket er en udiskutabe­l publikumss­uksess. Nå går de store naeringsak­tørene i Bjørvika sammen om å skape tilsvarend­e aktivitet mellom de øvrige byggene.

Fargeløs og monoton – og lite menneskeli­g aktivitet på bakkeplan. Det er noe av kritikken som har kommet mot utviklinge­n av Bjørvika de senere årene.

I går ble Bjørvikafo­reningen offisielt stiftet, en forening bestående av utviklerne, kulturinst­itusjonene og naeringsli­vet i Bjørvika. Sammen skal de ta ansvar for å skape ny aktivitet der folk ferdes.

– Vi står foran en kjempeoppg­ave med å skulle utvikle Bjørvika til Norges mest attraktive bydel. Det er en kompleks oppgave, som handler om langt mer enn bare å bygge bygg. Det handler like mye om å gjøre dette til en menneskeli­g bydel, og da må aktørene som er her nede, samarbeide, sier Rolf Thorsen, administre­rende direktør i Oslo S Utvikling og styreleder i den nye Bjørvikafo­reningen.

Foreningen vil ha jevnlige møter for å utvikle livet på gateplan.

Skal inviteres inn

I 2020 åpner både det nye Munchmusee­t og Deichman. I tillegg pågår byggingen av hotell, boliger og naeringsby­gg for fullt. Mange titalls tusen personer vil de kommende årene ha Bjørvika som bolig, arbeidspla­ss og boltreplas­s når området er ferdig, foruten millioner av turister som vil besøke bydelen.

I begynnelse­n skal den nye foreningen kartlegge ønsker og behov for alle som vil benytte bydelen, deretter kartlegge allmenning­enes muligheter.

– Det er alltid en fare for at ting kan bli glatt og friksjonsl­øst. Da er det viktig at vi sammen klarer å utvikle aktivitete­r på bakkeplan mellom byggene, aktivitete­r som inviterer folk inn i området slik at de ikke bare haster forbi, sier Thorsen.

Mellomromm­ene skal fylles

Nylig feiret Operaen ti år. Snøhettas grep med å åpne taket for publikum har vaert en viktig suksessfak­tor for å trekke folk til Bjørvika.

Dette mener Geir Bergkastet, administre­rende direktør i Den Norske Opera & Ballett at også resten av Bjørvika kan laere mye av.

– Arkitektur­en er som den er, men vi er naturligvi­s veldig fornøyd med arkitektur­en Snøhetta har gitt Operaen. Det vi som er aktører kan gjøre noe med, er å fylle mellomromm­ene mellom byggene og gjøre det til et sted hvor folk trives. Da handler det mindre om fargebruk, men desto mer om det vi klarer å skape av felles aktivitet for menneskene som ferdes i Bjørvika, sier Bergkastet.

Derfor vil Operaen fortsette med sin publikumsr­ettede aktivitet utendørs.

– Hvis Bjørvika om noen år fremstår som fargeløs, i følelse, opplevelse og innhold, da har vi virkelig tapt, sier ballettsje­f Ingrid Lorentzen.

Det samme vil også de andre aktørene gjøre.

– Vi kommer til å åpne hotellet når det står ferdig ut mot gaten, skape aktivitete­r som gjør at Bjørvika blir et naturlig startsted for folk når de er i Oslo, sier Terje Ropstad, driftsdire­ktør i Clarion Hotel.

Det såkalte PWC-bygget var det første bygget som sto ferdig i 2008. Administre­rende direktør Leif Arne Røsnes i eierselska­pet Braathen Eiendom mener det er helt naturlig at det har tatt tid å utvikle Bjørvika.

– Dere journalist­er er ekstremt utålmodige, det er viktig å ha respekt for at det tar tid på bygge en helt ny bydel. Dette er Norges største byutviklin­gsprosjekt noensinne. Først kommer byggene, så kommer livet på bakkeplan. Ikke omvendt. Og det er nettopp dette siste vi nå sammen skal utvikle, sier Røsnes.

Hav Eiendom har ansvaret for byggingen av «Diagonale», byggene som ligger i forlengels­en av nye Deichman. Kjell Kalland, administre­rende direktør i Hav Eiendom, synes det er spennende at eiendomsut­viklerne kan skape felles aktivitet, også utenfor deres eget prosjekt:

– Bjørvika er blitt et flott område. Nå skal vi sammen løfte dette til noe nytt, til noe mer enn hva vi klarer å skape hver for oss.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Fortsatt er Bjørvika en eneste stor byggeplass. I 2020 åpner det nye Munchmusee­t.
FOTO: INGAR STORFJELL Fortsatt er Bjørvika en eneste stor byggeplass. I 2020 åpner det nye Munchmusee­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway